Pe la începutul anului acesta mi-am propus ca în a treia joi din fiecare lună să povestesc despre o carte scrisă de un autor român contemporan. Nu este a treia joi, este prima din luna august, dar în condițiile date, cred că ne descurcăm și așa.
Încerc de multă vreme să redactez o recenzie despre Bărbatul de pe Facebook, însă poate ați sesizat că în perioada aceasta am scris mai puțin. Slavă Domnului că am trecut de admiterea la master, la serviciu a fost o perioadă foarte aglomerată, dar măcar am răzbit și acolo, începe să se mai lumineze un pic, parcă.
Însă acum este despre cartea despre care vă spuneam mai devreme. Autoarea este româncă, se numește Angelina Mardale și mă bucur foarte mult că am avut ocazia să o întâlnesc chiar personal. Este o tânără încântătoare, are douăzeci și trei de ani și scrie de foarte multă vreme. Vorbește cinci limbi străine: spaniolă, franceză,italiana, engleză și portugheză și de aproximativ cinci ani locuiește la Strasbourg.
Necunoscutul se dovedește apoi a fi un bărbat chipeș, tânăr, în vârstă de treizeci de ani, care deține un lanț de restaurante în toată lumea, deci care are foarte mulți bani. Din momentul în care descoperă cine este, mie cel puțin, mi se pare că povestea alunecă cumva spre tiparul Fifty Shades of Grey, exceptând scenele abundente de sex, Bărbatul de pe Facebook fiind ceva mai cuminte.
Un tânăr foarte bogat se îndrăgostește de o fată care nu a avut niciodată iubit și care de altfel nu este foarte expansivă. O copleșește cu surprize costisitoare ( spre exemplu, îi cumpără apartamentul în care Amalia locuiește cu chirie pentru a îl dărui ei), există o femeie mai în vârstă care se luptă pentru inima lui prin mijloace mai puțin ortodoxe. Victor Suro, căci așa se numește tânărul misterios, este mai tot timpul întunecat, învăluit în mister, ea încercând în permanență să îl salveze de el însuși.Am desfășurat puțin firul narativ, dar nu vă povestesc mai mult de atât, vă las pe voi să descoperiți.
Cartea se citește foarte ușor, este ideală pentru vacanță, sau pur și simplu când ai câteva ore libere și vrei să te relaxezi. Eu am citit cele 300 și ceva de pagini în trei ore. Ceea ce autoarea a dorit să aducă în vedere este lama cu două tăișuri a erei tehnologiei în care trăim. Internetul ne ajută foarte mult cu informație și ocazii de socializare, însă în același timp suntem mai expuși poate mai mult ca oricând tuturor ochilor necunoscuți de pe spațiul on-line.În toată vâltoarea aceasta, uităm că totuși puterea noi o deținem. Noi suntem cei care putem regla gradul de expunere și lista persoanelor cărora le permitem să intre în spațiul nostru privat.
Nu pot să închei fără să o rog pe Angelina să ne povestească puțin despre procesul creativ, despre provocări și despre calea succesului.
„Ce m-a inspirat? Să nu te mire dacă te asemeni cu vreunul dintre personaje. Inspirația mea ești tu și locul în care locuiești și felul în care te comporți în general. Cum am scris? Am luat detalii din viața prietenilor, calități și defecte, locuri pe care le-am vizitat și care m-au inspirat, locuri și nume din imaginație, le-am amestecat și mi-a rezultat „Bărbatul de pe Facebook”.
Inițial începusem să scriu această poveste pentru că îmi dădusem seama că oamenii nu mai citesc cărți, preferă să stea pe Facebook. Ideea mi-a venit în avion, mergeam să vizitez Cracovia, dar chiar dacă eram în vacanță, în fiecare noapte publicam pe internet câte un capitol pe o aplicație . Oamenii citeau, însă mulți erau supărați pentru că aveam capitolele prea scurte. Atunci mi-am dat seama că mă înșelasem. Oamenii citesc, și cel mai frumos vis pe care îl trăiam era că oamenii citeau chiar cartea mea. Apoi m-am trezit din vis și mi-am dat seama că poate să fie și mai real dacă public această carte.
Vreau sa le mulțumesc tuturor pentru ca au fost alături de mine, cititorilor care m-au incurajat sa public, familiei, soțului meu și nu în ultimul rând editurii care a acceptat din prima manuscrisul meu.
Într-adevăr lucrez la volumul doi, este destul de complicat pentru ca am foarte multe idei în minte și îmi este teama ca o carte nu îmi este de ajuns ca sa spun tot. Vreau sa evoluez și pe aceasta cale le mulțumesc tuturor celor care mi-au trimis părerile lor sincere. Am nevoie de voi pentru ca voi sunteți povestea mea!”
Am găsit de asemenea și un interviu foarte fain al Angelinei, dacă vreți să cunoașteți mai multe lucruri despre ea, vă las la dispoziție link-ul aceasta. Și de asemenea, dacă vreți să rămâneți la curent cu activitatea Angelinei vă invit să îi dați un like aici sau aici.
Cartea se poate comanda de pe Libris.ro