Rata infecțiilor respiratorii la copii e de 3 ori mai mare în România decât media europeană – un mare specialist pediatru ne spune care sunt soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme (P)

6 noiembrie 2017
Postat de Mamă de Matei în Viața la creșă
0
imunitate

Am avut parte de vreme caldă până mai zilele trecute. Însă de azi frigul și-a intrat în drepturi, toamna călduță a predat ștafeta toamnei reci, urmând mai apoi ca iarna să fie cea care va pune stăpânire peste vreme pentru următoarele luni.

Vremea rece pentru cei mai mulți părinți înseamnă răceli, transmitere de viroze, vremea umedă mai ales, fiind proprice pentru răspândirea bacteriilor și a virușilor. În această perioadă foarte populare sunt cuvintele precum: viroză, infecție respiratorie, colectivitate, imunitate, rezistența copiilor la răceli.

Rata infecțiilor respiratorii inferioare la copiii de vârsta 0-4 ani este 12% la nivel de an, de 3 ori peste media europeană de 4%. România se confruntă cu o reală problemă, una care bagă în spital 1 din 3 copii în sezonul rece.

Cum s-a ajuns aici și ce putem face pentru a împiedica înmulțirea cazurilor de acest gen am aflat direct de la una dintre cele mai importante personalități medicale pe tema sănătății copilului: doamna doctor Doina Pleșca, un specialist cu supraspecializarea în domeniul pneumologiei pediatrice, director al departamentului de pediatrie de la Facultatea de Medicină ”Carol Davila” și managerul spitalului de copii ”Victor Gomoiu”.

Este important să creștem rezistenta sistemului imunitar al copiilor, iar modul cel mai îndemână este controlul alimentației, adică o nutriție echilibrată și diversificată, bogată în nutrienți (prebiotice și vitamine A, C, D). Astfel se poate limita apariția infecțiilor respiratorii și digestive la copii.

Iată ce a declarat Prof. dr. Doina Pleșca, într-un interviu publicat de Digi24 (interviul publicat în întregime îl puteți găsi aici ):

În primul rând, o nutriție sănătoasă începe printr-o educație corespunzătoare, astfel că părinții trebuie să fie informați despre importanța alimentației naturale în protecția antiinfecțioasă. Prin intermediul unor componente cu rol imunomodulator, sistemul de apărare al sugarului se întărește. Foarte important de menționat este că, prin renunțarea la alimentația naturală, sugarul este expus la riscuri.

În cazul preșcolarilor, se recomandă o alimentație sănătoasă și echilibrată, parte din ea fiind laptele îmbogățit cu prebiotice și vitaminele A, C, D, formulă bogată în minerale, componente care ajută la fortifierea organismului.”

Prebioticele favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase la care se asociază un sistem imun optim. Formula de lapte de creștere suplimentat cu prebiotice și vitaminele A,C,D este una dintre cele mai bune și la îndemână metode prin care părinții pot preveni contactarea unor răceli sau infecții a copiilor. Integrarea laptelui în alimentația copiilor duce la scăderea numărului de infecții în creșe și grădinițe cu până la 10%, copiii având un sistem imunitar mai puternic și o rezistență mai mare la răceli și infecții.

Referitor la rolul vitaminei D în prevenția unei răceli, dar și despre ce alți factori trebuie părinții să se îngrijească pentru a le oferi copiilor un sistem imunitar puternic,  Prof. dr. Doina Pleșca a punctat următoarele aspecte :

Se consideră că administrarea de suplimente de vitamina D poate reduce riscul apariției infecțiilor respiratorii la copil. Inițial, legătura între deficitul de vitamina D si problemele respiratorii au avut ca punct de plecare constatarea că există o rată crescută a infecțiilor respiratorii la copiii cu rahitism. Studiile efectuate în ultimii 20 ani au explicat această legătură bazându-se pe rolul rolul important al vitaminei D pentru un sistem imunitar puternic.” (Cele mai bogate surse alimentare de vitamina D sunt: carnea de pește gras (somon, ton, macrou, sardine, etc.), carnea roșie, gălbenușul de ou, ficatul de vită, laptele și derivatele lactate, cerealele, nucile, merele, etc.)

„Un factor de risc important care trebuie urmărit este mediul în care copilul trăiește. Expunerea acestuia la fumatul pasiv, aer poluat, mucegai, umiditate, toate acestea cresc riscul îmbolnăvirilor respiratorii. Acești factori de mediu produc o permanentă iritație și inflamație a mucoasei sino-bronșice, modificări anatomice care creează condiții prielnice pentru contactarea germenilor infecțioși. „

Igiena locuinței, igiena individuală, a alimentelor și tipul de alimentație joacă un rol important în prevenirea diferitelor infecții. În concluzie, extrem de benefic este ca părinții să înțeleagă care este importanța imunizării pentru copiii lor.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.