Poveștile oamenilor care (ne) inspiră #2-Nicoleta Toma

3 decembrie 2018
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0
semn in cartea ta
Poveștile oamenilor care (ne) inspiră 

Oferă-mi cinci cărți și o cafea bună și zău că cinci zile nu îți mai cer nimic. Literalmente. Unii găsesc relaxare într-o seară în oraș, alții într-o excursie sau chiar într-un film bun. Locul meu ideal de relaxare ar fi un divan cu perne pufoase așezat lângă geam și un teanc de cărți. Pentru că în acele pagini mai vechi sau mai noi, regăsesc povești de viață. Nu ni se mai poate întâmpla nimic nou. Orice lucru imaginabil sau neimaginabil așteaptă să fie descoperit în punctele negre unite pe foile albe, care se aștern sub ochii noștri și din care avem atâtea de învățat, fără să riscăm prea multe. Nu de puține ori am găsit soluții sau explicații chiar și în romanele mai puțin cunoscute ori care nu au adunat cele mai multe recenzii pozitive.

Totuși, atunci când ridici ochii din rândurile manuscriselor, te așteaptă realitatea. Te așteaptă oameni a căror poveste de viață te  miri că nu este cuprinsă deja în paginile unui roman. Am cunoscut astfel de oameni. Care mă inspiră și pe care mă consider norocoasă că i-am cunoscut. Și vreau să le transmit poveștile mai departe, pentru că merită să fie știute și aplaudate, dar și pentru ca să ne reamintim că omenirea are încă atât de multe lucruri frumoase de oferit.

Vorbind de cărți, ajungem la semne de carte. Cele mai spectaculoase sunt cele realizate manual, iar dacă mai au și motive tradiționale, merită toate atența noastră. Nicoleta Toma  este creatoare de frumos, iar dibăcia și pasiunea meșteșug și tradițional, sunt oricând o inspirație bună.

semne de carte

Sursă foto: arhivă personală

Pe Nico o știu de mai puțin de un an, însă am avut ocazia să stăm mult de vorbă. Am descoperit că avem câte ceva în comun. Om de financiar, ca și mine de altfel, dar care abia așteaptă să ajungă acasă ca să dea cifrele pe fire colorate și modele spectaculoase.

Povestește cu emoție despre proiectul ei, Semn în cartea ta. Și-ar dori să dedice mai mult timp și vreme pasiunii sale și își pune sufletul fără inegalități de măsură în tot ceea ce lucrează. Mai întâi au fost semnele de carte, acum realizează aceleași însemne și pe tricouri din bumbac organic.  Toate produsele hand-made ale Nicoletei le puteți găsi pe pagina de Facebook Semn în cartea ta. Mai mult, lucrările ei se găsesc și într-un magazin de suveniruri din București. (Wow!) dar și la un magazin din centrul Berlinului. (Wow!X2)

semne de carte

Sursă foto: Arhivă personală

Î: Cum a începutul totul? De unde dragostea pentru cusut și împletit? 🙂

R: Totul a inceput cu fiecare lucrusor cusut, brodat, crosetat de bunica mea. Ea a murit cand eu aveam 6 ani, insa Doamne cate minunatii a lasat in urma! Obiecte , haine asupra carora si-a pus amprenta si talent, mult talent. Tot timpul mi s-a spus ca pe al meu l-am mostenit de la bunica, si ca sa nu dezamagesc pe cei ce spuneau acest lucru, studiam, reproduceam modelele traditionale culese de dansa, si incet incet pe unele mi le-am insusit ca atare, pe multe altele le-am imbogatit… imi place mie sa spun . Si ca sa vezi coincidenta, talentul referitor la meseria mea de baza, tot de la ea l-am mostenit. Bunica mea fiind tot contabil.

Î: Ce te inspiră cel mai mult? Cum îți vin ideile pentru modelele noi?

R: Sunt inspirata si complet fascinata de modul in care simbolurile universale au fost preluate in ornamentica noastra populara, au fost adaptate diferit de la o zona la alta, imbogatite si imbinate atat de frumos in purul nostru stil romanesc. Modelele vechi sunt cele noi, iar cele noi tot in cele vechi le gasesc. Ele reprezinta pecetea noastra romaneasca.

semne de carte

Sursă foto: Arhivă personală

Î: Cum reușești să menții un echilibru între cele două ocupații? Știu că ai un job full time, cum îți împarți timpul astfel încât să faci ceea ce îți place, ceea ce te împlinește?

R: Atunci cand incep sa cos timpul se dilata, nu mai exist eu fizic , ci doar un izvor nesecat de energie care vrea sa iasa la suprafata, sa fie transmis mai departe. Si atunci e usor.

 

Î: Știu că semnele tale de carte au ajuns departe și că au depășit granițele țării. Spune-ne puțin cum s-a întâmplat, este chiar o poveste faină.

R: Raspunsul sunt : Oamenii !!! Sensibili la frumos, romani, dar si straini aleg semnele de carte cusute de mine sa le fie alaturi in lecturile lor, aleg sa poarte tricourile cusute de mine cu ocazii care de care mai importante, o nunta in India, un cocktail la Paris. Acesti oameni sunt cei care duc mai departe simbolurile nostre stramosesti, sunt cei care le arata lumii.

semn in cartea ta

Sursă foto: Arhivă personală

Î: Te-ai vedea  să faci asta în viitorul apropiat, să spunem?

R: Da, da si iar da, pentru ca nu ma mai pot opri.

 

Î: Ce a ajutat cel mai mult ca visul tău să prindă contur? Care a fost momentul care te-a dezechilibrat la un moment dat și cum l-ai depășit?

R: Totul a venit de la sine, a prins contur incet dar sigur. M-a ajutat smerenia cu care am privit indeletnicirea aceasta, m-au ajutat emotiile, respectul si credinta in frumusetea a ceva ce s-a nascut din purul romanesc. Cand pleci la drum cu toate bagajele acestea, nu te poate destabiliza nimic.

semn in cartea ta

Sursă foto: Arhivă personală

Î: Cum ți-ai gândit proiectul pe mai departe? Ce îți dorești să transmiți prin intermediul acestuia?

R: Pe mai departe incerc sa imi imprietenesc clientii cu mediul inconjurator, oferidu-le in primul rand informatie si apoi produse care sa dainuie in timp si care sa-i aduca mai aproape de natura si nu impotriva ei, produse cu impact cat mai redus asupra mediului.  Vreau ca pe langa bumbacul organic pe care imi aplic cusaturile cand vine vorba de tricouri sa educ si sa aduc cusaturi realizate pe traiste, haine din in , canepa , panza tesuta la razboi manual.

Mi-as dori din suflet sa intelegem cu toti ca daca fiecare dintre noi nu face un efort cel putin in sensul de a respecta aceste traditii si mai departe de a le sprijinii prin a creea o cerere a acestor produse, ele se vor pierde. Aleg sa sustin mestesugurile vechi si vreau sa le dau sansa sa spuna povesti noi. M-as bucura ca si voi care cititi aceste randuri sa faceti acelasi lucru.

Î:  Care este produsul de care ești cea mai mândră, care îți este cel mai drag, sau care te reprezintă?

R: Cel mai mandra sunt de faptul ca Sir David Attenborough a primit cu mare bucurie si curiozitate  un semn de carte cusut de mine. Ma reprezinta absolut tot ceea  ce realizez cu mainile si inima mea.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.