La partea cu gătitul cred că toate mamele pot spune în cor : ”Nu știm ce să mai gătim „ „Ne ocupă prea mult din timpul care și așa parcă nu ne ajunge pentru toate”…
Și ca să ajung direct la subiect, vă spun că nu știam mare lucru despre tipul de gătire Slow-Coock, deși urmărisem câteva videoclupuri pe youtube, cu rețete. Însă în week-end am avut șansa să testez un asemenea aparat pentru gătit și între timp m-am și documentat și vreau neapărat să vă povestesc.
Aparatul de gătit slow cooker Crock-Pot este mai exact un aparat ceramic încălzit electric și controlat prin câteva apăsări de buton. Este foarte simplu de utilizat, întrucât are trei funcții și trei butoane pe lângă cel de pornit/oprit (gătit la temperatură joasă, gătit la temperatură înaltă și menținere la cald). Crock-Pot-ul e util mai ales când nu ai timp să „păzești” mâncarea. Adică ai programat timpul de gătire și apoi îți poți vedea liniștită de treburi, aparatul se oprește când timpul de gătire a expirat și se activează funcția de menținere la cald. Ce îmi place mie cel mai mult este faptul că mâncarea nu se lipește, dar mai ales, se gătește uniform. Cuptorul meu de la aragaz îmi mai oferă asemenea surprize, mai ales la prăjituri.
Vasele aparatelor Crock-Pot sunt prevăzute cu un strat de acoperire DuraCeramic. Acest strat ceramic natural este proiectat pentru a transfera căldura mai rapid și mai eficient decât straturile neaderente standard – ceea ce face ca mesele delicioase preparate acasă să fie gata mai repede. În plus, stratul DuraCeramic este rezistent la zgârieturi și de 4 ori mai durabil decât straturile neaderente standard, având o durată de viață îndelungată. De asemenea, vasele sunt detașabile, devenind astfel foarte ușor de curățat și în plus se adresează și nevoilor moderne și pot fi folosite chiar și pe plita cu inducție.
Câteva beneficii ale gătirii lente:
Și acum să vă povestesc despre rețeta pe care am gătit-o în week-end. Sămbătă am avut musafiri, așa că pregătit un pui aromatizat cu sos de unt și ierburi, însă fiind prinsă toată ziua, nu am reușit să fac poze ori să filmez. Așa că duminică am decis pregătesc o rețetă mai puțin obișnuită dar în același timp și foarte ușor de făcut.
Așadar, iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru piept de pui cu sos de portocale ( 4 porții )
-500 gr de piept de pui
-2 linguri de sos de soia
-1 lingură de miere
-2 căței de usturoi pisați
-1 rădăcină rasă de ghimbir
-2-3 lingurițe de făină ( sau amidon)
-sucul de la două portocale mai mici
Opțional: 1 lingură de praf de chili ( eu nu am adăugat pentru că a mâncat și Matei cu noi)
Susan și ceapă verde ( eu am adăgat la final)
Mod de preparare
Am amestecat sosul de soia, mierea, usturoiul și ghimbirul și le-am păstrat la rece timp de 15 minute. Apoi am tocat pieptul de pui cubulețe, l-am sărat foarte puțin și l-am amestecat cu sucul și conținutul păstrat la rece. Apoi am transferat totul în vasul de ceramică, l-am acoperit cu capacul și am setat tipul de gătire pe modul Low, timp de o oră. Atenție. Nu ridicați capacul în timpul procesului de gătire Acest lucru prelungește timpul de gătire cu 15 minute.
După o oră am adăugat și făina, am amestecat bine și am programat timpul de gătire pentru încă 30 de minute, tot pe modul Low.
La final, când a fost gata, am adăugat ceapa verde tocată și susanul, și am servit totul alături de o garnitură de orez.
Mă tentează foarte mult să îmi fac o astfel de achiziție, pentru că ar fi mai degrabă o investiție în timp și în sănătate. Există o mulțime de rețete care pot prepara : sarmale, torturi, supe, ciorbe, budincă, negresă, chiar și pâine.
Mai multe informații despre aparatele de gătit Crock-Pot găsiți aici
Ma jos, rețeta video 🙂
Ps. Nu am derulat video mai repede, tocmai pentru a vedea că totul durează doar cinci minute. 😀