Opriți planeta. Se pregătește generația copiilor virtuali

12 iunie 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Opriți planeta. Se pregătește generația copiilor virtuali

Despre Metaverse știe toată lumea deja. Despre cum se creează o realitate virtuală, paralelă. Oamenii deja cumpără bucăți de pământ virtual, unde avatarele lor vor locui. Și unde își vor petrece probabil cea mai mare parte a timpului.

Am văzut de dimineață o știre care nu mi-a plăcut deloc. Se pregătește generația copiilor virtuali. Adică oamenii nu vor mai face copii, ci vor crea unul în lumea virtuală. Cum era pe vremuri Tamagotchi. Iar estimarea este că se va întâmpla acest lucru cam în următorii 50 de ani.

Știți când eram copii și aveam un fel de pager mic, pe care îngrijeam bebeluși sau animăluțe? Dacă lipseam mai mult de o zi, în loc de animăluț găseam o piatră funerară. Întotdeauna mă întrista partea asta.

În Metaverse lucrurile sunt mult mai avansate, desigur. Vorbim de inteligența artificială, în care bebelușul/copilul virtual știe să răspundă adecvat emoțiilor părintelui. Asta mi s-ar părea excelent pentru lucrul terapeutic, de exemplu. Ca un fel de expunere. Dar atât.

Opriți planeta. Se pregătește generația copiilor virtuali.

Dar ce mi s-a părut cu adevărat îngrijorător la treaba asta este că părinții pot decide cât de repede poate copilul să crească. Părinții virtuali pot decide vârsta la care bebelușul sau copilul se oprește din crescut. Adică îl pot păstra pentru totdeauna bebeluș. Adică aleg să rămână blocat într-un stadiu, să nu se mai dezvolte. Iar oamenii care aleg să facă asta au cu siguranță o tulburare psihologică. Destul de gravă.
Din punctul meu de vedere, asta nu ar trebui să fie legal. Vă spun și de ce: consecințele nu pot fi decât negative.

Mai întâi prin faptul că se crează o lume ideală în lumea virtuală. Asta înseamnă că oamenii pot să nu mai fie atrași de lumea reală. Și să rateze cam tot ce se întâmplă în viața asta.

Apoi, trăitul în lumea virtuală, alături de o familie virtuală, este o fugă de realitate. Care în viața reală, este iarăși un simptom al unei tulburări de ordin psihologic sau chiar psihiatric.

Merită să vorbim și despre deresponsabilizarea adulților, Și de distorsionarea percepției de a avea copii. Probabil și empatia va scădea, va începe practic o dezumanizare. De parcă nu este suficient tot ce trăim astăzi…

Jurnalistul de la publicația The Guardian întreabă la un moment dat Sună puțin înfiorător, nu-i așa? Catriona Campbell, „una dintre principalele autorități în materie de Inteligență Artificială” răspunde: „Gândiți-vă la avantaje: costul minim și impactul asupra mediului. Și mai puține griji.”

Nu, mersi.

Eu sper ca totuși lumea academică și de specialitate, să reacționeze. Și să nu rămână lucrurile așa. Pentru că se vede din avion că impactul asupra lumii este uriaș, și nu unul pozitiv. Din punctul de vedere al emoțiilor, umanității, empatiei, al dezvoltării oamenilor.

Nu toată lumea este obligată să facă copii. Asta este alegerea fiecăruia, dacă și câți copii face. Dar decât un copil în lumea virtuală, mai bine un cățel sau o pisică în lumea reală. Câștigurile sunt infinit mai bune pentru toată lumea.

Am găsit poza asta referitoare la a avea un bebeluș în Metaverse. Nu știu vouă cum vi se pare, dar de la mine se vede îngrozitor de tristă.

Opriți planeta. Se pregătește generația copiilor virtuali
Opriți planeta. Se pregătește generația copiilor virtuali
Cred că ce avem de făcut acum ca avem aceasta informație, este sa păstram contactul cu realitatea mai mult ca niciodată.

Sa ne învățam copiii despre lumea reala, despre bucuriile ei. Despre cum a avea copii nu este doar greu, este si frumos.

Despre cum sa te joci FIFA pe calculator este tare, dar si mai tare este sa joci fotbal pe maidan.

Despre cât de greu este sa cultivi plante si sa le crești pe pământ real, dar cât de bun este gustul legumelor si cat de fain e sentimentul si bucuria sa mănânci din roadele muncii tale.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.