O bibliotecă mi-a fost adăpost, m-a păzit de răutățile colegilor. La propriu

26 noiembrie 2020
Postat de Mamă de Matei în Colțul de lectură
0
bullying

În engleză, bullying.

În română, bullying se traduce astfel: să fii tratat cu superioritate/ umilit/ hărțuit/ abuzat fizic și emoțional. Pentru o trăsătură specifică, a ta, dar pe care nu o poți controla. Pentru că ești gras, pentru că ești slab, pentru că porți ochelari, pentru că ești sărac. Pentru că ești tu.

Agresorul va căuta persoane vulnerabile pentru că doar acolo poate ajunge. Puterea unei agresor se oprește atunci când posibila victimă are suport social, încredere în sine, o familie cu care poate să vorbească.

În cele ce urmează, A. ne împărtășește pe scurt, experiența ei cu bullyingul.

Părinții mei s-au certat de când mă știu. După fiecare ceartă primeam aceeași întrebare: Cu cine vrei să rămâi? Spune-mi repede, ca să știu dacă fac bagajul doar pentru mine. De obicei, mama era cea care mă întreba.

Familia mea s-a clătinat dintotdeauna, deci unde mi-aș fi putut găsi eu echilibrul?

Eram un copil retras, timid, dar cu ochi albaștri mari și cuprinzători, de care oamenii mari se îndrăgosteau. Clasele primare au trecut rapid, aproape că mi s-au părut zile. Nu știa nimeni situația mea de acasă, îmi era rușine să povestesc. Și decât să îmi petrec timpul acasă, preferam să rămân la biblioteca școlii, atâta vreme cât rămânea deschisă. În clasa întâi citeam câte o carte pe zi. Acasă plecam cu alte două mai grosuțe.

În multe zile micul dejun și prânzul însemnau doar ceai de tei îndulcit cu zahăr și pâine uscată. Mergeam la școală cu haine vechi iar încălțări îmi luau foarte rar, doar când nu le mai puteam purta pe cele vechi, pentru că îmi rămâneau mici.

Colegii râdeau de mine,numindu-mă tocilară, ciudată, saracă, urâtă. Mai târziu, în jurul clasei a 8a, când colegii au plănuit o ieșire în parc, la care m-au invitat și pe mine. Am refuzat știind că nu părinții nu vor fi de acord. Am fost tot timpul în afara grupului.

A urmat liceul, unde a fost și mai greu. Copiii treceau pe lângă mine pe holurile școlii apoi se întorceau și strigau: Cât te-au costat pantofii? 38 de lei?” Nu mai ieșeam în pauze, decât foarte rar. Hainele îmi erau ba prea mari, ba prea mici, cele mai multe fiind primite de la fete de-o seamă cu mine, pentru care hainele erau deja uzate și învechite. Colegilor nu le-au scăpat acest detaliu, pe care mi l-au împărtășit cu sinceritate la finalul liceulului.

Nu aveam cu cine discuta acasă. Ba chiar în ochii părințlor mei, eram oricum un copil ratat. În viziunea lor, meritam tot ce primeam la școală. Cred că acasă am avut parte de fapt, de cel mai agresiv bullying.

Din clasa a zecea, m-am întors la cărți. Mergeam la bibliotecă încercând să rămân acolo cât mai mult posibil. Așa am reușit să depășesc liceul, perioada despre care toată lumea își amintește cu drag.
bullying
Sursă foto: Pinterest.ro

Urmările agresiunilor verbale dar și fizice (înghionteli, îmbrânceli) reverberează și astăzi în mine. Astăzi am 35 de ani și până pe la vreo 28 de ani oricine mi-ar fi spus că sunt frumoasă, credeam că vrea doar să râdă de mine. Mi-a fost greu până de curând să accept că sunt frumoasă în ochii cuiva.Și astăzi mi se pare că mă îmbrac fără stil, sărăcios, iar dacă primesc un compliment despre vestimentația mea, am nevoie de câteva secunde pentru a procesa și pentru a mulțumi.

Mă îngrozește ceea ce văd azi. Bătăi crunte la vârste fragede. Eu m-am ferit cât am putu, am fost lovită de câteva ori, însă nu foarte grav. Se pare că pe mine cărțile m-au salvat, mi-au fost adăpost, retrăgându-mă în bibliotecă,nu am fost la fel de expusă. Am găsit un sprijin într-o persoană adultă(doamna bibliotecară), iar pentru mine a însemnat totul.

Ce vreau să știți este că victima abuzurilor este de obicei o persoană fără ajutor, deci să nu vă așteptați să ceară singură ajutorul cuiva( probabil nici nu știe cui să se adreseze).

Agresorii sunt la rândul lor victime pentru că o persoană care a crescut înconjurată de iubire și căldură foarte tare va apela la un astfel de comportament, ca să își exprime furia. Atât agresorii cât și victimile sunt persoane lipsite de iubire și de suport, așa că dacă m-ai întreba pe mine, situația aceasta cu bullyingul ar trebui să fie privită din ambele unghiuri. Atât victima cât și agresorul au nevoie de ajutor specializat, cât mai repede posibil.

—————————————————————————————————————–

Îi mulțumesc lui A pentru frînturile din viața ei așternută aici. Și pentru mine cărțile au fost salvarea mea, dar într-un mod oarecum diferit. Povestea lui A. este o poveste tristă dar cu un final oarecum fericit. Sunt copiii de clasa patra care au ajuns la spital în urma unor episoade de bullying. Sunt copiii care refuză să mai meargă la școală. Este înfiorător. Părinții, adulții, profesorii sunt cei care pot gestiona astfel de situații în primul rând vâzndu-le și recunoscându-le.

Ce aș vrea să mă mai adaug, pentru a avea un tablou cât de cât complet al subiectului, pe lângă experienșa lui A. este că bullying-ul este în totalitate din vina adulților. Copiii nu se nasc cu comportamente învățate. Copiii fac ceea ce văd la adulți. De la simpla bârfă de acasă, de la desconsiderea profesorului de către părinte  în fața copilului, până la a ajunge acasă și a te plânge despre șef. Idiotul ălă, iar m-a enervat... Sau Profesoara asta vai de capul ei, abia dacă știe să pornească calculatorul. Ce predat online, că e varză….

Știu că e tot mai greu în mediul în care trăim să folosim respectul, principiile, demnitatea chiar. Cât de dur sună dar cât de adevărat este. Dar nu trebuie să lăsam asta să ne descurajeze!
Gata cu bârfa, respect față de copii și față de ceilalți oameni, mai puțin plâns de milă și mai multă atitudine și acțiune. Totul pleacă de la noi înșine.

L-am încurajat pe Matei să meargă la un adult, doamna educatoare, doamna îngrijitoare, un părinte, oricine se află în preajmă, în cazul în care un copil sau un grup de copii nu-i dau pace.  S-a întâmplat de câteva ori ca un coleg să îl strige cu un apelativ urât. În prima zi a fost foarte supărat, dar slavă Domnului că până seara am aflat de la el ce s-a petrecut.  A doua zi s-a repetat povestea doar că de data aceasta Matei a anunțat-o pe doamna educatoare despre ce s-a întâmplat. Și-a interiorizat atât de bine atitudinea încât acum trasează imediat celuilalt limita. Îi spune Până aici, ajunge!  Și se retrage.

Teoria e ușoară, dar practica e dificilă, știu asta. Dar pe lângă clădirea unor principii care să îi ghideze pe copiii noștri zi de zi, și care să le fie suport,  îi mai putem ajuta iubindu-i, asigurându-i de dragostea și susținerea noastră. Este foarte important să facem asta.
Bullyingul este treaba adulților. Nu ne putem aștepta (doar) la copii să facă ceva. Adulții trebuie să se implice. 

Așadar, vreau să fac cunoscut faptul că există Telefonul Copilului pentru asistență la telefonul  verde 116 111, pe platforma de consiliere online www.116111.ro și pe aplicația mobilă HappyGraff. Poate suna oricine, victime, familiile lor, martorii și profesorii.

Pentru al șaselea an consecutiv, Cartoon Network își desfășoară campania sa emblematică pentru combaterea bullying-ului în România. Scopul campaniei este creșterea gradului de conștientizare pe această temă, sprijinirea copiilor și a familiilor lor cu asistență specializată și  promovarea prieteniei și a bunăvoinței în rândul copiilor. Campania se adresează nu doar copiilor, ci și părinților și profesorilor, conștienți de faptul că lupta împotriva bullying-ului trebuie să aibă loc acasă, la școală și în spațiul public. Cartoon Network este partener cu Asociatia Telefonul Copilului care oferă consiliere prin intermediul echipei sale de psihologi și personal instruit.

Mai multe despre bullying, ce poți face, unde să obții ajutor și Codul Prieteniei consultă https://clubulprieteniei.cartoonnetwork.ro/.

Acest articol face parte dintr-o campanie Cartoon Network (P)

Sursă foto copertă articol: Pinterest.ro

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.