Nu s-a inventat meseria pentru a fi batjocorită

30 iulie 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Nu s-a inventat meseria pentru a fi batjocorită

Pentru cei care au deschis mai târziu Internetul, aflați că subscrisa autoare nu se ocupă doar cu scrisul pe internet sau cu școala de psihologie. 

Subscrisa autoare are un serviciu, normă întreagă. Dar pentru că are meseria de contabil, norma întreagă nu există. Un contabil lucrează opt ore, realizând doar sarcini operative. Adică înregistrează documentele aduse de clienți. Clienți care, știind că data scadentă a depunerii declarațiilor este data de 25 ale lunii, aduc documentele contabililor pe data de 20. Sau 24. 

În ultimii ani, aproape că îți vine să ascunzi că te ocupi cu contabilitatea. Contabilii sunt mai nesuferiți decât inspectorii de la Anaf. ?

Contabilii TREBUIE să știe de toate. Nu doar contabilitate. Ci și fiscalitate, resurse umane, drept, legislație bancară ( ce plăți poate face sau nu poate face un om sau o firmă), să aibă cunoștințe despre toate posibilele servicii din lume( mai ales cele online, despre care nici instituțiile financiare sau de organizare a fiscalității habar nu au despre asta, motiv pentru care nu există reglementări în sensul acesta- cel mai simplu exemplu- monedele virtuale). 

Trebuie să știe să răspundă avocaților despre drept. Trebuie să știe să răspundă HR-ului despre salarizare și legislația muncii. Trebuie să se ocupe de medicina muncii a angajaților. Trebuie să știe primul procedurile noi, chiar înaintea instituțiilor specializate. Granturi, șomaj tehnic, eșalonări, scutiri. Să vă mai zic că de fapt nu trebuie, că astea sunt doar aștepările celorlalți de la un contabil?

Nu s-a inventat meseria pentru a fi batjocorită…

Contabilul este hulit din toate părțile. Deși meseria lui este la fel de valoroasă precum alte meserii, de cele mai multe este privit cu foarte multă inferioritate. Ca să nu folosesc cuvântul scârbă.

Contabilul este puntea dintre contribuabil și stat. Și este dărâmată în fiecare zi, de ambele părți. 

Și luna asta, după ce unele declarații au publicate de Anaf cu o săptămână înainte de a fi termenul oficial de depunere, în luna iulie Anaf a fost mai mereu în mentenanță, chiar și pe 25, când este ultima zi de depunere a declarațiilor fiscale. 

Și pe 25, după ce contabilii au depus declarațiile, au așteptat ore întregi ca să descarce recipisile. Și care ce credeți? Au venit cu erori tehnice! Ahaaaa, haaaa, haaaa! Acesta a fost un râs de disperare, aproape nebunesc. 

Probabil contabililor le este familiară această reacție…

Dragă stat, dragi toți,

Nu s-a inventat meseria de contabil, pentru a fi batjocorită. Așa că nu vă mai bateți joc de oameni și faceți ce trebuie.

Ce au trăit contabilii în ultimii ani, nu doresc nimănui. 

Este prima dată când scriu despre meseria pe care sper că foarte curând nu o voi mai practica. 

Dar poate că a venit momentul să îmi folosesc și eu vocea. Poate va avea un ecou, poate va crea unde.

A, și ca să nu uit. Dragă stat, modificările codului fiscal sunt o șaorma cu de toate. Pare că ține de foame, dar de fapt, nu ajută cu nimic. Și face și mai mult rău. Știi tu mai bine. Supraimpozitezi oamenii pentru că economia țării tale nu mai aduce nimic, nicio contribuție. Pentru că ai vândut tot.

Semnat, 

O viitoare fostă contabilă

Nu s-a inventat meseria pentru a fi batjocura tuturor. Să ne respectăm meseria, și să îi respectăm pe cei care o practică. Să îi respectăm pe medici, pe ospătari, pe gunoieri, pe funcționarii publici, pe vânzători, pe profesori. Poate este nevoie să ne reamintim să respectăm oamenii și că fiecare meserie are contribuția ei în buna funcționare a societății.

Oameni buni, ridicați piciorul de pe accelerație și uitați-vă în jurul vostru. Veți vedea oameni. Îi mai vedem oare?

Sursă foto: StellrWeb on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.