Nu ne creștem copii după carte, dar…

22 decembrie 2015
Postat de Mamă de Matei în Fără categorie
8

Nu este rău totuși să ne mai informăm și din alte surse. Măcar pentru a face comparații cu situații cu care ne-am mai întâlnit sau doar pentru că nu strică să mai știm ceva în plus.

Mi-a picat pe mână o carte interesantă, un bestseller internațional tradus în 30 de limbi și vândut în peste un milion de exemplare, și anume Cum să ne creștem băieții de Steve Biddulph. Cartea face parte din seria Cărți bune pentru părinți buni, de la Humanitas. Cu umor și cu căldură, autorul a scris despre experiența lui ca tată și ca psiholog.

Cât am fost însărcinată, „ajutată ” fiind și de insomniile din ultimul trimestru, am citit foarte mult. După ce Matei a venit pe lume, mi-a fost greu să citesc altceva în afara prospectului de la medicamente( de vină fiind oboseala, dormitul în reprize, știți despre ce vorbesc 😀 ). Însă această carte este ușor de urmărit și ce mi-a plăcut cel mai mult a fost că, pe alocuri, oameni simpli și obișnuiți, au povestit întâmplările și trăirile lor, în calitate de părinți, alcătuind astfel o culegere cât mai completă a experienței de părinte.

În scrierea sa, Steve Biddulph atinge subiecte ca : diferența dintre fete și băieți, rolul tatălui și al mamei în dezvoltarea băieților, competiția, disciplina, creșterea copiilor de un singur părinte.

Din cuprins:

Cele trei etape ale dezvoltării băieților (0-6 ani, 6-14 ani, 14 ani-maturitate)

Efectul hormonilor asupra comportamentului băieților

Cum să aveți o comunicare mai ușoară cu copiii

Rolul vital al taților

Povești și ponturi despre relația mamă-fiu

Băieții și sexul, școala și sportul

Rolul comunității

Am transcris câteva rânduri pe care eu le-am găsit interesante.

„Băieții pot fi extraordinari. Noi îi putem face să fie așa. Secretul este înțelegerea.”

„Pe cât posibil, un băiat ar trebui îngrijit de părinții lui sau de o rudă apropiată( pe lângă bona ocazională) până la vârsta de trei ani”

„Când un bebeluș e fericit, hormonii de creștere i se răspândesc prin corp și direct în creier și se dezvoltă. Când copilul este supărat, hormonul stresului-cortizolul-îi încetinește dezvoltarea, în mod deosebit a creierului.”

„Cinci lucruri esențiale pentru tați: Începeți devreme, Faceți-vă timp, Arătați-vă dragostea, Destindeți-vă, Tratați totul cu seriozitate.”

„Băieții sunt distractivi. Te fac să râzi. Sunt plini de viață. Vorbesc din inimă și sunt iertători.”

De asemenea, am să amintesc mai jos, câteva din  sfaturile pe care le-am întâlnit:

Băieții au tendința să își ignore mamele, așadar, captează-le atenția printr-o atingere blândă fizică, apoi spune-le scurt ce ai de spus.

Ajută-i să își elibereze surplus de energie, implicându-i în activități în care lupta, alergatul, țipatul, râsul sau rostogilirea sunt permise.

Mesele împreună sunt o prioritate.

Din punctul meu de vedere, este o carte cel puțin interesantă, cu multe informații care pentru mine cel puțin, sunt noi, dar utile. O recomand cu căldură. Este o lectură ușoară, didactică și relaxantă în același timp.

Una din povestioarele care mi-au plăcut foarte mult 🙂

12415589_988869914507099_1039417330_o

Și pentru că promisesem mămicilor o surpriză, vreau să ofer această carte cadou, pentru că este o carte de dat mai departe să fie citită de cât mai multe persoane. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați un comentariu la postarea de pe facebook a acestui articol. Comentariul poate fi de orice formă (particip, vreau sau orice ce altceva vreți voi, dar care să exprime interesul). Aștept intenția vostră pînă pe data de 24 decembrie la ora 24:00. Pe 25 decembrie voi anunța mămica la care va merge cartea( după tragerea la sorți, de pe random). O voi trimite prin curier ( ca să nu faceți drum la poștă), după ce îmi veți comunica adresa.

PS. Din aceeași serie a Editurii Humanitas, tot de același autor există și cartea „Cum să ne creștem fetele”

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.