Nu forțați copiii să îmbrățișeze și să sărute rudele sau cunoștințele în timpul sărbătorilor

6 decembrie 2020
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
1
Nu forțați copiii să îmbrățișeze și să sărute rudele sau cunoștințele în timpul sărbătorilor

Anul acesta într-adevăr nu ne vom mai întâlni cu toate rudele. Însă anii trecuți lucrurile stăteau altfel.

Îmi amintesc și eu, din copilărie, atunci când o rudă îndepărtată venea în vizită sau vreo cunoștință a părinților, mă pupa zgomotos și mie nu îmi plăcea deloc. Mai ales când rudele erau mai insistente.

Am mai scris despre subiectul acesta și anul trecut. Despre consimțământul copiilor dar și despre stabilirea limitelor.

Revin la tema aceasta după ce am găsit un articol care mi se pare foarte fain și la subiect: Fiica ta nu este datoare către nimeni cu o îmbrățișare. Nici măcar de sărbători.

De ce nu este în regulă, veți spune. Iată de ce:
Să îi forțăm pe copii să fie afectuoși cu persoane pe care nu le cunosc, le îndepărtează copiilor autonomia asupra propriului corp și le transmite că este în regulă ca oamenii să ceară forțat afecțiunea lor.

Dr. Jack Levine, membru al comitetului executiv pentru pediatrie de dezvoltare și comportamentală la Academia Americană de Pediatrie, transmite că ceea ce părinții ar putea considera că pur și simplu arată respect sau dragoste pentru o persoană necunoscută poate avea de fapt un impact durabil asupra unui copil.

„Copiii înțeleg astfel că mediul extern este la fel de important, sau chiar mai mult, ca și sentimentele proprii pentru a decide cu cine ar trebui să se sărute și să se îmbrățișeze și apoi mai târziu în viață, cu cine ar trebui să fie intim”, spune Dr. Levine pentru Here & Now’s Robin Young.

Dacă îi forțezi pe copii să îmbrățișeze sau să sărute pe cineva pe care poate că nu-l cunosc prea bine, atunci nu au un cuvânt de spus în decizia cu privire cui să-i arate afecțiune. Și atunci încep să simtă că demonstrarea acestei afecțiuni este de așteptat să o ofere oricui îi cere, și că sentimentele și gândurile lor nu contează cu adevărat în ceea ce privește această chestiune, ceea ce nu este o experiență foarte pozitivă pentru ei.

Dr. Jack Levine

Oamenii ar trebui să înțeleagă că fiecare copil în parte este diferit, la fel ca și adulții. Spre exemplu, unii copii au nevoie să se familiarizeze mai întâi cu persoana și apoi să interacționeze cu aceasta.

Unii copii nu se simt la fel de confortabil în conversație. Și toate acestea sunt în regulă, iar copiilor ar trebui să li se permită să facă socializarea în ritmul lor, cu sprijinul și îndrumarea părinților.

Pentru un copil poate fi copleșitor să se afle dintr-o dată într-o cameră plină cu oameni care vor să-l îmbrățișeze.

Copiii care nu vor să interacționeze imediat cu persoanele străine sunt considerați rușinoși. Astfel li se pune o etichetă, o etichetă care de obicei este percepută în mod negativ. Ca și cum este ceva nepotrivit la copil, care trebuie îndreptat.

Există și alte moduri în care copiii își pot arăta respectul pentru rudele sau cunoștințele familiei:
  • să primească oaspeții, urându-le bun venit sau pur și simplu, salutându-i
  • să-i ajute cu paltoane la intrare, sau cu bagajul
  • îi poate îndruma pe oaspeți către masă, sau către camera în care își pot lăsa lucrurile
  • le pot oferi desene sau felicitări de Crăciun realizate chiar de către ei

Sursă foto copertă articol: Pinterest

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.