Norul de fum din Ucraina care se îndrepta spre România de fapt nu există. Este fake news

22 martie 2022
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0
Norul de fum din Ucraina care se îndrepta spre România este fake news

Pe rețelele sociale circulă, de ieri, o informație potrivit căreia dinspre Ucraina ar urma să vină un nor toxic, cauzat de exploziile și bombardamentele din țara vecină.

Mesajul sună astfel:

„Un nor toxic format în urma bombardamentelor din Ucraina se apropie de România. Bombardamentele din ultimele trei săptămâni din spațiul ucrainean au dus la formarea unui nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele. Acesta a ajuns deja în Polonia, Republica Moldova și alte țări din Europa. Iar mâine ar ajunge, conform prognozelor, în România”.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat astăzi, că norul de fum format în Ucraina nu poate ajunge în România, fiind dispersat de vânt. În plus, Guvernul, prin Administrația Națională de Meteorologie din subordinea Ministerului Mediului, a anunțat printr-un comunicat de presă că norul de fum din Ucraina nu va ajunge deasupra teritoriului României.

„Datele furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei „Copernicus” arată că pe parcursul zilei de astăzi și mâine (miercuri – n.r.), deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate”, arată comunicatul citat.

De fapt, nu există un nor de fum toxic care să se îndrepte spre vreo țară anume. Într-adevăr, este posibil ca în zonele afectate de explozii, valorile monoxidului de carbon să fie mai crescute.

Altfel spus, astăzi Ministerul Mediului tocmai a desființat un fake news, o știre falsă.

„Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS. Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților. Vă rugăm să NU DISTRIBUIȚI astfel de mesaje!”

Ministerul Mediului a precizat, într-un comunicat de presă, că respinge „ferm orice speculație care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus și poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina”.

„Astăzi, în intervalul 08:00 – 20:00, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și sud-vestul Moldovei se află sub avertizare Cod Galben de vânt puternic, care ar putea atinge, la rafală, peste 65 km/h și chiar 80 km/h, în zonele montane.

Este important să precizăm că niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creșteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României.

De asemenea, respingem ferm orice speculație care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus și poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina. Modelările realizate de #ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potențială creștere a emisiilor ar fi detectată imediat de stațiile #RNMCA, în special de cele din nordul și estul țării și ar fi comunicată public de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Dar vântul de astăzi care aproape că m-a luat pe sus, nu a fost deloc fals. A fost pe cât se poate de real. Am lăsat dovada mai jos:

Sursă foto copertă articol: Joshua Michaels on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.