Mergi acasă și ai grijă de familia ta- (Trei eleve au ajuns la spital după ce au fumat o țigară)

23 septembrie 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Mergi acasă și ai grijă de familia ta- (Trei eleve au ajuns la spital după ce au fumat o țigară)

Este peste tot la știri, sunt sigură că știți despre asta. Trei eleve ale unei școli de renume din capitală au ajuns la spital din cauza unei țigări.

Incidentul a avut loc la Școala Centrală, iar cele 3 fete, în vârstă de 14 ani, s-au simțit rău după ce au fumat o țigară. Potrivit unor surse, în țigară se aflau substanțe interzise.

Conducerea școlii a chemat ambulanța, iar fetele au fost transportate la spitalul Grigore Alexandrescu. Din fericire, starea lor este ușor alterată, dar stabilă. Au rămas internate pe secția de toxicologie.

Și au început comentariile:

Aceștia sunt copiii care ne vor ridica nouă țara după 32 de ani? / Copiii cocoloșiți / Asta se întâmplă dacă nu pui bățul pe ei!

Nu le redau pe toate, ați înțeles ideea.

Cu părinți tot mai ocupați, cu cadre didactice tot mai neinteresate, cu sisteme de pază inexistente în școli, cu o comunitate tot mai apăsată de propriile probleme, copiii ajungă să găsească modele în copii mai mari. Ori în copii care nu sunt cele mai bune modele.

Și eu aș zice ca în loc să aruncăm cu pietre, să mergem fiecare acasă la familiile noastre și la copiii noștri și să vedem ce se mai întâmplă cu ei.

Să nu întrebăm doar despre școală sau despre ce notă a luat Popescu. Să întrebăm despre cum se simt ei la școală. Ce au învățat astăzi nou sau util? Cu cine a stat în pauze? A făcut vreun coleg vreo glumă deplasată? A țipat profesrul la cineva sau a certat pe cineva? De ce, ce s-a întâmplat?

Viața nu este doar despre perfomanțe academice. Deși noi așa eram învățați. Învață și vei reuși. Copiii sunt tot mai deștepți și se prind repede, că viața după școală nu e chiar un basm, chiar dacă ai terminat cu 10.

De câte ori văd o știre de genul, și văd că oamenii pornesc judecata, îmi vine să le spun: Mergi acasă și ai grijă de familia ta. Nu știi niciodată cum poți ajunge în aceeași situație.

Asta nu este ceva nou. Eram în școală primară când colege( deci fete) veneau băute la școală. Sau consumau băuturi alcoolice la școală. Ori fumau. Și câte nu erau! Dar fumatul nu a însemnat neapărat că nu aveau note bune sau nu au avut un viitor după școală.

Viața înseamnă uneori și decizii proaste. O decizie proastă poate deveni totuși doar o lecție de viață, doar dacă ai pe cineva alături, care să te ghideze. Cum ar fi un adult, cum ar fi un părinte, un mentor, un profesor.

Mergi acasă și ai grijă de familia ta. Este cel mai bun lucru pe care îl poți face și care poate schimba o societate întreagă.

Photo by Phil Hearing on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.