Maternitatea nu are gust doar de înghețată ori ciocolată

7 februarie 2019
Postat de Mamă de Matei în Parenting
1
Maternitatea nu are gust doar de înghețată ori ciocolată

Să devii mamă este în aceeași măsură bucurie, recunoștință dar și o mare responsabilitate. Da, ar trebui să spunem lucrurilor pe nume. Maternitatea nu se îmbracă în fiecare zi în roz. Și nu are în fiecare zi gust de înghețată sau ciocolată. Uneori este amară ca o cafea tare, care te ține trează o noapte întreagă. Alteori are gust dulce ca de miere cu nucă. Iar câteodată este ca o binecuvântată salată de legume servită după sărbătorile de iarnă.

Oricât de mult ai citi, oricât ți-ar povesti prietenii sau cunoștințele, nimic nu te-ar putea pregăti pentru ceea ce urmează. Unii spun că este magic, alții spun că este greu. De fapt, este un amalgam de sentimente și de trăiri. Iubire, bucurie, exaltare, grijă, încântare. Toate vin împreună cu această noua latură care este gata să fie descoperită și cunoscută, cea de mamă.

Dureros de frumos….

Atunci când devii mamă afli pe pielea ta ce înțelesuri ascundeau aceste cuvinte aliniate în mod bizar, ca și cum locul lor nu ar fi unul lângă celălalt: „Să fii mamă este dureros de frumos” Înțelegi acum ce au vrut să spună cu adevărat cărțile și mărturiile precedente. Înțelegi și de ce aceste sentimente sunt atât de greu de pus în cuvinte.

Nu toată lumea se descurcă atât de bine pe cât pare să o facă.

În același timp însă te obișnuiești cu toate schimbările, cu tot ceea ce se desfășoară în jurul tău. Identitatea ta se schimbă. Ești alt om. Nu mai este vorba doar despre tine acum. O altă viață decât a ta, este în mâinile tale. Mintea și inima ți s-au împărțit. Uneori teama și lipsa de încredere în forțele proprii încolțesc în suflet mai ceva ca o ramură de spini. Adăugăm și presiunea de a fi un părinte perfect. Te uiți în jur. Celelalte mame par că iubesc fiecare minut cu copiii lor. Că pentru ele nu există greu sau stres. Încerci să vezi ce se întâmplă cu tine, să asimilezi toată greutatea experienței și te simți copleșită. Ceea ce este absolut normal. Însă ce este important să faci într-un astfel de moment este să ceri ajutor.

Să ceri ajutorul nu este semn de slăbiciune. Atunci când ai febră cauți suport mergi la doctor. Atunci când simți că nu mai poți ceri ajutor.

Cere ajutorul soțului, mamei, prietenei.

Discută. Să discuți o problemă cu un prieten sau cu o persoană apropiată este primul pas spre rezolvarea problemei. Ar putea fi un început bun. Conversațiile, discuțiile ar trebui să fie ceva comun în orice casă, în orice familie.

Copiii noștri au nevoie să ne îngrijim de noi și să căutăm sprijin atunci când simțim că nu se mai poate, pentru că doar așa vom fi apte să le îndeplinim toată nevoia de noi.

Oricâte ar spune unii, maternitatea nu se îmbracă în fiecare zi în roz. Și nu are în fiecare zi gust de înghețată sau ciocolată. Uneori este amară ca o cafea tare, care te ține trează o noapte întreagă. Alteori are gust dulce ca de miere cu nucă. Iar câteodată este precum o cinstită ciorbă de cartofi, atât de bine făcătoare.

Și mai sunt încă atât de multe gusturi de descoperit…

Maternitatea nu are gust doar de înghețată ori ciocolată
Sursă foto: Pixabay

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.