Mai bine să ne facem timp pentru sănătate decât să ne îngrijim de boală

26 ianuarie 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Mai bine să ne facem timp pentru sănătate decât să ne îngrijim de boală

Înainte de sărbători, simțeam de câteva luni cum zi după zi mi se blochează umărul stâng. Până când nu am mai rezistat și am mers la farmacie pentru unguent.

Înainte de a merge în concediu astă vară, am lucrat non stop, inclusiv sâmbăta și duminica, timp de 6 săptămâni la rând. Asta ca să las totul în ordine, nu cumva să se prăbușească lumea clienților fără mine. Cine credeți că a zăcut o zi în concediu, cu fierea dată peste cap? Tremuram sub cearceafuri în timp ce băieții se bălăceau la piscină.

Sunt pe un grup de contabili, și astăzi întreba cineva cum simt oamenii și ce fac pentru a se simți mai bine?

Și erau zeci de comentarii acolo. Mulți povesteau cum rămân înțepeniți, așa cum mi s-a întâmplat mie de curând. Alții povesteau cum li se încețoșează privirea sau cum li se încleștează mâinile.

Nu ne ridică nimeni statuie și nici șeful nu va veni cu noi la spital să ne țină de mână.

Pe de altă parte sunt multe lucruri cu care noi înșine ne facem rău.

Fumăm.

Bem zilnic băuturi carbogazoase, pline de zahăr.

Mâncăm zilnic dulciuri, chipsuri, fast food, junk food, prăjeli, mezeluri.

Nu bem apă

Nu facem mișcare.

Mai bine să ne facem timp pentru sănătate decât să ne îngrijim de boală.

Știu că nu ne vine să ne ridicăm de la calculator. Măcar de-am termina o dată treaba. Dar știți care este ironia? Treaba nu se va termina niciodată.

Preferăm să ne lungim în pat sau să mai dormim dimineața, decât să ne trezim cu 30 de minute mai devreme pentru sport.

Cât de bună este țigara lângă cafea sau atunci când suntem nervoși…

Sistemul nostru de sănătate este cum este este. Situația pandemică nu ne ajută nici ea deloc. La doctor oricum nu mergem preventiv, nu ne facem analize, decât dacă ne doare ceva. Dacă ne doare grav.

Mai bine să ne facem timp pentru sănătate decât să ne îngrijim de boală.

Dacă a ajuns mesajul acesta la voi, poate ar trebui să îl considerați un semn. Sau o reamintire. A fost o vreme când la noi în casă se consumau zilnic 2L de suc acidulat. Se fuma, se mânca dezordonat. Se muncea până noaptea târziu.

Am renunțat treptat la țigări ( soțul nu mai fumează de un an de zile), la sucuri, dulciuri și prânzuri mâncate pe fugă, pe stradă. Am început să gătesc mai mult și să ne luăm mâncare de acasă, la birou, la școală. Mi-am făcut un obicei în a închide programul de lucru la 18. De curând facem și sport.

Ce vreau să zic este că se poate și că nu o spun doar de dragul de a scrie. Și acum, când pot să scriu de pe barica asta, după ce am fost și pe malul celălalt, vă spun că aici este mai bine cu siguranță. Și știți care este partea cea mai frumoasă? Copilul ne urmează exemplul, începând cu mâncarea. O dată i-a spus mamaie că are o ciocolată pentru el. Și pentru că era trecut de nouă seara, i-a spus că la această oră nu se mai mănâncă dulce. Sau cum preferă să venim pe jos de la grădi, pentru că mișcarea face bine. Chiar dacă asta înseamnă o oră de mers pe jos.

Mai bine să ne facem timp pentru sănătate decât să ne îngrijim de boală.

Dimineața, după ce vă treziți, aerisiți în cameră. nu puneți mâna pe telefon imediat. Nu porniți televizorul. Faceți un pic de înviorare. Beți un pahar de apă pe stomacul gol. Nu fumați și nu beți cafea pe stomacul gol. Nu fumați înainte de culcare.

Sursă foto copertă articol: Emma Simpson on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.