Aș vrea să stabilim de la început. Există om pe lume, mare sau mic, care să nu fie fascinat de magneți? Există vreo persoană care atunci când a prins doi magneți în mână, să nu se fi jucat cu polaritatea lor? Vrăjit de modul în care polii de același fel se resping neobosiți? Există o astfel de persoană? După mine, cred că fizica are să-i mulțumească mult magnetului. Pentru că astfel fizica chiar este cool, statut recunoscut de cei mai mulți dintre copii, pentru care magneții sunt magici.
[Cringe alert, voi începe cu fraza „Pe vremea mea”…]. Pe vremea mea, când astfel de jucării vedeam doar în reclamele de pe Cartoon Network (deci nici vorbă să fie disponibile prin România), aveam și eu modalitățile mele de a face rost de magneți, căci tare mult îmi mai plăceau. O rugam pe mama ca la începutul anului școlar să îmi cumpere penar care se închidea cu magnet și nu cu fermoar. Desigur, scoteam sistemul de prindere al penarului, adică magneții, iar penarului îl legam cu un elastic, care să nu mi se verse creioanele colorate, stiloul și rezervele de cerneală.
Ce îmi place la acest set de construcție cu magneți este că el practic este foarte simplu, basic, dar în același timp antrenează imaginația și creativitatea. Setul Supermag vine cu câteva sugestii de construcții cu care îți poți exersa îndemânarea, pentru că vreau să vă mărturisesc că mi-a fost puțin dificil să mânuiesc piesele până m-am obișnuit cu sistemul. Apoi însă, dexteritatea s-a format destul de rapid, și deja la a treia construcție, am terminat totul în mai puțin de două minute.
Ce am observat mai întâi după ce am deschis cutia a fost calitatea fiecărei piese. Magneții sunt îmbrăcați într-un plastic moale care permite copiilor să vadă magneții din interior. Mi-a plăcut senzația pe care o ai atunci când aproprii tijele magnetice între ele. Magneții se atrag imediat. Bilele de oțel lucesc în orice fel de lumină, și este o plăcere să le vezi cum fug și se aliniază ascultătoare lângă magneți.
Ei bine,dacă vreți să atingem puțin zona de fizică, am putea aminti despre atracția magneților, polaritate, densitate, forță și gravitație. Aceste lucruri le putem explica copiilor mai mari. Însă celor mai mititei, le antrenează abilitățile de coordonare și de percepție spațială și le încurajează creativitatea. Aceste seturi promovează dezvoltarea creierului prin stimularea rezolvării problemelor creative și consolidarea competențelor spațiale ale unui copil.
Spre exemplu, Matei a făcut chiar și un zmeu. Care desigur că nu zbura, însă forma era chiar foarte asemănătoare. A lipit tijele magnetice în forme de dreptunghiuri, triunghiuri și romburi. Nu i-am povestit eu despre ele nimic, însă iată că a avut șansa să le descopere singur iar atunci când se va întâlni cu ele mai târziu la școală, nu vor fi chiar OZN-uri.
Iar din seria obiectelor mai puțin complicate, am realizat un spinner, care se învârte câteva minute pe podea. Am strâns toate acestea într-un video pe care vreau să îl împărtășesc cu voi, căci poate cine știe, mai facem schimb de idei. De asemenea, în ultima parte a videoclipului, am inclus tot procesul de construcție prin care am ridicat podul de mașini. Am făcut acest lucru pentru că și eu la rândul meu, am căutat un exemplu de construcție pe net, și nu am găsit. M-am gândit deci că v-ar putea fi de folos.
Dacă sunteți interesați de aceste jucării, le puteți cumpăra de pe Ara Toys . Prețurile sunt cuprinse între 89 RON pentru cel de 48 de piese și 369 RON pentru cel de 200 piese. Vârsta recomandată este 3+ însă eu aș spune chiar 4+.
Nu le-am găsit minusuri sau contraindicații. De fapt, ba da, una singură. Dacă locuiți la bloc, nu vă jucați cu ele setul pe parchet, de preferat este să folosiți o masă sau un covor. Vecinii care locuiesc la etajul de sub voi, vor aprecia cu siguranță!