,,Învățare” – Memorii de Tara Westover

3 martie 2023
Postat de Mamă de Matei în Colțul de lectură
0
,,,Învățare” - Memorii de Tara Westover

Am citit cartea Învățare dintr-o suflare. Și am trecut de la revoltă la compasiune, de la furie la empatie, de la uimire la apreciere. Aproape de la o pagină la alta. Atât de rapid.

Pe scurt, cartea este practic o autobiografie, a unei fiice, acum femeie, care a crescut în religia mormonilor, cu educație realizată acasă, de către părinți, departe de lume.

Ea, mezina familiei, și cei șase frații ai ei, au fost născuți acasă, fără să fie înregistrați la stat (statul și oamenii erau Illuminati), fără să se facă apel vreodată la doctori, indiferent de cât de grave erau accidentele, pentru că doar Dumnezeu vindecă.

Mama s-a specializat pe moșit și pe realizat de uleiuri pentru orice afecțiune. Mai târziu și pe vindecare prin chackre. Tatăl care a adunat zeci de kilograme de mâncare, arme și combustibil, sigur fiind că va veni sfârșitul lumii, și va fi singurul care va supraviețui.

Violența fratelui, aproape de moarte, abuzul tatălui, aproape de moarte, indiferența mamei la cele întâmplate, aproape de moarte. Abuz continuu, în forme extreme. Cam așa s-au desfășurat anii de copilărie și de adolescență ai Tarei, conform celor povestite în carte.

Tara, autoarea de mai târziu a cărții, se înscrie la șaptesprezece ani la colegiu BYU (am găsit și o poză cu adolescenta de atunci) și reușește să se depărteze astfel de familie.

Ea se străduiește să învețe singură, inclusiv matematică, și muncește foarte mult fizic, ca să poată susțină apoi costurile de la colegiu, costurile chiriei și ale vieții de zi cu zi. Ajutorul consistent vine din partea profesorilor, care văd potențialul ei.

În prezent, Tara este doctor în istorie, cu master la Cambridge, deși la primele cursuri, s-a trezit întrebând în clasă, ce înseamnă cuvântul Holocaust, pentru că nu auzise vreodată de acesta.

Cartea se numește Învățare, aceasta fiind traducerea în română. Dar denumirea originală este Educated, adică Învățată, care a învățat. O să explic imediat de ce a ținut să precizez asta.

Și celor care au citit cartea, să vă spun ceva ce probabil nu știați:

Am menționat acest aspect pentru că am fost curioasă să caut informații despre ea și despre familia ei. Și am găsit. Părinții ei au afacere uriașă cu uleiurile și preparatele homeopate. Am să las și link către site, pentru cei care ați citit cartea și sunteți poate, curioși. I-am găsit pe site-ul care se numește Butterfly Express.

Dar ce m-a impresionat cel mai mult, ca să nu spun că m-a șocat, pentru că nu m-am așteptat la asta, a fost să aflu că mama Tarei a scris o carte, în replică la cartea fiicei sale. Cartea se numește Educating, adică Educând. Și acum mi se pare foarte relevant titlul în engleză.

Am citit de asemenea, un interviu destul de lung, cu părinții Tarei, care neagă în mare măsură cele povestite de fiica lor. Și mai trist decât atât, mi se pare faptul că cei care lucrează acum pentru ei, inclusiv frații Tarei, se comportă ca și cum, totul este o plăsmuire a Tarei. La un moment dat, o angajată a familiei, fostă victimă a violenței domestice, spune că ar fi vrut să aibă familia pe care Tara a avut-o.

Am să las link către interviu, aici.

Doi dintre frații Tarei sunt și ei absolvenți de facultate, ingineri, și ei sunt de partea Tarei, confirmă cele spuse de ea și au întrerupt de asemenea legătura cu familia.

M-a impresionat profund această carte. Am citit mereu cu sufletul la gură. Voința Tarei m-a impresionat profund.

Învățare este o carte care scrisă cu detaşare, fără a judeca pe cineva, fără a pune etichete şi fără vreo concluzie. Subiectul e complex şi dureros: amintirile Tarei într-o familie de mormoni fundamentalişti, dominată de ideile fixe ale tatălui. Tara creşte într-o casă la poalele unui munte, ascultându-şi părinţii, având încredere oarbă în fiecare cuvânt şi-n fiecare idee generată de tată.

Am terminat cartea și mi-a rămas în gând cum suntem modelaţi în familie, cât de mult ajungem să ne identificăm cu părerile membrilor familiei, dar mai ales cât de greu e să ne rupem de familiaritate, de cei pe care-i iubim fără limite, mai ales atunci când aceştia greşesc….
Învățare este și:
  • bestseller New York Times, Wall Street Journal și Boston Globe
  • cea mai bună carte de memorii a anului 2018 pe Goodreads, Apple Books și Audible
  • finalistă: National Books Critics Circle John Leonard Prize pentru Debut, National Book Critics Circle’s Award – Autobiografie, PEN/Jean Stein Book Award
  • Top New York Times cele mai bune 10 cărți ale anului 2018
  • Top 5 cărți recomandate de Bill Gates la finalul anului
  • Una dintre cărțile favorite ale lui Barack Obama – ediția 2018
  • numită una dintre cele mai bune cărți ale anului de către: Time, The Washington Post, O: The Oprah Magazine, NPR, The Guardian, The Economist, Financial Times, Newsday, New York Post, theSkimm, Refinery29, Bloomberg, Publishers Weekly, Library Journal, New York Public Library, Vogue, și multe alte publicații

Sursă foto copertă articol aici.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.