Imunitatea copiilor se dezvolta cel mai mult in primii trei ani de viata

14 iunie 2017
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0

Imunitatea este principala preocupare a părinților încă de la nașterea copiilor. Să nu mai pomenesc de etapa intrării în colectivitate, de unde copilul se întoarce frecvent acasă ba cu tuse, ba cu febră ba cu muci. Rămâne acasă câteva zile, dar imediat  ce se întoarce în colectivitate revina aceleași simptome și tot filmul se reia de la început.

La copii, sistemul imunitar nu este complet maturizat iar întărirea imunității nu se poate realiza doar cu introducerea unui fruct ca gustare sau doar cu administratrea vitaminei C. Este voba de un cumul de factori favorizanți, dar mai ales de educație, de informare și de conștientizare.

Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de virusuri, bacterii, paraziți și toxine. Sistemul imunitar conține anticorpi al căror rol este să asigure protecția împotriva agresorilor.

Nou-născuții sunt protejați de anticorpii maternali, care le conferă o imunitate pasivă temporară în primele luni de viață! Foarte importanta este alaptarea, prin laptele matern se face transferul anticorpilor de la mama la bebelus.

 Expunerea la infectiile comune are un rol important in formarea unui sistem imun puternic. Copiii incep să răcească după vârsta de 6 luni, iar un numar de 7-8 episoade de răceală pe an sunt considerate normale pentru sugari și preșcolari.

Cauza principala a răcelilor frecvente ale copiilor se datorează expunerii la noi și noi virusuri; există cel puțin 200 de astfel de virusuri, de aceea nu numai că răcelile NU pot fi prevenite, însă ele întăresc sistemul imun al copilului.

Sistemul imunitar se construiește încă de la naștere ( cel mai puternic aliat este laptele  mamei),iar un stil de viață sănătos este cărămida de temelie. Un somn suficient în funcție de vârstă, o alimentație bazată pe fructe și legume dar și aport suplimentar de vitamine și de acizi grași ( nu le putem prelua un aport suficient din alimentație), înseamnă o imunitate suficientă.

Așadar, contrar părerii din popor, imunitatea nu există pur și simplu, ci este construită de alegerile părinților, care joacă un rol determinant în construirea imunității, aceasta dezvoltându-se cel mai mult în primii 3 ani de viață. Rezistența copilului la germeni și bacterii poate fi rezultatul unui cumul de factori și alegeri care pot fi influențate.

Însă pentru a alege corect, este nevoie să știm, să cunoaștem, să ne informăm. Informație există pe net, în reviste de specialitate, în cabinetul doctorului, însă cum să o alegem pe cea corectă? Zilele acestea se desfășoară o campanie foarte frumoasă dar și interesantă în același timp, de informare cu privire la imunitatea copiilor de până în trei ani. Campania “Mai rezistent in primii 3 ani de viata” este derulată de către cei de la Aptamil Nutricia, care de peste 40 de ani, prin studii clinice publicate, se ocupă de cercetarea imunității.

Campania este una impresionantă, mai cu seamă cu cât s-a colaborat cu un grup de 6 medici (medic pediatru, alergolog, nutriționist, consultant in alăptare, ginecolog, neonatolog) pentru a crea conținut relevant transpus în limbajul mamelor, care să explice importanța construirii imunității în primii 3 ani de viață. Împreună cu experții au fost create 120 de articole, 70 de sfaturi aplicate, 40 de video care răspund la cele mai frecvente griji adresate medicului pediatru și o secțiune întreagă in site-ul Nutricia.ro care explică pas cu pas cum se construiește imunitatea.

Tot impreuna cu experții, au creat un ghid pentru construirea imunității, care, pe parcursul a 41 de pagini, abordează pas cu pas de la naștere până la vârsta de 3 ani toate aspectele care trebuie luate în considerare pentru a face copilul mai rezistent și soluții și sfaturi pentru problemele de imunitate specifice vârstei.

Cred ca este necesara o educatie in acest sens si este laudabil ca cineva in sfarsit o face. Cei mai multi isi pun problema intaririi imunitatii abia dupa ce cel mic trece prin episoade dese de raceala, tocmai pentru ca exista aceasta idee gresita ca imunitatea este o chestiune de tratat, si nu de prevenit.

Despre experienta noastra v-am mai povestit, pe blog exista o sectiune dedicata vietii la cresa. La noi a fost o serie de factori “favorizanti” racelilor precum intrarea in colectivitate si inceperea cresei in luna octombrie cand umiditatea era foarte crescuta.

Treaba asta cu imunitatea este ca toata lumea stie cate ceva despre ea dar nimeni stie nimic concret, asa ca voi sustine aceasta campanie de informare si va voi tine la curent cu fiecare articol, interviu si videoclip despre aceasta tema despre care se cunoaste atat de putin.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.