Gânduri pentru România

30 noiembrie 2015
Postat de Mamă de Matei în Fără categorie
1

Dragă Românie,

Te știu de mai bine de 26 de ani, adică încă de când m-am născut, iar astăzi tu ai ajuns deja la a 97-a aniversare de la Marea Unire. Nu te-am descoperit într-un totul, însă ce am văzut la tine până acum, mi-a plăcut enorm. Ți s-a dus vorba în lume, despre plaiurile tale de basm, despre locurile sfinte din care oricine pleacă încărcat cu o energie pe care nu o întâlnește oriunde în lume, despre tradițiile tale pe care le urmezi an de an cu atâta sfințenie .

Indiferent pe unde am poposit în lumea asta mare, un Crăciun mai frumos și mai plin de bucurie ca la tine, nu am găsit niciunde. Pentru că de Crăciun toate drumurile duc spre casă, la părinți și la bunici, pentru că avem colindători și case cu miros de cozonaci cu vin fiert și scorțișoară și covrigi fripți pe plita de fontă a bunicilor.

Din păcate am auzit și diverse răutăți la adresa ta, care nu din vina ta s-au plăsmuit, căci cine a pășit o singură dată pe pământ românesc, cu sigurantă s-a îndrăgostit pe loc. De vină suntem noi, fiii tăi, care te vorbim de rău pe la colțuri și care nu te prețuim cu adevărat decât atunci când îți ducem dorul de pe meleaguri străine. Insă vina cea mai mare  este a celor care dețin controlul, pentru că oricât ne-ar plăcea să ne mințim frumos, puterea schimbării nu stă în mâinile noastre, a celor simpli, ci a celor care ne conduc, pe tine și pe noi, și al căror scop este să te secătuiască pentru propriile interese.

Astăzi este ziua ta. Ești sărbătorită cu petreceri, cu mici și bere, cu onoruri fastuoase, tricolorul flutură de zor pe autobuze și la ferestre, și cu toate acestea tristețea din sufletul tău îți îneacă bucuria. Căci te uiți în jurul tău și vezi cum te distrugem încet, fără milă, cu zâmbetul pe față. Pentru că tu ne-ai lăsat moștenire un pământ bogat și roditor, iar noi astăzi, îl vindem pe doi lei. Pentru că te părăsim unul câte unul, plecând către un viitor mai bun pentru copiii noștri.

De ziua ta, ți-aș dărui speranță, așa cum o păstrez și eu zi de zi, că mâine va fi mai bine. Ți-aș dărui copii iubitori de țară care să își dorescă să îți rămână alături, să îți redobândească măreția, dar cum aș putea să le cer să renunțe la șansa unui viitor mai bun, mai sigur?

În schimb, am să îți doresc să fii puternică și curajoasă, să te ridici și să te scuturi de toți spinii pe care i-ai adunat în ultimii 25 de ani. Luptă să recuperezi tot ce tot ce ți s-a luat atâta timp fără nerușinare  și cere socoteală pentru nedreptatea la care ai fost supusă. Îmi doresc să privești iarăși, mândră, spre viitor!

Drapelul-Romaniei-366x250

La mulți ani, România!

Crede în bine, crede în tine!

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.