“Gândește-te la tot ce-i frumos în tine și în jurul tău și fii fericit!”

30 martie 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
“Gândește-te la tot ce-i frumos în tine și în jurul tău și fii fericit!"
“Gândește-te la tot ce-i frumos în tine și în jurul tău și fii fericit!”

Tot din vremea unui război, din vremea unui război mondial.

Pentru că se vorbește foarte mult despre cum să fim bine cu noi în vremurile astea, despre cum să găsim binele în ceea ce ne înconjoară.

Iată ce a spus Anne Frank, în 1944, pe când avea 14 ani și trăia ascunsă, împreună cu familia ei, pentru a-și salva viața:

„Seara, când stau culcată în pat și-mi termin rugăciunea spunând: Îți mulțumesc pentru tot ce-i bun, drăguț și frumos, jubilez în sinea mea.Atunci mă gândesc la ce-i bun în clandestinitate, la sănătatea mea și la întreaga mea ființă, la ce are drăguț Peter, la ce-i încă mic și fragil și căruia noi nu îndrăznim să-i dăm un nume, iubire, viitor, fericire, și la ce-i frumos, asta însemnând lumea, natura și frumusețea amplă a întregului, a tuturor lucrurilor frumoase împreună. Atunci nu mă gândesc la toate nenorocirile, ci la frumusețea încă prezentă. În asta constă în bună măsura diferența dintre mama și mine.

Sfatul ei împotriva melancoliei este: Gândește-te la toate nenorocirile din lume și fii fericită că nu treci tu prin ele. Sfatul meu este: (…) încearcă să regăsești fericirea în tine. Gândește-te la tot ce-i frumos în tine și în jurul tău și fii fericită!”

Anne Frank a stat închisă doi ani împreună cu familia ei în anexa firmei tatălui ei pentru a se apăra de naziști. A ținut un jurnal despre cele petrecute în vreme de război, pe care își dorea să-l publice, o dată ce își va fi redobândit libertatea.

Nu a apucat să-și vadă visul împlinit.

Manuscrisul ei a fost găsit în casă, a ajuns cumva la tatăl ei, care a permis publicarea acestui jurnal, iar prin fondurile colectate a ridicat o fundație, în memoria fiicei sale.

Anne nu doar că a stat în casă, ea nu avea voie nici măcar să se uite pe fereastră, căci altfel risca să fie văzută. Să fie văzută însemna moarte.

Mâncare avea puțină, aproape spre deloc. Spațiu puțin, aproape spre deloc.

Să fim recunoscători pentru ce avem.

“Gândește-te la tot ce-i frumos în tine și în jurul tău și fii fericit!”

Foto: Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.