Femeie în Iran, viață fără valoare

27 septembrie 2022
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
1
Femeie în Iran, viață fără valoare

Știu că acesta nu-i un subiect despre copii. Sau despre părinți. Este despre ce se mai întâmplă prin lume, și se întâmplă lucruri care clatină regimuri și cred ar trebui măcar să știm despre ele.

În momentul acesta în Iran sunt proteste masive: lumea a ieșit în stradă în ultimele zece zile în multe orașe din Iran după ce o tânără kurdă de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit în spital la trei zile după ce a petrecut noaptea în arestul Poliției Moravurilor din Teheran. A fost arestată pentru că nu a purtat corect hijab-ul. Hijab-ul este eșarfa pe care femeile din țările islamice sunt obligate să o poarte, iar Masha a lăsat prea mult păr să se întrevadă de sub ea. Se pare că a fost bătută în timpul intergatoriului, apoi transportată la spital, unde a murit.

Guvernul a declanșat o anchetă. Poliția a declarat că fata a murit pentru că ar fi avut probleme cu inima, dar familia ei infirmă această informație, ei spun că fata era perfect sănătoasă.

Ceea ce i s-a întamplat acestei tinere a stârnit idignarea unui populații care nu mai suportă regulile opresive ale dictaturii islamice. Femeile își dau foc la hijaburi, altele își taie părul.

Femei din toată lumea susțin femeile din Iran, unele își taie părul, altele spun sau distribuie masiv povestea Mahsei.

Nu e ceva ieșit din comun în Iran să fie arestate femei pentru felul în care se îmbracă, râd pe stradă sau vorbesc. Unele sunt lovite, altele sunt amendate, altele sunt trimise la închisoare. Unele dintre ele sunt pedepsite chiar de frații lor, de tații lor sau de alți bărbați de pe stradă.

Religia nu le impune femeilor să poarte jihabul. Acesta este opțional. Conducerea este cea care le impune femeilor astfel de reguli, și pentru care viața femeilor valorează aproape nimic.

Iranul anilor șaptezeci era fermecător. Exista libertate, femeile se puteau îmbrăca cu ce își doreau. Și cu cât bun simț o făceau! Străzile erau podiumul lor. Astfel de imagini probabil le știți deja, sunt virale.

Știu că noi de aici, nu putem face mare lucru. Nu putem ajuta concret. Dar cred că trebuie măcar să știm, să vorbim, să dăm mai departe. Să conștientizăm importanța democrației, a drepturilor egale și a egalității de gen.

În Iran nu există semnal la internet sau la mobil. La proteste, poliția intervine în mod brutal, oameni au murit.

Ar putea veni salvarea Iranului, chiar de la femei? Până la urmă, startul în viață, este o chestiune geografică. Depinde de țara în care te naști…

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.