Empatia se învață doar dacă o trăiești la rândul tău

7 iunie 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Empatia se învață doar dacă o trăiești la rândul tău.

Empatie este un cuvânt tot mai folosit în ultima vreme și mă bucur să îl întâlnesc tot mai des.

Mă bucură și mai mult când empatie este alăturat cuvântului copil. Ne dorim să creștem copii empatici, iar asta este minunat!

Totuși empatia nu este ceva ce se poate preda la școală. Empatia se poate învață doar practic, empatia se simte.

Ca să poți să oferi empatie, trebuie să fi primit și tu la rândul tău. De la un părinte, de la un bunic, de la un prieten, de la un profesor, de la un mentor, de la psiholog.

Putem preda definiția empatiei, putem ține seminarii întregi despre ea, dar nimic nu va egala momentul în care cineva va fi empatic cu noi. Empatia se învață doar dacă o trăiești la rândul tău.

Așadar, adulții care vor să crească copii empatici, mai întâi trebuie să învețe ei despre empatie și să o primească. Pentru că la copii nu merge doar cu teoria. Copiii trebuie să simtă ceea ce adulții le povestesc. Cu copiii trebuie să fii autentic. Altă variantă nu există.

Căutați persoane calde în jurul vostru. Persoane care pot spune Îmi pare rău sau Te pot ajuta cu ceva? Îndepărtați-vă ușor-ușor de persoanele ale căror voci seamănă atât de bine cu vocea critică din capul vostru. De acolo sigur nu veți primi empatie. Dar puteți afla empatie la un preot sau un psiholog.

Exersați empatia zi de zi, vedeți cum se simte. Încercați să vă depărtați de prejudecăți sau de euștiumaibine. Exersați empatia mai ales cu voi înșivă. Fiți primii de la care primiți empatie. Meritați, să știți.

Odihniți-vă atunci când ați obosit. Faceți o pauză de 5-10-30 de minute dacă vă doare capul, după ce luați o pastilă pentru durere. Sprijiniți-vă corpul, aveți grijă de el. Un ceai cald sau o pătură caldă se simt foarte bine în corp. Să vă spuneți E ok , am făcut tot ce am putut. Sau E în regulă, nu mi-au ieșit toate bune astăzi, și mâine o zi. Astăzi am țipat la copil, dar am fost atât de obosită! Nu-i sfârșitul lumii, mâine o să fac mă descurc mai bine!

Empatia se învață doar dacă o trăiești la rândul tău.

Sursă foto copertă articol: Annie Spratt on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.