Dacă v-ați propus diversificarea la șase luni, ori o alimentație sănătoasă în locul celei tradiționale, introducerea cât mai târzie a zahărului sau chiar lipsa lui, atunci sigur v-ați lovit măcar o dată de contraargumentul „Ei lasă, că noi nu am mai luat niciun fel de vitamine, am mâncat tocăniță de la patru luni, și uite că nu am pățit nimic”.
În acest articol veți regăsi argumente reale și solide care susțin nevoia de a adapta rețetele moștenite din generație în generație și de a îmbrățișa un stil de viață sănătos, capabil să ne susțină activitatea de zi cu zi, care, oricum, se pare că devine tot mai încărcată și ne produce tot mai mult stres, în timp ce pe vremea bunicilor nici nu cred că se punea problema de așa ceva.
Înainte de a povesti, vreau să spun că toate informațiile ce vor fi prezentate în rândurile următoare, le-am notat de la însuși Dr. Murray Clarke, cu ocazia vizitei sale în România, în cadrul unei conferințe despre importanța nutriției și a stilului de viață sănătos. Pentru cei care poate nu știu la cine fac referire, Dr. Murray este specialist cu experiență de mai bine de 20 de ani în pediatrie holistică.
Dr. Murray Clarke
Originar din Noua Zeelandă, actualmente stabilt în SUA, dr. Murray Clarke este cel care a pus bazele gamei ChildLife®,suplimente alimentare naturale, special create pentru copii. A studiat medicinia, apoi s-a focusat pe homeopatie, acupunctură și nutriție. Experiența l-a ajutat să creeze o linie de suplimente alimentare dedicată exclusiv copiilor, întrucât „copilul nu este un mini-adult, așa că trebuie tratat ca atare.”
Există cifre la nivel mondial care arată terifiant. Pentru mine, cel puțin. Comparativ cu anii 80, s-a înregistrat o creștere a alergiilor cu 100%, a astmului cu 200%, a ADD și ADHD cu 250%, iar numărul copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului a crescut cu 500%. Aceste cifre sunt o realitate care ne arată că sistemul imunitar și sistemul nervos al copiilor de astăzi este dramatic afectat de mediul în care trăim. Totul pleacă de la alimentele pe care noi le consumăm, cele de tipul fast-food, de exemplu, chiar și înainte de perioada concepției.
Din păcate însă, vremurile în care noi trăim, modificările ce au avut loc cu mediul înconjurător, nu ne mai oferă siguranța că alimentele pe care le punem pe masă mai sunt ca cele de altă dată. Adică 100% naturale, organice.
În copilărie, cu siguranță nu îmi făceam probleme de genul, ce conțin fructele, dacă legumele au fost stropite cu tot felul de pesticide (pe vremuri soluțiile nu erau atât de concentrate ca astăzi, când dăunătorii recoltelor sunt mult mai agresivi și mai greu de eradicat) sau dacă puiul pe care îl mâncam la cină a fost injectat cu hormoni. Astăzi, în schimb, este altă poveste. Căutăm și plătim mai scump pentru alimente bio, și chiar și așa nu suntem foarte siguri că provin într-adevăr dintr-un mediu bio. Așadar, ne confruntăm cu un declin nutrițional, tradus prin scăderea calitativă a aportului de vitamine și minerale.
Închideți puțin ochii și dați timpul înapoi. Sunteți iar copii. Mergeați și veneați singuri de la școală, pe jos, vă făceați temele în grabă ca să ieșiți cât mai repede la joacă, mama se ruga la propriu de voi să intrați în casă, măcar cât să mâncați câte ceva. Acum vă rog să deschideți ochii, și să priviți la copiii noștri. Îi luăm cu mașina de la școală, în trafic așteptăm împreună în mașină printre alte mașini, deci vorbim și de poluare, acasă își petrec restul zilei în fața unui monitor. Parcă s-au cam schimbat vremurile, nu-i așa?
Copiii nu își mai petrec la fel de mult timp afară, la aer, la soare, așadar cam care este cantitatea de vitamina D, pe care reușesc efectiv să o ia de la soare?
Vă propun un alt exercițiu de vizualizare. Sunteți cu copiii în parc. Sau acasă. Sau la cumpărături. Cam câte pungi bagă în gură, cât plastic, sau cât carton? Să mai spun de mucurile de țigară, guma de mestecat de pe jos? Nu, nu mai spun.
Din păcate, trăim într-un mediu tot mai toxic, iar asta face și mai greoi procesul de creștere al copiilor, care oricum învață toată ziua și au o mulțime de activități de susținut. Au nevoie de resurse, de vitamine și minerale, care să vină în întregirea aportulului necesar zilnic. Mâncarea, din păcate, tocmai din cauza mediului poluat, nu poate să ofere cantitatea optimă. Și atunci este nevoie să apelăm la suplimentele alimentare. Vitamina D (care, în ultimul studiu a arătat că joacă un rol foarte important în prevenirea diabetului), vitamina C (care este cel mai bun antioxidant), Omega 3, Omega 6.
Vitaminele complementare sau suplimentele nu fac decât să completeze cantitatea de minerale și vitamine de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa normal, fără dereglări. Există acest mit că suplimentele îngrașă. Fals. Ne îngrăsăm de la alimentația nesănătoasă, de tipul fast-food, junk food, prăjeli, șamd. Să vă dau un exemplu simplu. Organismul vostru are nevoie de vitamina A, să spunem. Vi se face foame și mâncați un hamburger, știți voi de care. Acel hamburger are o valoare nutrițională foarte săracă, iar corpul va mai cere încă unul și încă unul, până când se va ajunge la cantitatea de vitamina A de care el are nevoie. Și așa se ajunge la cinci hamburgeri într-o zi, cu un consum mare de grăsimi care nu sunt benefice din nici un punct de vedere.
Încă o informație utilă, pe care eu mărturisesc că nu o știam, este importanța acizilor grași, Omega 3 și Omega 6. Toată lumea știe că este „bine” să luăm aceste suplimente, însă nu și de ce. Ei bine, creierul este format intr-un procent de 60% din grasimi. Acizii grasi Omega-3 au in compozitie acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA), ingrediente care se gasesc in structura creierului si care sustin functionarea cerebrala si functiile mentale, insa au o rata de sinteza redusa in organism. Aceste ingrediente ajuta la dezvoltarea sistemului nervos al copilului și îmbunătățesc rata de transmitere a impulsurilor nervoase. Ba mai mult, creierul unui copil se dezvoltă în măsură de 90% în primii șapte ani de viață, deci iată de ce este important să intervenim cât mai devreme.
Eu deja îmi dau toată silința să îi asigur lui Matei o creștere sănătoasă. Pe lângă mâncarea pe care încerc să o gătesc într-un mod cât mai sănătos, ieșim afară în fiecare zi, îi ofer fructe și legume proaspete și mic dejunuri cu iaurt și musli și semințe și îl mai ajut cu vitamina C, vitamina D și sirop pentru imunitate. Am ales First Defense de la Secom®, întrucât noi ne-am înțeles bine cu brandul și gama lor specială pentru copii, ChildLife®. În trecut am folosit Colostru cu probiotice și vom reveni la el după ce termină siropelul pe care i-l administrez în prezent.
Nu mai merge și așa, ca pe vremea bunicilor, pentru că, din păcate, mediul înconjurător s-a schimbat drastic. Mâncarea nu mai este aceeași ca acum 20 de ani, ne confruntăm cu un declin nutrițional și o scădere a calității și chiar și a cantității vitaminelor din alimente. Este necesar să le oferim copiilor noștri o mâncare sănătoasă, organică, să îi îndemnăm să se bucure cât mai des de aer curat, apă și să facă mișcare și sport. Suplimentele de vitamine și minerale au și ele rolul lor, în sensul că ajută la neutralizarea și eliminarea toxinelor din corp. Și nu uitați, că noi părinții, suntem exemplul cel mai bun. Așa că schimbarea ar trebui să plece în primul rând de la noi.
„O mare parte a vieții și experienței noastre ca adulți este determinată de ceea ce ni se întâmplă în copilărie.”– Dr. Murray Clarke
Ca să subliniez și mai bine ideea că o alimentație corectă și variată, este completată de suplimentele alimentare, vă prezint mai jos un experiment efectuat pe un copil de 7 ani.
Acesta consuma îndeosebi fast-food și sucuri carbogazoase. În cadrul experimentului, i s-a oferit timp de cinci zile mâncare sănătoasă, vitamine și minerale, Omega 3 și Omega 6. Rezultatul cred că se observă cu ochiul liber. În stânga se observă o stare agitată, în dreapta este o imagine clară, calmă. Concluzia: sistemul nervos este în directă legătură cu sitemul digestiv. Adică ceea ce se întâmplă în stomacul nostru influențează funcționalitatea optimă a creierului și a sistemului nervos, care antrenează întreg organismul. Parcă v-a pus un pic pe gânduri, nu-i așa? Consider că dezvoltarea armonioasă este cel mai bun argument în favoarea unei alimentații sănătoase.
Ps. Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să ma susții cu un like pe pagina de Facebook.
Ps1. Va rog sa dati share. Cred ca sunt informatii care merita sa ajunga si la alti parinti. Mulțumesc 🙂