Despre deducerea suplimentară de 100 de lei, (care este de fapt 10 lei), pe înțelesul tuturor

13 ianuarie 2023
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0
Despre deducerea suplimentară de 100 de lei, (care este de fapt 10 lei), pe înțelesul tuturor

S-au schimbat multe în codul fiscal din 2023, spre neplăcerea contabililor și economiștilor, care trebuie să doarmă cu legislația în brațe, pentru a prinde toate modificările.

Printre noutățile diverse, se află și o nouă deducere la salariu, care așa cum este formulată, creează subiect de tensiune între angajat și angajator, din cauza neînțelegerilor. Legea (OUG 16/15.07.2022) notează o deducere suplimentară, paragraful fiind formulat astfel:

(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel: b)100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salariiindiferent de nivelul acestora.

Așa cum citește orice om, înțelege că fiecare părinte va primi cel puțin 100 de lei în plus la salariu. Și poate nu am auzit eu bine, dar cred că de la televizor și din presă, cam tot la fel s-a înțeles.

Ce înseamnă de fapt această reducere suplimentareă, concret, pe înțelesul tuturor

Înseamnă că suma de 100 de lei se scutește din baza de impozitare. Adică suma de 100 de lei nu va fi impozitată la salariul, adică nu se aplică, nu se mai reține impozit de 10% pentru această sumă. Prin urmare se salvează 10 lei, adică cât reprezintă 10% din 100 de lei.

Prin urmare, suma de zece lei va fi adaugată în plus la următorul ștat de plată. Unii spun că e puțin. Poate că da. Dar înmulțiți cei zece lei cu douăsprezece luni, dintr-un an. Înseamnă 120 de lei. Pe care omul îi ia, nu îi dă.

Deducerea suplimentară se acordă doar unuia dintre părinți.

Povestea se complică puțin în domeniile precum construcții, agricultură ori industrie alimentară, unde există deja scutiri. Acolo nu se poate aplica deducerea, prin urmare, nu se vor adăuga nici cei 10 lei în plus la salariul net.

Ce documente sunt necesare:

O declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte din care să reiasă că nu beneficiază de deducerea personală suplimentară de 100 lei lunar precum și un document care să ateste că minorul aflat în întreținere este înscris și frecventează unitatea de învățământ (creșă, grădiniță, școală).

Nu este o avere, aici sunt de acord. Dar sfatul meu este că dacă puteți beneficia de o sumă în plus, eu zic să nu refuzați. 10 lei într-un an de zile înseamnă 120 de lei, și în zece ani, 1.200 de lei. Dacă puteți economisi și alocația de exemplu, sunt bani care se adună pentru viitor.

Sumele par mici, dar strânse în borcanul cu economii, vor avea ceva valoare peste ani. Alocația pe zece ani înseamnă 29.160 de lei, adăugați și suma de zece lei, lunar, și în zece ani ați strâns 30,360 lei. Poate fi un an de studiu la o facultate din străinătate. Sau avansul pentru o locuință.

Photo by Mathieu Stern on Unsplash

Ps. Am încărcat și un model de declarație pe propria răspundere, pentru deducerea suplimentară. Îl regăsiți mai jos.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.