Da, știu. O să vă dau lumea peste cap cu vestea asta. Dar este vorba despre sănătatea și calitatea somnului, așa că trebuie să avem această discuție. Sper să rămânem prieteni după asta.
Dacă beți seara, înainte de ora 20, a doua zi nu vei fiți odihniți, nici productivi. Iar starea de oboseală o veți recupera în aproximativ trei nopți de somn. Asta dacă nu veți consuma iarăși alcool în seara următoare.
Ce se întâmplă mai exact atunci când bem seara este că sărim peste etapa de somn profund, REM (rapid eye movement), adică cea mai importantă etapă a somnului. Etapa în care visăm şi care este cea mai odihnitoare pentru organism. De altfel, se pare că obiceiul de a bea un păhărel seara poate fi una dintre cauzele insomniei.
Medicul Irshaad Ebrahim, directorul medical al Centrului de Somnologie din Londra, spune că după ce consumăm alcool, somnul este profund, într-o primă fază, după care devine fragmentat şi neodihnitor. „Un pahar sau două de băuturi alcoolice creează o stare de bine pe termen scurt, dar pe termen lung, consumul de alcool seara poate crea probleme serioase. Pentru a nu afecta somnul, ar trebui să nu bei deloc alcool cu cel puţin două ore înainte de a merge la culcare“.
Mai mult decât atât, tot din cauza alcoolului consumat seara, ne alegem și cu sforăit. Cu cât bem mai mult alcool, cu atât respirăm mai greu. Iar medicul pneumolog Oana Deleanu, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“, ne explică:
Concluzia: mai bine consumăm alcool ziua sau chiar dimineața( ora 11 de exemplu, la un mic dejun târziu, la un brunch) decât seara. Cel mai târziu ar fi bine să consumăm alcool la ora 17.
Desigur, și mai bine ar fi să nu consumăm deloc alcool, sau cât mai rar posibil. Mai bine o înghețată. Are și vitamine 😀
De ce alcoolul se consumă doar ziua, niciodată seara? Pentru că ne stricăm somnul bun, somnul sănătos și odihnitor. Și cred că tot mai mulți avem deja restanțe la capitolul ăsta. Să nu mai adăugăm încă o restanță, dacă am putea. Și eu zic că am putea.
Sursă foto copertă articol: Zan on Unsplash