Cuvinte urâte pe buzele frumoase ale copiiilor noștri

24 octombrie 2016
Postat de Mamă de Matei în Fără categorie
8

Întâmplarea pe care urmează să o povestesc s-a petrecut în urmă cu două luni. Era vară iar eu eram împreună cu Matei în parc, alergam o minge. Trei fetițe se jucau pe o păturică cu păpușile. În dreapta lor la balansoar, doi băieți. Aud țipete venind dinspre ei. „Dacă îți dau una, te refuză cinci spitale”, a spus fetița de 8 ani. Am înghețat instant. A fost prima oară în viața mea când am auzit această expresie.

S-au tachinat și s-au înjurat, tare, ca la ușa cortului. Nu vă pot descrie cu ce sete continuau cu jignirile și înjurăturile, dar mai ales plăcerea pe care le-o făcea “discuția” lor. “Prostule!” “Prostituato!” M-am cutremurat, vă jur! Nu am mai răbdat și în cele din urmă i-am rugat să se potolească, pentru că este suficient. Îmi sângerau urechile, nu mai suportam. M-au ignorat total, și-au văzut mai departe de spectacol. O doamnă le-a spus chiar că va chema poliția dacă vor mai continua, însă răspunsul a venit repede: “Fiți serioasă doamnă, nu au ce să ne facă! Suntem doar niște copiii!” Înfiorător, așa-i?

L-am rugat pe unul dintre ei să îmi spună totuși de unde au învățat aceste cuvinte.

-“De nicăieri“, mi-a spus. “Nu se poate”, spun eu. “Trebuie să le fi auzit de undeva.” “A da, de la doamna de sport.” “Știi ce înseamnă prostituată?” Îl mai întreb eu apoi. “Nu”, îmi răspunde el dând din cap. “Atunci de unde știi să îl folosești?” “L-am auzit la părinții mei.” Și m-am înfiorat iarăși.

O prietenă mi-a povestit cum împreună cu fiul ei de doi ani mergea pe stradă, când s-a întâmplat să treacă  pe lângă un domn care înjura la telefon. O zi întreagă fiul prietenei mele a rostit acel cuvânt obscen.

Copiii noștri sunt bureți. Absorb fiecare cuvânt nou dar mai ales interzis.Noi nu suntem conștienți sau uneori se întâmplă să nu ne putem abține și să scăpăm „porumbelul” de față cu cei mici, care atât așteaptă. Deci indiferent că suntem pe stradă, la școală, acasă, în parc trebuie să fim maxim de atenți la felul în care vorbim și la felul în care ne comportăm. Suntem exemplu numărul unu pentru orice copil de pe lumea asta.

Ultimele cuvinte care m-au blocat au fost spuse de un băiețel, spuse pe un ton foarte calm, tatălui lui care nu voia să îi cumpere un pistol cu apă, în parc fiind. “Ești un cretin. Când mă fac mare te dau în judecată și îți iau drepturile de tată.” Băiețelul a auzit undeva aceste cuvinte. La părinți, la prieteni, la școala. La televizor. Undeva le-a auzit. Provocarea de a implementa niște principii sănătoase acasă, de a ne educa copiii astfel încât educația de pe stradă să nu schimbe ceea ce au învățat acasă, reprezintă o provocare uriașă.

Voi reveni pe acest subiect, cu cauze și soluții ale problemei.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.