Cum este să fii mamă?

4 noiembrie 2017
Postat de Mamă de Matei în Maternitate
0
„Cum este să fii mamă?”

Toate am fost întrebate sau am întrebat la un moment dat. Acum știm. Este frumos, dar în același timp dureros de greu. Este despre a simți că nu ai oferit suficient de mult deși ai dat totul. Este despre a-ți dedica permanent timpul și energia unei alte persoane, de care te îngrijești la nesfârșit, iar uneori este despre a te simți vinovată pentru lucrurile pe care nu le-ai făcut,  pentru că nu stă în puterea ta să le faci sau pur și simplu nu ți-au ieșit foarte bine. De parcă cineva ar sta lângă noi cu un măsurometru și apoi ne-ar publica rezultatele într-un raport la știrile de la ora 19:00.

Să fii mamă este despre a avea opțiuni. De fapt, drama stă în a alege între aceste opțiuni. Începând de la scutece, diversificare clasică sau autodiversificare, apoi grădiniță privată/ de stat, cu opționale sau fără, cu vaccinare sau cu nevaccinare. Și lista continuă până dincolo de 18 ani.

Să fii mamă este despre a cunoaște sărăcia teribilă din lume dar cu toate astea să te simți vinovată pentru că nu ai reușit să îi cumperi copilului tău jucăria mult dorită deși acasă îl așteaptă un munte de jucării. Este despre a înțelege cât de mult au copiii tăi și cu toate acestea să îți dorești permanent să le oferi mai mult. Chiar dacă uneori poate chiar nu au nevoie de nimic.

Să fii mamă este despre a simți și a înțelege suferința altei mame. Înainte de a avea copil, simțeam milă și compasiunea pentru o mamă al cărei copil trecea printr-o suferință. Acum mă cutremur, plâng pentru ei, uneori simt durerea mamei și mă zguduie, gândidu-mă că aș fi putut fi in locul ei.
Să fii mamă este despre a-ți retrăi copilăria prin ochii copilului tău. Să îți regăsești eroii preferați, ca Superman sau Tinkerbell, sau de ce nu, să întâlnești unii noi. Ca Prințesa Sofia sau Eroi în pijama. 🙂

Să fii mamă este despre a trăi fiecare sentiment alături de copilul tău. Să îi fii alături la fiecare nereușită și să te ridici o dată cu el la fiecare victorie.
Să fii mamă este despre a-ți dori să salvezi lumea in fiecare zi, să te simți neputincioasă în fața acelor imagini cu copii care beau apă murdară, sau care trăiesc în tabere de refugiați, și totuși să mai uiți de toate aceste lucruri sub presiunea propriilor neajunsuri de zi cu zi.

Să fii mamă este despre a-ți dori cu disperare să ai un timp doar al tău, și în același timp să îți fie dor de copii. Să ai parte de o seară doar tu cu fetele și să vorbiți despre copii. Să afli cum au reușit ele să scape de suzetă și ce trucuri au aplicat în reușita antrenamentului la oliță.

Și în sfârșit, să fii mamă este despre a înțelege  iubirea aceea despre care toată lumea vorbește, despre dragostea zdrobitoare și binefăcătoare pe care o porți copilului tău și că nu există nimic pe lume care te poate pregăti pentru așa ceva și nici nu se poate compara cu nimic altceva.

Și totuși, adevărul este că pentru fiecare mamă în parte experiența este diferită și poate a fi mamă este despre cu totul altceva, diferit față de tot ce am enumerat mai sus. Și nu este nimic gresit in asta.

Voi cum ați răspunde la întrebarea ” Cum este să fii mamă?”

Sharing is caring. Dă mai departe unei mame care crezi că ar vrea să cunoască aceste lucruri. 🙂

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.