Copilul se simte în siguranță în prezența mamei, se simte liber să fie el însuși, se simte acceptat, se simte iubit. Dacă asta inseamnă că avem copii răsfățați, atunci să avem spor la răsfățat!

7 mai 2016
Postat de Mamă de Matei în Despre cele 9 luni, trup și suflet
1

Sâmbătă dimineață. Colegul de apartament ( aka soțul), este acasă, și mă răsfață cu o oră de somn în plus față de programul obișnuit. Îl ia pe Matei și se mută împreună în sufragerie. Fericită, profit la maxim de „ofertă” și îmbrățișez patul cu drag și dor. Este tot numai al meu. Pufos și comod.

Deși am vrut să trișez, și să dorm mai mult, obișnuită fiind cu trezitul de dimineață, nu am reușit să îmi duc planul până la capăt, așa că mă ridic din pat și pornesc leneșă spre baieții mei. Desigur, Matei văzându-mă, afișează un zâmbet cât întreg universul și fericit, se aruncă în brațele mele și se drăgălășește, în stilul lui caracteristic : își înfinge degețelele în părul meu, deschide gurița și vine amenințător spre mine, de parcă ar vrea să mă mănânce, dă din funduleț sus-jos, ca un dans hazliu, în timp ce stă agățat de mine.

Desigur, după câteva minute, ceva nu îi convine, pentru că începe să se smiorcăie, se împinge cu nasul în mine, de parcă ar vrea să îmi spună ceva. „Până să vii tu, a fost cuminte. Cum te vede pe tine, începe să plângă. L-ai răsfățat prea mult ”, îmi spune C. Ceea ce nu știe el însă, este că eu și Matei avem un limbaj codificat, numai de noi înțeles. „Îi este foame. Trebuie să îi pregătesc fructele pentru micul dejun. Apoi trebuie să ieșim și la o plimbare scurtă.”, îi răspund eu soțului, traducându-i astfel episodul de „alint”.

Desigur că nu este primul de la care aud acest lucru. Nu este nici prima oară și probabil că nu va fi nici ultima. Și sunt convinsă că și ție dragă mămică, care citești acum aceste rânduri,  ți s-a spus același lucru cel puțin o dată, deși tu știi ce înseamnă de fapt acele momente de „răsfăț”. Înseamnă legătura specială pe care doar o mamă o înțelege. Înseamnă că ai un copil care are atât de multă încredere în tine, încât îți spune tot ce poartă în suflețelul lui micuț. Pentru el ești cea care vindecă, care protejează, care știe tot, care îl iubește mai preus de orice.

Copilul se manifestă liber în prezența mamei. Pentru că știe că mama este acolo, lângă el, indiferent că lui îi este ușor ori greu, că este fericit sau trist, și că mama este pregătită oricând să îi fie  alături în aventura asta frumoasă, numită viață. Altfel spus, mama este universul special unde copilul își poate descărca frustrarea, durerea și nemulțumirea ori își poate arăta încântarea și bucuria. Mama este mediul în care copilul se simte protejat, în care orice problemă își găsește rezolvarea în brațele ei, printr-o mângâiere, sau doar cu un zâmbet cald și un „Liniștește-te. Mama este aici.”

Copilul se simte în siguranță în prezența mamei, se simte liber să fie el însuși, se simte acceptat, se simte iubit. Dacă asta inseamnă că avem copii răsfățați, atunci să avem spor la răsfățat!

PS. Ne vedem și pe Facebook, unde dezbatem subiectele împreună cu super-mămici.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.