Copiii se vor raporta la viață și la lume la fel ca și noi

18 aprilie 2021
Postat de Mamă de Matei în Parenting
0
Copiii se vor raporta la viață și la lume la fel ca și noi

Dacă le vom arăta o lume plină de pericole și de frici, asta vor vedea și ei.

Dacă vom lua pe toată lumea în derâdere, asta vor face și ei.

Dacă în fața copiilor îi vom lua în râs pe profesori și pentru educatori, vor avea zero respect pentru aceștia. Iar educația nu va fi posibilă în veci.

Dacă noi aruncăm pe jos în loc să păstrăm ambalajul până la primul tomberon, dacă noi nu strângem după cățeii noștri atunci când mergem în parc, dacă noi nu avem grijă de mediu, nici copiii noștri nu o vor face.

Cum reacționăm noi, ca părinți, la ceea ce se petrece în jurul nostru, la fel vor reacționa și copiii.

Dacă răspundem celor din jur agresiv, la fel vor răspunde și copiii mai târziu. Și nouă, mai devreme sau mai târziu.

Modul în care reacționăm la evenimentele din jurul nostru sunt modele de reacție și răspuns la mediu, pentru copii.

Adică dacă eu răspund agresiv unei persoane sau unui factor din mediu, cel mai probabil la fel va reacționa și copilul ulterior. Și s-ar putea ca tot ceea ce noi încercăm să îi învățăm pe copii, doar la nivel declarativ și verbal pentru că nu facem ce îi învățăm pe ei să facă , toate încercările ar putea să nu mai însemne nimic, pentru că cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru copii și cel mai bun mod de învățare este să exemplul nostru.

Este exact ca atunci când suntem foarte supărați și trântim tot în jur, nu avem chef de nimic și totuși noi susținem că nu avem nimic, că nu suntem supărați. Cine ne-ar crede? Nimeni. Deoarece comportamentul nostru arată una în timp ce verbalul spune altceva. Și cui vom da crezare? Comportamentului, desigur. Așadar, copiii vor învăța ceea ce văd decât ceea ce aud.

Dacă vrei ca un copil să aibă un anumit comportament, practică chiar tu acel comportament. Altfel, tot ce iese la final este ca cel mic să fie confuz, adică să nu înțeleagă nimic, și să facă mai departe ce facem și noi.

De exemplu, dacă ne deranjează modul în care cineva își dă ochii peste cap atunci când copilul face o scenă în public, cel mai bine este să nu răspundem persoanei în mod agresiv. Dar vedeți cucoană de treaba ta! – exemplu de așa nu.

Dacă simțim neapărat nevoia să dăm o replică, atunci trebuie să găsim o variantă cât mai non-agresivă. Vă mulțumim pentru grijă, dar ne descurcăm.

Însă cel mai important lucru este să îi spunem copilului acasă că nu așa se reacționăm când cineva este supărat. Ci din contră, căutăm să fim înțelegători, pentru că toți avem momente grele, în care suntem supărați.

Copiii se vor raporta la viață la fel cum o facem și noi.

Copiii se vor raporta la ei înșiși în viață la fel cum o facem și noi.

Sursă foto articol: Pinterest

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.