Chiar de-ar putea să fie mai greu, nu înseamnă că acum este ușor

7 ianuarie 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
2
Chiar de-ar putea să fie mai rău, nu înseamnă că acum este ușor

Oamenii spun des asta. “Lasă că putea fi mai rău!”. Sigur că în orice situație poate fi mai rău, deci poate vom reuși să găsim totuși un răspuns mai empatic. “Te cred că îți este greu. Pot face ceva pentru tine? Cum pot ajuta?”

Să spui cuiva “Lasă că putea fi mai rău” înseamnă să nu îi validezi durerea, să nu îi validezi greul.

Să îi spui cuiva că “lasă, că pentru alții e și mai greu de atât, și nu se mai vaită”, nu generează decât vinovăție și mai multă apăsare.

O comparație cu alte persoane conduce tot la concluzia că ceea ce simți nu este valid, nu este justificat. Ca și cum ai spune unui copil care tocmai și-a julit genunchiul “plângi degeaba, durerea asta nu e nimic în comparație cu o mână ruptă!” Sună absurd, nu-i așa ?

Chiar de-ar putea să fie mai greu, nu înseamnă că acum este ușor.

Nu le mai spuneți mamelor cu un copil că greu le este doar mamelor care au mai mult de un singur copil.

Nu le mai spuneți mamelor că greu le-a fost doar mamelor noastre care nu aveau mașină de spălat sau scutece. Fiecare perioadă vine cu propriile provocări și greutăți.

Nu le mai spuneți mamelor care stau acasă că greu le este doar mamelor care merg la serviciu.

Nu le mai spuneți mamelor care merg la serviciu că greu le este doar mamelor care stau acasă.

Nu le mai spuneți mamelor că depresia postanatală înseamnă doar alint și răsfăț.

Mai bine le spuneți o vorbă bună, le pregătiți o cafea sau un ceai, și le ascultați în timp ce se plâng de greu. Ascultarea activă este unul dintre cel mai mare bine pe care îl puteți face, și este parte din vindecare.

Nu mai stabiliți voi unde începe și unde se termină greul unei mame. Fiecare își duce propria-i luptă.

Să spui “alții au trecut prin mai rele” , înseamnă să încurajezi comparația cu experiența altor persoane deși itinerarul vieților noastre este atât de diferit.

Să spui „lasă că alții o duc mai bine sau mai rău”, nu face decât să încurajeze ca oamenii să discute viața altor oameni și să le judece viețile celorlalți. Încurajează oamenii să nu se mai focuseze pe ei înșiși și pe problemele lor.

Și dacă ar fi putea fi mai rău, nu înseamnă că acum este ușor. Fiecare durere este validă și punct. Fiecare om are nevoie să își spună durerea. Fiecare om are nevoie să fie auzit și ascultat.

Atunci când cineva se plânge, nu înseamnă că este semn de slăbiciune. Atunci când cineva se plânge, este semn de copleșire, este semn că nu mai poate.

Sursă foto copertă articol: Elias Maurer on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.