Ce îi poți spune copilului în loc de ,,Bravo, ai făcut minunat!”

6 februarie 2023
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Ce îi poți spune copilului în loc de ,,Bravo, ai făcut minunat!”

Scurtă lecție de parenting, psihologie și dezvoltare personală în seara asta. Ce îi poți spune copilului în loc de ,,Bravo, ai făcut minunat!”

Știu că așa ne vine tuturor să spunem, așa ne-am obșnuit să facem, inclusiv eu. Dar norocul meu este că am intrat deja în anul doi de formare ca psihoterapeut, învăț lucru noi, mai citesc un studiu, mai aflu o informație nouă. Adică tot ce vă spun eu pe aici pe blog, este bazat pe știință. Și cred că acesta-i un lucru important de avut în vedere.

Ce îi poți spune copilului în loc de ,,Bravo, ai făcut minunat!” ?

Atunci când îi spui Bravo, ai făcut foarte bine, ai făcut minunat, îi validezi/aplauzi rezultatul muncii sale. Adică, wow, bravo, ți-a ieșit!

Ce îi ajută și mai mult este să valorizăm și să fim curioși despre proces, despre cum a ajuns la acel rezultat.

Cât de bine i-a ieșit! Cum ai făcut? Wow, cum de te-ai gândit la asta? Ce și-a fost cel mai greu să faci? Unde ai avut dificultăți? Ce te-a încurcat? Ce ți-a fost cel mai ușor? Ce și-a plăcut cel mai mult? Și așa îi ajutăm și pe copii să realizeze ce i-a condus spre acel rezultat. Astfel încât nu valorizăm doar rezultatul, ci tot drumul care i-a condus spre acel rezultat.

Aceasta este o modalitate prin care îi ajutăm să-și dezvolte și să își contientizeze capacitățile și resursele. Foarte important. Pentru că ei nu se gândesc la alta, căci doar sunt niște copii.

Când am început noi, părinții, să facem asta cu copilul nostru, prima și prima dată a fost surprins. Nu a știut să răspundă. A spus doar Nu știu ori Așa m-am gândit eu! În plus, părea foarte ciudat să ne auzim pe noi punând astfel de întrebări. 

Iar după ceva timp de exersat, a venit de la școală și a spus că a luat 100 de puncte la test pentru că s-a gândit bine, nu s-a grăbit, și a scris răspunsul abia după ce a mai verificat o dată. Fără să îl întreb eu. Sigur că m-a surprins răspunsul lui, dar nu pot să nu mă bucur că tehnica aceasta dă roade.

Încă un avantaj al acestei metode, este că îi ajută pe copii să se bucure de rezultat pentru ei, pentru munca lor, și mai puțin pentru că noi ne vom bucura de rezultatele lor. Adică vor munci pentru ei, și mai puțin pentru laudele noastre.

Și cel mai important, va învăța să aprecieze și să se bucure și de proces, de muncă, nu numai de rezultat. Cu alte cuvinte, nu este doar despre a face cel mai bine, cel mai mult, cel mai cel. Ci și despre a te bucura de fiecare pas, de fiecare prgres pe care-l realizezi. Valabil și la oamenii mari, aș spune. 🙂

Photo by Naassom Azevedo on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.