Câte degete să spulbere și câți ochi trebuie să mai scoată pocnitorile ca să nu le mai folosim?

29 decembrie 2020
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0
Câte degete lipsă și câți ochi trebuie să mai scoată pocnitorile ca să nu le folosim?

Nu știu în alte localități sau alte sectoare, dar la mine bombele au început din noiembrie. Da, bombe, nu pocnitori, nu petarde. Bombe. Și nu o dată pe zi, de mai multe ori pe zi. Și chiar și noaptea.

Dar stai puțin, nu erau interzise, prin lege? A, ba da, dar cui îi pasă? Și sincer, la cât sunt, poliția nu se poate ocupa de toată lumea.

Ideea este alta. Pe mine chiar mă interesează să știu motivele pentru care lumea le cumpără și le folosește înainte de noaptea de Revelion.

Sunt convinsă că toată lumea știe și este conștientă cât de periculoase sunt și cât de urât poate degenera o astfel de distracție.

Lumea nu se distrează în case atunci când se aude câte un boom la miezul nopții. Nu este distractiv, în nici un caz. Lumea doar se sperie și înjură printre dinți, că altceva poate să facă?

Nu este distractiv nici pentru animale care se sperie teribil. Multe dintre ele fug de acasă, dispar și nu mai sunt găsite niciodată. Unele pot chiar muri, în urma șocului.

Folosite fără măsuri de siguranță, pocnitorile pot să: lase oameni fără vedere, fără degete, fără auz, cu leziuni grave la nivelul capului, feței, membrelor. Merită?

Bombele, petardele, pocnitorile sunt împărțite în patru categorii. Patru tipuri de F-uri: F1 sunt alea mici care fac doar zgomot, F2 sunt cele care pot fi folosite în spații restrânse, F3 – pentru spaţii deschise mari și F4 – clasificate ca fiind „de mare risc”. Mai există clasele P și T, dar acelea pot fi folosite doar pe scene, și doar dacă sunt manevrate de un pirotehnist cu acte.

Persoanele fizice pot cumpăra și folosi doar pe cele mai inofensive din această clasificare. Și nu le pot folosi oricând și oricum. Adică:

  • niciodată între orele 24,00 și 6,00. Altfel înseamnă amendă. Amenda este 5,000 de lei, dacă nu mă înșel.
  • niciodată la mai puțin de 50 m de blocuri cu 4 niveluri și la mai puțin de 100 m de blocurile cu peste 4 niveluri. Cred că 90% dintre pocnitori se aruncă în parcare
  • niciodată mai aproape de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, sau de instalații de gaze. În oraș nu există o distanță de 500 de metri pe care să nu existe instalații de tipurile enumerate mai sus. Poate doar în afara orașului, pe câmp
  • niciodată pe drumuri, niciodată pe aleile pietonale, niciodată în șpații deschise cu aglomerări de persoane. Deci nu pe stradă, nu în oraș. Poate doar în afara orașului, pe câmp.
Acum, eu înțeleg. Că de Anul Nou toată lumea vrea să sărbătorească astfel. Dar nu înțeleg DE CE încep bubuielile de la jumătatea lui noiembrie?
Înțeleg că și oamenii sunt foarte siguri pe ei și că NU ARE CE SĂ SE ÎNTÂMPLE, EI AU TOTUL SUB CONTROL.

Daaaaaaarrrrrrr

Nu uitați că sunt și copii pe lângă voi. Copii care poate că nu anul viitor, dar peste doi ani, vor cumpăra și ei rachete de la domnul din colț de stradă. Și se vor distra cu alți copii, în spatele blocului. Și nu vor ști ei prea bine ce e de făcut. nu vor ști despre viteza de ardere, sau despre cât de prost pot fi confecționate materialele pirotehnice, și le vor bubui în față.

Sau se vor face mari și vor merge la petreceri de revelion, sau la concerte, sau în centrul orașului, și alții vor arunca bombe, pocnitori și petarde, așa cum au văzut la părinții lor, pentru că exemplul ăsta l-am prezentat ani de zile. Și într-un an, vom merge cu copiii la spital, înjurând în gând blestematele alea de pocnitori…

Vă las mai jos câteva articole cu tragedii care ar fi putut fi evitate:

https://adevarul.ro/locale/iasi/un-barbat-40-ani-iasi-murit-i-a-explodat-petarda-gura-1_5e0471c45163ec427164a62c/index.html

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/un-copil-si-a-pierdut-vederea-din-cauza-unei-petarde-341998

La o simplă căutare pe Google veți găsi o mulțime astfel de cazuri. Mi-aș dori să fie din ce în ce mai puține, nici unul, de fapt…

Și vă rog, nu îmi aduceți argumentul distracției sau amuzamentului. Sunt sigură că există metode mult mai amuzante și sigure pentru distracție.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.