Cât de mult contează pentru noi alimentația și cum ne ajută meniul săptămânal

28 iunie 2018
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0
www.aptanutricia.ro

Ca mama unui copil care  a trecut prin dermatită ( Slavă Domnului că am scăpat!),am întrebat de multe ori de ce. Cum poate un copil numai de 3 luni să dezvolte dermatită, când singurul aliment era laptele? Ei bine, unul dintre factorii declanșatori, pe lângă poluare și aerul tot mai încărcat pe care îl respirăm, este și alimentația.   Contează ce mănâncă mama, însă răul este făcut deja cum s-ar zice, de aceea consider că este foarte important ca măcar copiilor să le oferim un start sănătos, atât cât de bine ne putem descurca.

Este dificil uneori, cu toată goana asta cotidiană, să ne îngrijim de o alimentație variată, când atunci când ajungi acasă, nu știi de ce să te apuci mai întâi. Totuși, nutriția are un rol esențial și în imunitate, iar dacă vorbim despre primii ani de viață, atunci impactul acesteia este cu atât mai mare.

Un interviu cu doamna doctor Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru cu supraspecializarea în domeniul pneumologiei pediatrice, director al departamentului de pediatrie din cadrul Facultatii de Medicină de la UMF ”Carol Davila” şi managerul spitalului Clinic de Copii ”Victor Gomoiu”, aduce o părere avizată în acest sens.

“În primii 5-6 ani de viaţa, capacitatea funcţională a sistemului imun nu atinge maturitatea, motiv pentru care orice întâlnire a copiilor şi bebeluşilor cu diferiţi agenţi infecţioşi poate să producă episoade de îmbolnăviri recurente, dintre care cele respiratorii sunt de departe cele mai frecvente. Aşadar, prioritar pentru părinţi este să întreprindă toate măsurile (igiena, alimentaţie, stil de viaţă, etc.) pentru a asigura sugarilor şi copiilor mici un sistem imun cât mai puternic.”

Concret, o alimentație sănătoasă și variată, pornește de la laptele mamei și continuă cu legume,  fructe şi proteine de calitate. O componentă importantă este reprezentată și  prebiotice şi vitaminele A, C, D, care ajută la fortifierea organismului.

Iată cum cum funcţionează acestea, care e rolul lor pentru organism şi cum pot fi integrate in alimentaţia copiilor:

Vitamina A (Retinol) este esenţială pentru vederea normală, pentru sinteza unor proteine, ajută la creşterea oaselor şi dinţilor şi are rol în creşterea imunităţii. Necesarul de vitamina A se poate asigura prin consumul de morcovi si toate legumele şi fructele colorate în galben şi portocaliu.

Vitamina C contribuie la dezvoltarea oaselor şi ţesuturilor, ajută la întărirea gingiilor şi reduce învineţirea în cazul loviturilor. Această vitamină ajută organismul în lupta împotriva infecţiilor şi facilitează absorţia fierului din alimente. Principalele surse de vitamina C sunt citricele, fructele roşii, ananasul, legumele cu frunze verzi.

„The sunshine vitamin” sau vitamina D este în prezent considerată mai mult decât o simplă vitamină, contribuind nu doar la buna funcţionare a organismului, ci stimulând şi apărarea împotriva infecţiilor (creşterea imunităţii). Vitamina D se găseşte în carnea de peşte gras, carnea roşie, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, laptele şi derivatele lactate, cerealele, nucile, merele, etc. Se consideră că administrarea de suplimente de vitamina D poate reduce riscul apariţiei infecţiilor respiratorii la copil.

Eu am un program foarte încărcat, nu în fiecare reușesc să compun în minte în drumul spre casă, meniul pe care îl voi pregăti, astfel încât să satisfacă toate cerințele, de gust, de poftă, de aport nutrițional.

Mă ajută să fac spre exemplu, meniul de duminică, pentru următoarea săptămână, și fac cumpărăturile în week-end, astfel încât când vin seara de la serviciu, să mai cumpăr doar câteva legume/fructe proaspete.

Dacă totuși rămân în pană de idei, ori nu am avut timp de cumpărături, pur și simplu mă folosesc de ceea ce găsesc în frigider. Aseară spre exemplu, cu o mână de fasole verde, două roșii mari de țară, doi ardei grași și un dovlecel, am pregătit o bunătate de zacuscă. Ar fi mers minunat cu niște turte alături, dar asta ar fi însemnat o cină foarte târzie.

Toate lucrurile bune se fac uneori cu ceva efort, însă plata este sănătatea copiilor noștri, dar și a noastră, până la urmă. Iar sănătatea este singurul lucru din lume care nu se poate cumpăra, merită orice investiție.

Ps. Mai multe despre cum să întăriți sistemul imunitar al copiilor dumneavoastră puteți afla și de pe aptanutricia.ro.




Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.