Ne planificaserăm de prea multă vreme să ajungem la Dino Parc, așa că nici prognoza meteo care anunța ploaie pentru ziua de sâmbătă, nu ne-a făcut să ne răzgândim.
Am plecat la ora 09:15 din fața blocului și am ajuns la Dino Parc în jur de ora 12:00. După ce am făcut dreapta la intrarea din Predeal, am condus mai departe până la Pârâul Rece și de acolo am parcurs șapte km de serpetine ceva mai strânse față de cele pe care le întâlnisem spre Sinaia. Deci viteză redusă și atenție sporită. 😀
Indicatoarele sunt afișate din timp pe drum, deci nu veți avea dificultăți în a găsi locația. Parcul se află chiar la poalele cetății Râșnov. Puteți urca pe jos, ori puteți urca cu trenulețul care pleacă din cinci în cinci minute. Trenulețul costă 5 lei.
Prețul unui bilet diferă în funcție de vârstă. Adulții plătesc 28 de lei de persoană, copiii cu vârsta mai mare de trei an plătesc 22 lei/bilet, iar copiii până în trei ani beneficiază de intrare gratuită. Grupurile beneficiază de asemenea de prețuri speciale.
Încă de la intrare se găsesc suveniruri. Matei și-a ales un roboto-dinozaur iar noi, cu obiceiul de a colecționa pe frigider vederi de prin locurile prin care mergem, ne-am ales un magnet pentru frigider.
Matei a luat rând toate atracțiile locului de joacă. După care i s-a făcut foame, căci doar ce ajunsesem acolo în jur de ora prânzului. Există în interiorul parcului o terasă, Papazaur se numește, care este un fel de bistro, unde se servește și mâncare. Spun bistro deoarece nu au un meniu foarte bogat sau variat, însă este foarte la îndemână pentru că poți mânca ceva mai mult decât un sandwich fără să fi nevoit să ieși din parc.
Acolo Matei și-a găsit repede prieteni de joacă. După ce a mâncat, a dat niște ture de terasă cu noii lui prieteni, în timp ce noi părinții, ne bucuram de prima cafea a zilei. Pentru că la un moment era prea liniște și nici un glas de războinic nu mai era purtat de vânt până la urechile noastre, am mers să verific. Copiii găsiseră un arbore personificat. Nu îl observasem până atunci ( iată ce înseamnă să îți dai jos ochelarii de copil, nu mai ești atent la lucrurile magice din jurul tău).
Chiar la intrarea în terasă, te întâmpină Fagul Sfios. Un panou descriptiv ne spune astfel: “Cel mai mult îmi place să mă gândesc la viitorul nostru și să-mi imaginez cum o să arate lumea peste câteva sute de ani. Voi v-ați întrebat vreodată acest lucru? Eu sunt sigur de un singur lucru: pentru ca planeta noastră să evolueze și să se facă frumoasă va fi nevoie ca oamenii și arborii să se iubească și să se ajute reciproc.“
Ce mi-a plăcut cel mai mult la Dino Parc a fost faptul că am avut și un ghid care ne-a povestit despre dinozauri, și despre ce activități putem desfășura acolo. Așa am aflat despre expoziția inedită cu rol educativ, denumită “Pădurea Magică a Dinozaurilor”. Expoziția, bazată pe speciile de arbori prezente în parc, are ca tematică principală protejarea pădurii, a mediului înconjurător și educarea celor mici cu privire la importanța arborilor în cadrul ecosistemului și în viața noastră. De altfel, ghidul chiar asta le spunea copiilor, că arborii aceștia au grijă de dinozauri , dar și de noi oamenii, deoarece copacii sunt sursă de oxigen, ei întrețin viața.
Traseul în care te întâlnești cu 55 de dinozauri în mărime naturală ( este practic un muzeu în aer liber), este animat de cei zece arbori personificați. Fețele expresive, ochelarii, pălăriile și panourile descriptive spun povestea bătrânilor înțelepți. Scopul acestei expoziții este acela de a le stârni interesul celor mici de a învăța despre natură și importanța protejării acesteia.
Pinul cel Curajos, spre exemplu, spune : “Eu sunt Cavalerul Neînfricat al acestei păduri Eu învăț veverițele cum să se lupte pentru ghindele lor și îi sfătuiesc pe arici să fie curajoși și să nu se teamă de celelalte animale din jur. Cu toții îmi sunt recunoscători pentru asta. Chiar și voi, copiii, ar trebui să fiți mereu curajoși și să iubiți toate viețuitoarele, atât plantele, cât și animalele. Creștem repede în primii 3 ani și ajungem la maturitate devreme, pe la 20-30 de ani, deoarece suntem foarte plini de viață și energici. Trăim aproximativ 400 de ani și viața noastră este plină de aventuri, la fel ca a cavalerilor din basme. Personalitatea noastră puternică face ca și rășina să ne fie abundentă și de bună calitate.”
Laricele Năzdravăn (puiet) ne povestește și el: “Mi se spune Năzdrăvanul Pădurii, dar asta pentru că momentan sunt un pui. Îmi place să mă joc cât e ziua de lungă, la fel ca și vouă. Jocul meu preferat de până acum este transformarea dioxidului de carbon în oxigenul respirat de voi, oamenii. Am învățat de curând să fac acest lucru și mi se pare foarte interesant. Cred că nu mă voi plictisi niciodată de acest joc. Dar să nu credeți că nu-mi place să mă joc și de-a v-ați ascunselea sau leapșa. Sunt primul de câte ori vine vorba de așa ceva. “
Am luat la pas traseul cm cu cm. Am trecut pe la fiecare dinozaur și pe la fiecare copăcel. Am văzut un mic fragment dintr-un meteorit adevărat descoperit pe teritoriul României, ne-am clătinat pe o platformă care simulează cutremurul și am urmărit cum erupe un vulcan. Am citit plăcuțele cu informații plasate din loc în loc, și astfel am aflat de exemplu, cum au dispărut dinozaurii. Ne-am făcut selfie cu un dinosaur cu selfie-tonomatul disponibil. Faci un selfie apoi ți-l trimiți direct pe adresa de e-mail. Ne-am ascuns în ouă de dinozaur și am pictat la atelierul de pictură.
Chiar de-ar fi plouat, nu ar fi fost o zi pierdută. Pe vreme de ploaie, parcul pune la dispoziția vizitatorilor umbrele și pelerine de ploaie. Iar dacă nu vă doriți să parcurgeți traseul prin ploaie, puteți merge a atelierul de pictură sau în labirintul cu lasere. De asemenea există și un cinematograf 9D ( este contracost și este recomandat copilașilor mai mari) și o expoziție în care puteți vedea un cuib de ouă de dinozaur reale, descoperite la Hațeg.
Dino Parc este un loc în care nu aveți cum să vă plictisiți și este potrivit oricărei vârste. Vă recomand cu căldură acest loc, și de asemenea vă mai recomand să solicitați un ghid chiar de la intrare. Poveștile lor vă vor cuceri chiar și pe voi, pe oamenii mari. De copii nu mai pomenesc. 🙂
Matei a fost foarte încântat, de altfel și noi la fel. Am ajuns acasă în jur de opt seara, la opt și jumătate deja alerga în lumea viselor cu Dino în brațe.
Dacă mai aveți întrebări, eu vă răspund cu drag. Nu știu dacă am reușit să prind tot ceea ce voiam să vă povestesc, pentru că rândurile de mai sus mi se pare că nu cuprind ziua noastră de sâmbătă.
Și așa cum arborii din pădurea magică ne-au învățat: O pădure sănătoasă înseamnă o planetă sănătoasă. Iar o planetă sănătoasă înseamnă oameni sănătoși. Merită să o protejăm!
Ps. Vă las și un video, sintetizează mai bine tot ce v-am povestit. 🙂