M-am gândit mult dacă să scriu sau nu acest articol, sau mai degrabă această listă. Cu siguranță că dacă dați un search pe Google găsiți zeci de articole pe această temă. Însă îmi amintesc că pe vremea când eram însărcinată eu însămi habar nu aveam de ce ar trebui să conțină bagajul de maternitate, și pentru că am mai primit întrebări pe tema aceasta, iată că m-am încumetat în sfârșit să scriu aici, unele sub altele, lucrurile care sunt necesare la spital, pentru mami și pentru bebe. Aș avea totuși două precizări de făcut. Necesarul poate varia de la un spital la altul, deci nu ar fi rău să întrebați doctorul sau o asistentă efectiv de ce aveți nevoie. Și doi, mai contează și forma spitalului. De exemplu la cele private nu aveți nevoie de mare lucru, vi le asigură ei în mare parte. Eu am născut la un spital de stat, așa că va fi o listă ceva mai lungă.
Așadar, pentru mami:
-cămașă de noapte ( veți avea nevoie de ea chiar de pe perioada travaliului). Recomand cămașă în loc de pantaloni de pijama mai ales dacă veți face cezariană, plus că va fi mult mai ușor de manevrat pentru procedurile zilnice. Veți vedea. A, și desigur, să aveți 2-3, de schimb.
-prosop, de față și de corp
-săpun. Recomand lichid, este mai ușor de utilizat.
-periuță și pastă de dinți
-perie de păr
-absorbante din bumbac ( sau pregătite de voi cu vată și tifon). Nu sunt deloc indicate cele normale pentru că există o tăietură foarte sensibilă, iar aripioarele acelea nu fac decât să vă irite foarte tare.
-chiloți, cât mai confortabili, care să nu vă strângă.
-deodorant
-încărcător pentru telefon
-absorbante pentru sâni
-elastic pentru păr. Vă sfatuiesc să aveți părul strâns chiar când plecați de acasă. Veți transpira foarte mult și va fi incomod, vă asigur.
-2 litri de apă
-papuci ( de preferat din cauciuc, să intrați cu ei în baie)
-șosete ( dacă nu este vară)
-halat
-o carte ( eu m-am cam plictisit în cele 3 zile. Matei mânca și dormea non-stop 😀 )
Pentru bebe:
-Prosop de baie. Nu mai este nevoie să precizez că trebuie să fie din bumbac
-body cu mănuși. Este opțional. La spitalele de stat, de obicei îi înfașă.
-scutece
-căciuliță. Deși normal ar trebui să fie cald în salon, e bine să aveți una, mai ales în cazul în care este nevoie să fie ținut la lampă, dacă bebelușul are icter
-șosețele. Opțional.
-șampon. Opțional. La spital aveau ei, asistentele l-au spălat în fiecare dimineață și în fiecare seară.
-cremă de funduleț. Opțional. Dacă făcea caca de exemplu, îl spălam, așa că nu s-a iritat. Și dacă stau acum să mă gândesc, niciodată nu s-a iritat. Încă am tubul de cremă plin.
-șervețele umede. Nu știu dacă le veți folosi neapărat pe bebe, dar sunt folositoare oricum. Eu le-am folosit și pentru mine.
Să nu uitați desigur și de
-buletin
-card de sănătate
–dosarul cu toate analizele din timpul sarcinii, inclusiv ecografii. Le-aș considera chiar mai importante decât cele două de mai sus. Este posibil ca medicul care v-a urmărit sarcina să nu poate ajunge la voi imediat, așadar în cazul în care vă preia altcineva, este bine să aibă acces imediat la istoricul medical.
La final, îmi permit să vă dau un sfat. Luați geanta după voi de fiecare dată când veți merge cu contracții, la spital. Mai ales dacă ați trecut de 38 de săptămâni. Eu îmi pregătisem geanta de cel puțin o lună, și totuși în ziua în care am născut am plecat de acasă fără ea, convinsă fiind că nu voi naște în ziua aceeaa. Dna doctor mă văzuse cu o seară înainte și îmi estimase nașterea peste cel puțin o săptămână. Așa că dacă tot o pregătiți din timp, ar fi bine să vă și folosească la momentul potrivit. 😀