Aventurile Iepurașului Matei-o colecție încântătoare de cărți pentru copii

9 mai 2017
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0

Faptul că mie îmi place să citesc, este deja cunoscut. Citeam încă de mic copil, din clasa întâi aveam deja abonament la biblioteca școlii. Mă bucur tare mult că Matei a moștenit pasiunea mea, și are un interes vădit față de cărți. Ca o mică paranteză aș vrea să adaug că acest lucru se poate forma și în timp, nu este musai să prefere cărțile de la 1 an. Ori alții pur și simplu sunt atrași de altceva, și nu este nimic greșit în asta.

Revenind acum la cărțile pentru copiii. La început a fost o provocare să găsesc cărticele cu fraze scurte, cu tâlcuri ușor de desprins și educative într-un mod imediat ( adică cel mic să înțeleagă cu ușurință morala sau povețele din istorioare), cu imagini frumoase, calde și personaje simpatice. Sigur că noi am citit basmele copilăriei, cu balauri și vrăjitoare, cu prinți și prințese, cu victoria binelui asupra răului însă noi, adulții de astăzi, le-am citit la vârsta de șapte-opt ani și cred că este necesar să le oferim copiilor de 1, 2 sau 3 ani și chiar până la 7 ani, povești și istorioare ușor de digerat, dar mai ales scurte și ușor de urmărit firul acțiunii.

Seria Aventurile lui Matei  ( vă imaginați cât de tare m-am bucurat că am găsit o poveste al cărei personaj principal se numește Matei) scrisă de Brigitte Weninger și ilustrată de Eve Tharlet, cuprinde 14 volume, dintre care cinci au fost publicate deja și la noi în țară, de către Editura Nemi. Traducerea în limba română a fost realizată de Cristina Nan și mi-a plăcut foarte tare că  numele personajelor au fost adaptate pentru publicul român. De pildă, în original, pe iepurașul Matei îl cheamă Pauli, în traducerea în engleză este botezat Davy, dar în limba spaniolă este păstrat numele din engleză -, lucru care mi se pare foarte important pentru ca cei mici să poată empatiza cu ele, să le simtă aproape de lumea lor, și nu străine. Îi veți întâlni pe Matei, pe Edi, Irina, Nicușor, în ilustrații calde, prietenoase și situații inedite, fie că e vorba de o poznă sau de o întâmplare neobișnuită, dar căreia iepurașul Matei îi găsește tot timpul o rezolvare, cu ajutorul prietenilor, al fraților sau al părinților săi.

Cele cinci volume De ce vă certați, Matei? Ajutor, Matei! O fantomă!Crăciun fericit, Matei!Matei o iubește pe mami și Paște fericit, Matei! vorbesc despre prietenie,  creativitate, generozitate, altruism, curaj,respect, iubire și ne amintesc de cât de importantă este familia și cei dragi din jurul nostru.

Pentru că nu vreau să stric surpriza descoperirii poveștilor, voi povesti foarte pe scurt despre ce este vorba în fiecare cărticică.

De ce vă certați, Matei?, este o poveste despre prietenie. Matei și Edi se jucau pe malul unui râu. Edi construiește un baraj de apă, iar Matei o barcă pe care să o lanseze. Din păcate însă, barajul cedează, iar barca este luată de curentul de apă. Matei se supără pe prietenul său atât pentru că nu a făcut barajul suficient de puternic, cât și pentru că îi jignește bărcuța pierdută. Furioși, rup prietenia care îi leagă însă vor realiza amândoi că nu e deloc distractiv să te joci singur și vor găsi puterea să ierte și să se împace.

Matei o iubește pe mami, este volumul meu preferat. 😀  Într-o zi, Matei întârzie la masă așa că intră repede în vizuină unde familia sa tocmai savura o tocană de morcovi, și le întrerupe nepoliticos prânzul. Mama Iepure se supără pe el, așa că poznașul iepuraș găsește o cale de a-și îndrepta greșelile fix de 8 martie. După ce se sfătuiește cu frații săi în ceea ce privește cadoul pentru mama lor, ajunge la concluzia că mai deosebit dar fi cinci iepurași cuminți. În acest sens, se folosesc de colecția de cărți a tatei (o subtilă și super-aluzie la valoarea cărților), unde găsesc volumul Iepurele bine-crescut, din care fratele mai mare le va citi, iar ei vor exersa bunele maniere. Totul se termină cu bine, însă este foarte amuzantă și interesantă aventura lor. 🙂

Rămași singuri acasă, Matei și frații săi s-au jucat Aruncă IepurașulRăzboi cu perne și Loteria de frunze, au mâncat toate gustările pregătite de mama lor și au băut tot sucul de zmeură. Pe scurt, s-au distrat pe cinste în lipsa părinților care plecaseră în oraș.Au mers singuri la culcare atunci când au obosit. Aventura începe atunci când Ana, sora lui Matei, s-a ridicat din pat, albă ca varul, strigând după ajutor pentru că la geam, văzuse o fantomă. Desigur că toți copiii s-au trezit speriați. Singura soluție pentru a mai putea dormi în noaptea aceea era să știe că fantoma nu va intra în vizuina lor. Curajos, Matei a pus la cale un plan care, așa cum ne așteptam, a funcționat. Ce s-a întâmplat mai departe, vă las să decoperiți în volumul Ajutor, Matei! O fantomă!

Crăciun fericit, Matei!  este volumul care iarăși îmi este foarte drag. Tatăl Iepure le povestește copiilor despre Moș Crăciun, iar ce rețin copiii este că lui Moș Crăciun îi place să fim buni, să ne ajutăm unii pe alții, să împărțim lucrurile cu cei din jur, să fim atenți și iubitori.  A doua zi, Matei are ocazia să aplice tot ce a învățat, când rămâne singur acasă și observă că animalele din pădure au nevoie de ajutorul său. Singura problemă e că, dăruind încontinuu din proviziile de mâncare ale familiei sale, aproape golește cămara. Ce va face Matei în această situație?  Este punctul în care  Matei și frații săi  învață că sărbătoarea Crăciunului nu este numai despre Moș Crăciun, și că farmecul Crăciunului este dat de fiecare dintre ei.

Ultimul volum  tradus și publicat este Paște fericit, Matei!. Acțiunea se desfășoară cu o zi înainte de această Paște. Dan, fratele mai mare al lui Matei, vine cu o veste nemaipomenită: există un Iepuraș de Paște care le aduce oamenilor, în coșulețul său, ouă frumos colorate și mici cadouri iar acesta locuiește chiar în pădurea lor. Deși Tatăl Iepure nu știe de existența acestui iepuraș special, Matei și frații săi (Dan, Luca, Ana și Irina) pornesc în căutarea lui, pentru a-l ruga să le aducă și lor ouă vopsite și cadouri. Sigur că Iepurașul este de negăsit, așa că frații lui Matei se întorc, dezamăgiți, acasă. Nu și Matei, căruia îi vine o super- idee. În final, nu numai că își bucură frații și le arată astfel celor mici cât de frumos este să fii generos, dar este și răsplătit pentru faptele sale bune.

Vă mărturisesc că aștept cu nerăbdare și restul volumelor, atât de dragi îmi sunt poveștile despre poznele iepurașului Matei. 🙂

Cărticele le găsiți pe site-ul Nemi.ro, prețul este unul accesibil și chiar zilele acestea au o promoție, de care ar fi păcat să nu profitați. Toate cele cinci volume la prețul de 67 de lei, prețul fiecărei cărticile fiind de 20 de lei :). Linkul cu reducerea îl găsiți aici.

PS. Pe site, aveți posibilitatea să și răsfoiți câteva pagini din fiecare cărticică.

PS1. Aștept și impresiile voastre. Care este volumul vostru preferat? 🙂

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.