Atașamentul Părinte – Copil, baza relațiilor sănătoase + Concurs

10 ianuarie 2018
Postat de Mamă de Matei în Familia este cheia către fericire
0
atasament
Atașamentul este prima relație de dragoste care apare între mamă și copil și este un înveliș protector în care se construiește copilul. 

Cu fiecare mamă și fiecare copil începe o poveste unică de dragoste. Istoria lor se conturează deja la finalul primului an de viață. Felul în care se desfașoară interacțiunea dintre mamă și copil va determina un tip unic de atașament care îi va construi mai departe istoria viitoarelor interacțiuni, relații de iubire și va deveni un model de a se raporta la viața si evenimentele ei.

Desigur că se vorbește tot mai des despre atașament ca despre o relație în care cineva este legat afectiv de o altă persoană, fără a se cunoaște profunzimea și importanța acestui subiect. Însă implicațiile atașamentului în viața oamenilor este covârșitoare începând din primele clipe de viață. Ce nu se știe este că atașamentul durează toată viața și modul în care un copil se atașează de părinte, crează în mintea copilului un script privind rolul şi valoarea sa, sensul relaţiilor cu ceilalţi, aşteptările faţă de viață și alte relații. ( Vă invit cu drag să citiți și scurta povestioară „Mama și sensul vieții” de I. Yalom, sunt sigură că apoi vă veți simți ca și cum ați descoperit acel ceva pe care deja îl cunoașteați, dar nu erați încă conștienți de cunoașterea lui…)

Un atașament sănătos este puntea copilului către independență și libertate, către autonomie, către construirea relațiilor sănătoase pe tot parcursul vieții și este primordial în sănătatea mentală a fiecărui om.

În această poveste mama este esențială, este baza de siguranță și se numește figura de atașament!

Un atașament sănătos înseamnă un copil  fericit! Copilul cu un atașament securizant se joacă nestingherit, este curios, liber și fericit. El are importantul beneficiu de a-și putea concentra atenția către explorare și cunoaștere, iar acest lucru îi oferă avantaje de ordin cognitiv, emoțional și social. Această capacitate de a-și concentra atenția către exterior, către oameni, relații, mediu este posibilă datorită relației de iubire și încredere pe care a construit-o pas cu pas alături de mamă. Iar mama îi oferă sentimentul de siguranță pentru a păși în lume, pentru a se desprinde și pentru a se desăvârși.

Cu toate acestea, nu întotdeauna este ușor ca părinții să asigure un atașament securizant copiilor! Multe din experiențele trecute sau prezente din viața părinților sau a copiilor pot schimba această direcție lină și firească a naturii, de a reuși să îi asigure copilului echilibrul și siguranță emoțională.

 

In 17-18 februarie 2018 la București vine unul dintre specialiștii valoroși în psihologia copilului, Ana Muntean. Profesor universitar, Doctor, cercetator, autor a peste 10 carti si nenumarate publicatii.  Doamna Ana Muntean va prezenta publicului informații esențiale despre atașamentul părinte – copil, pe parcursul a două zile de conferință.

De ce este important pentru părinți/bunici/educatori să participe?

*Pentru a se ințelege mai bine pe sine și tipul de relații pe care le are cu cei apropiați

*Care este legătura între atașamentul părintelui și stilul parental al acestuia, și ce impact va avea acest lucru asupra tipului de atașament al copilului.

*Pentru a ințelege mai bine care sunt nevoile de atașament și siguranța ale copilului, în funcție de vârsta lui, și ce poate face in întâmpinarea acestora.

*Pentru a afla de la un specialist cum să construiască o relație sănătoasă de atașament cu copilul său. ( Doar între 55 – 60 % dintre copii dezvoltă un atașament securizant!)

*Pentru a identifica dacă în viața copilului există factori de risc care îi pot afecta buna dezvoltare emoțională

Știu că se spune că multă informație strică sau că fiecare părinte oricum știe ce are de făcut, și veți spune că nu aveși nevoie de așa ceva. Eu nu am fost la prea multe astfel de seminarii, însă de câte ori am fost, am plecat de acolo măcar cu ceva nou învățat, care nu îmi strică nicidecum.

După  acest seminat probabil că veți pleca cu o perspectivă nouă asupra a ce înseamnă relația de atașament, relația voastră cu copilul și apoi legat de propriile voastre relații.

Calitatea ataşamentului se va cunoaște mai târziu ca amprentă asupra rolului parental şi  în relația cu partenerul de viaţă.

Dacă aveți timp și dispoziție, vă recomand cu drag să mergeți. Detaliile despre eveniment le găsiți la următoarea adresă: http://www.leaganulvietii.ro/atasamentul-parinte-copil-baza-relatiilor-sanatoase-17-18-februarie-2018/

În încheiere, am și un concurs pentru voi. 🙂  O invitație dubla la acest seminar. Tot ceea ce trebuie să faceți este să îmi lăsați un comentariu pe facebook în care să etichetați persoana cu care doriți să participați. Durata concursului este 10-31 ianuarie. Căștigătorii vor fi aleși prin extragere la sorți și îi voi anunța pe 1 februarie. De asemenea,  vă pun la dispoziție acest voucher cu care beneficiați de o reducere de 70% la prețul biletelor. De asemenea, cu un bilet pot participa două persoane. Oferta aceasta va fi valabilă în perioada 20-31 ianuarie 2018. Deci toată lumea câștigă până la final, într-un fel sau altul:)

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.