Pe 27 octombrie am participat la Conferinţa „Cum creştem copii sănătoşi. Totul despre afecţiunile de sezon şi bolile copilăriei”, organizată de Social Moms. Cred că vă amintiți de invitația de participare pe care v-am lansat-o acum o săptămână, și mi-ar fi plăcut să fi venit în număr cât mai mare, întrucât mi s-a părut cel mai interesant eveniment de până acum, foarte folositor, cu informații numeroase și valorase, dar ce am apreciat cel mai mult a fost faptul că doamnele doctor au avut răbdare să răspundă la multele întrebări și nelămuriri pe care părinții le-au avut, au desfințat mituri și au conturat tabloul problemelor de sănătate ce pot apărea în primii ani de viaţă ai copilului şi al măsurilor pe care le putem lua pentru prevenirea şi tratarea lor. Conferința a fost urmărită de 180 de părinţi din sala şi online de alţi 11.450 de părinţi. ( Și tocmai din acest motiv îmi sunt atât de dragi cei de la Social Moms, întrucât oferă accesul tuturor la informații folositoare, și chiar și ocazia de a adresa întrebări și de a primi răspunsuri, iar asta mi se pare foarte important, când în vremurile noastre informația circulă pe internet, însă sursele pot fi îndoielnice , mai cu seamă în mediul online).
Dr. Luminiţa Alexandrescu, medic primar medicină generală, medic de familie, a vorbit despre răceală şi gripă, care sunt diferenţele dintre cele două afecţiuni şi când este cazul să ne adresăm doctorului.
Răceala are origine virală şi este important să se ştie că nu se tratează cu antibiotice. Este nevoie doar de o bună hidratare, alimentaţie uşoară şi medicamente care să amelioreze simptomele. Între vârstă de 2 şi 5 ani, există o aşa numită „groapă imunitară” din cauza dezechilibrului dintre microbi cu care copilul intră în contact şi capacitatea limitată de răspuns a organismului.
Febra nu este o boală, ci doar un mecanism normal de apărare ce stimulează organismul să se apere şi trage un semnal de alarmă care activează sistemul imunitar. În timpul episoadelor de febră apare riscul deshidratării, de aceea este important să nu înfofolim copiii care au febră.
Gripa este o formă particulară de viroză care apare din cauza infectării cu virusuri gripale şi singura modalitate de prevenţie este vaccinarea.
Un mit desființat a fost acela că adrenalina folosită în aerosoli nu creează dependență, iar steroizii din medicamentul pe care îl administrăm prin nebulizator, nu fac rău organismului, decât în cantități foarte mari și în tratament îndelungat, asta însemnând ani de zile. Pe mine m-a interesat în mod particular această problemă, mai ales că în ultima vreme folosesc des aerosoli, și citind pe forumuri, am găsit o mare controversă pe tema aceasta. Iată că acum m-am lămurit, cu confirmarea a patru medici, că nebulizatorul nu reprezintă un pericol pentru copii. Însă desigur, ca oricare alte medicamente, toate se administrează în dozele recomandate de doctor!
Dr. Valeria Herdea, Medic Primar de Medicină Generală, Medicină de Familie, Profil Pediatrie, Președinte AREPMF, a vorbit despre îngrijirea pielii bebeluşului şi s-a adresat şi tăticilor, subliniind importanța lor în îngrijirea celor mici.
Pielea este bariera împotriva infecţiilor, de aceea este important să avem grijă de ea. Dr. Herdea ne recomandă să avem încredere în sfatul medicului pediatru şi să folosim produse speciale pentru îngrijirea pielii bebeluşilor.
Dermatita de scutec este una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite la sugari, iar aceasta are mai multe cauze:
– Capacitatea redusă a tegumentului nou-născutului de a scădea temperatura corpului prin transpiraţie duce la apariţia eritemului.
– Bariera cutanată nu este suficient dezvoltată şi agenţii iritanţi penetrează mult mai uşor.
– Frecarea dintre piele şi scutec
Dr. Angelica Vişan, medic specialist boli infecțioase la Matei Balș, secția de copii, a vorbit despre bolile copilăriei care sunt atât de numeroase: rujeolă, rubeolă, varicelă, scarlatină, tuse convulsivă, oreionul, difteria, poliomielita.
Prevenirea acestor boli este importantă şi profilaxia se face prin vaccinare. Este bine de reţinut că pot apărea complicaţii din cauza scăderii imunităţii şi, de asemenea, faptul că bolile copilăriei de manifestă mai grav la adulţi.
Dr. Irina Costache, medic specialist pediatru, blogger mamicapediatru.ro (iar eu vă recomand cu drag să îi vizitați site-ul, este foarte bine pregătită și este familiarizată cu foarte multe probleme actuale), a vorbit despre durerile de burtă despre care se spune că “sunt un hău fără fund”, în sensul că pot fi multe cauze care pot determina durerile de burtică la copii.
Principalele subiecte abordate au fost gastroenterocolită, constipaţia şi diareea.
Încă un mit anulat de doamna doctor a fost acela că, în caz de diaree, nu se recomandă regim alimentar ci o alimentaţie normală. Diareea va continua până la eliminarea infecţiei. Pentru constipaţie se recomandă în primul rând schimbarea dietei alimentare care trebuie să fie bogată în fibre şi lichide (ciorbiţe, apă, ceai) şi abia apoi apelăm la laxative (sirop).
Este cazul să ne îngrijorăm atunci când copilul are febră înalta ce nu cedează la antitermice, are dureri mari, este somnolent şi apatic, nu urinează, abdomenul este sensibil la palpare.
Evenimentul a fost moderat de Anca Gheorghe, mommy blogger @blogintandem.ro. O mămică foarte energică și tot timpul zâmbitoare, care a creat o atmosferă foarte caldă și primitoare.
Conferința s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro și qbebe.ro, iar înregistrarea va fi disponibilă pe socialmoms.ro. Vă recomand cu toată căldura să urmariți înregistrarea, măcar pe bucățele, când aveți un pic de timp, sigur vă vor fi de folos informațiile. Și pentru că desigur, acolo puteți urmări subiectele discutate mai pe larg, față de abordarea mea , mai pe scurt din articol. 🙂
Sănătate vouă și piticilor!
Cu drag,
Mamă de Matei