Despre cele 9 luni, trup și suflet

9 întrebări și răspunsuri despre sarcină

Prima sarcină, mai ales dacă este și neplanificată ( și nu v-ați documentat deloc înainte), este o perioadă plină de emoție și de nesiguranță. Aveți o mulțime de întrebări, rudele de cele mai multe ori vă induc în eroare cu sfaturile lor, cele mai multe neaplicabile vremurilor de astăzi. Spre norocul meu, doamna doctor care mi-a urmărit sarcina, a fost foarte deschisă și răbdătoare cu mine, și a răspuns tuturor întrebărilor mele. Unele puerile poate pentru dumneai, însă edificatoare pentru mine.  Pentru cele care vă aflați acum la prima sarcină, am decis să împart cu voi lista mea de întrebări ale căror răspunsuri le-am aflat de la doamna doctor. Atenție însă! Este foarte important să discutați și voi la rândul vostru cu medicul curant. Acesta vă cunoaște particularitățile medicale, și prin urmare, vă poate adresa cele mai bune recomandări pentru o sarcină cât mai ușoară.

 1. Vopsitul părului afectează bebelușul? Nu. Chimicalele din compoziția vopselei nu mai sunt atât de dăunătoare ca pe vremea când mamele noastre își vopseau părul. Mai mult decât atât, cantitatea de chimicale ce ar putea ajunge în sânge este extrem de mică, prin urmare nu poate afecta fătul în nici un fel. Deranjant ar putea fi doar mirosul. Eu m-am vopsit în a cincea lună de sarcină, iar bebe este sănătos.
 2. Este mai sănătos să dorm pe partea stângă? Cel mai important este să reușești să vă odihniți, deci nu are nicio importanță poziția. În ultima lună de sarcină, aproape că dormeam în fund, atunci când dormeam, căci cel mai mult am dormit 3 ore pe noapte, în luna a noua.
 3. Pot zbura cu avionul în primul si ultimul trimestru de sarcină? Acest lucru este strict legat de starea de sănătate a gravidei. Altfel, restricțiile sunt impuse de companiile aeriene, mai cu seamă în ultimul trimestru de sarcină, motivul fiind evident, evitarea  unei naștere în avion. Imaginați-vă că nu au un medic specialist în nașteri, iar o naștere ar însemna aterizare de urgență.
 4. Berea, cea neagră în special, stimulează lactația? Răspunsul este nu. Se pare că nu există nicio legătură între cele două. Singurul lucru pe care îl poate face berea, este să vă relaxeze. 😀
 5. Pot ține în casă un animal de companie? Aici lucrurile sunt într-adevăr discutabile. Eu personal am un cățel, iar faptul că il aveam deja de doi ani în momentul în care am rămas însărcinată, a fost în regulă. Singura atenționare a fost să nu strâng eu după el, pentru că exista astfel riscul de a contacta toxoplasmoza. Analizele mi-au ieșit bune de fiecare dată, însă am o cunoștință care nu a reacționat deloc bine la contactul cu pisica ei, în sensul că în urma analizelor a reieșit riscul de toxoplasmoză. A fost nevoită să o împrumute până când a dus sarcina la bun sfârșit.
 6. Pot consuma somon afumat? Peștele este foarte bun pentru sarcină, și nu numai, fiind bogat în acizi grași Omega3. Desigur, trebuie atenție mare la ce fel de pește consumăm întrucât, multe specii sunt infestate cu mercur. Peștele de apă dulce, cum este și somonul, nu face parte din categoria celor posibil infestate. De evitat, ar fi macroul,rechinul și tonul.
 7. Trebuie să mănânc cât pentru doi? Cu siguranță nu. Aportul în plus de calorii de care este nevoie în sarcină este de doar 300. Recomandat este să încercați să mănâncați mai sanătos.
 8. Pot bea cafea? Eu cel puțin, fără o cafea dimineața, eram ușor somnoroasă. Nu consumam foarte multă, de obicei o ceașcă, din care jumătate lapte. Pentru mine a fost chiar indicată în timpul sarcinii, deoarece aveam tensiunea foarte mică ( 8-9). Deci referitor la cafea, este bine să vă consultați cu medicul vostru.
 9. Mai pot face baie cu apă fierbinte? Ei bine, nu. Sunt recomandate dușurile scurte. De evitat tot ce poate ridica temperatura corpului mai mult de 38 de grade, ca de exemplu, sauna sau jacuzzi.

Sper că v-a fost utilă lista, așa cum a fost și pentru mine. Dacă știți o graviduță, transmiteți-i aceste informații. S-ar putea să îi fie de folos.

PS. Ne vedem și pe facebook unde ne întâlnim mai multe mămici să dezbatem subiectele. Așa că vă aștept pe pagina Mamă de Matei

Facebook Comments

10 Comments on “9 întrebări și răspunsuri despre sarcină

   1. Mai sunt tot feluri de mituri care spun că nu e bine să mângâi câinii că iese copil plin de păr sau să-i alungi cu piciorul că iese copilul rău. Nu e bine să iei nimic fără să ceri voie că-i iese pe corp copilului obiectul respectiv….Sunt multe, dar nu-mi vin acum în minte. După părerea mea, toate sunt baliverne. Eu nu am ținut cont de așa ceva!

    1. Aaaa. Bine, astea sunt vorbe din popor :D. Am sa fac un post special și pentru ele, dar ce-am scris astăzi se refera strict la partea medicală 🙂 dacă ar fi sa ținem cont de toate, am sta numai în casa, într-un balon :))) pup

 1. Multe din cele 9 ce ati scris sunt gresite. Si e grav pentru ca induceti mamele in eroare. O cautare pe google si aflati cum e de fapt. In primul rand somonul afumat nu e indicat in sarcina pentru ca ar putea fi infectat cu listeria. Un risc mic dar exista si de ce sa risti cand listerioza in sarcina e o boala foarte grava?
  Scrieti apoi despre caine dar nu e risc de toxoplasmoza decat de la pisici dupa bietii caini puteti curata linistite.
  Apoi e dovedit prin multe studii ca berea mai ales cea fara alcool dar nu numai creste lactatia si multi medici o recomanda.

  1. Doamna Gabriela,
   Va multumesc pentru feed-back, insa va rog sa luati in considerare ca:Am precizat că nu trebuie să strângi după nici unul, căci tocmai contactul cu fecalele poate produce toxoplasmoză.Referitor la pisici,am relatat o întâmplare reală, de aceea am si spus că este discutabil in privinta acestora.
   Referitor la bere, chiar pe Google căutând, am întâlnit studii care spun că nu au asociat consumul de bere cu stimularea lactației, altele care au avut rezultate contradictorii. Mai mult berea poate produce gaze,atât mamei cât și copilului.
   Cat despre somon afumat, prin procesul de afumare, se distrug bacteriile dăunătoare. Tot pe Google am gasit. 🙂
   Precizez insa ca nu Google este sursa mea.
   Imi pare bine sa vad ca exista persoane care citesc atent articolele, si chiar intervin. Mi se pare un lucru extraordinar. Intentia mea este de a oferi o informatie corecta , nicidecum sa le induc in eroare, insa am atentionat mamicile sa se consulte totusi cu medicul care le urmareste sarcina.
   Cu drag
   Mama de Matei

 2. Buna

  As avea un mic comentariu de facut in legatura cu riscul de listerioza. Precizez ca nu sunt mama, dar sunt medic. Listerioza este o bacterie care poate trai in apa, pe sol, etc, motiv pentru care sursele de infectie sunt multiple. Pentru a fi distrusa, alimentele trebuie sa fie gatite minim 30 de minute la o temperatura de 70°C in centrul alimentului, deci temperatura de gatire efectiva este mai mare, nu stiu sa precizez, nu sunt bucatar. Deci prin urmare, alimentele ca pestele afumat, icrele, branzeturile din lapte crut, salamurile crude, unele pateuri, aspicuri ar trebui evitate pe perioada sarcinii. Desi este o boala rara (au fost raportate 350 de cazuri in tara in care lucrez intr-un an de zile), este totusi foarte periculoasa. Sper ca comentariul meu sa nu deranjeze, si sa poata ajuta viitoarele mamici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.