Unul dintre cele mai importante și mai bune lucruri pe care mama îl poate face pentru binele copiilor ei, este să se îngrijească pe sine. Fizic și psihic. Pentru că îngrijirea mamei face parte din îngrijirea copiilor ei.
Din iubire și din dorința de a face cât mai multe pentru familiile lor, mamele tind să se lase pe ultimul loc. Ele îngrijesc copiii, soțul, casa, și se întâmplă ca rândul lor să vină poate la ore târzii. Sau poate niciodată. Lasă, data viitoare…
Știu, știu, relația mamei cu somnul este una complicată. Dar somnul este foarte important în funcționarea noastră fizică și psihică. Nu de puține ori, de câte ori am reușit să fur măcar o oră de somn, viața mi s-a părut mai frumoasă.
Știți cum fac eu? Dorm uneori 20 de minute sau 30 de minute, când vine soțul acasă, de exemplu. Un fel de power nap. Și chiar dacă nu reușesc să adorm tot timpul, să stau cu ochii închiși, în pat, îmi mai încarcă un pic bateriile. Cât să îmi termin treburile și să închei seara fără vreo cădere nervoasă.
Mama are nevoie să mănânce. Mâncare bună, hrănitoare, măcar o dată pe zi. Înainte de a avea copil, rezistam o zi întreagă fără să mănânc vreo firimitură. Azi mă asigur că în fiecare zi mănânc ceva la serviciu. Altfel mă simt slăbită, iar după ce ajung acasă, începe practic un nou program de lucru. Trebuie să am energie, putință și răbdare.
Mama are nevoie să își ia vitaminele. Vitaminele ne ajută să fim vii, să ne păstrăm energia mai mult timp, ne oferă vitalitate și de aici ne încărcăm și cu răbdare și nervi mai puțin sensibili.
Rolul fierului este esențial în producerea energiei de care are nevoie creierul zi de zi. Și este folosit în majoritatea proceselor care fac posibilă funcționarea corpului uman.
41,8 % dintre femeile însărcinate prezintă anemie, iar 50% dintre acestea prezintă anemie feriprivă, deoarece o foarte mare parte/cantitate din fier se transferă la făt – săptămâna 28 de sarcină fiind un prag critic pentru apariția anemiei feriprive. Pe timpul sarcinii, eu am avut de luat fier, la recomandarea medicului de familie. Și erau niște fiole mari, cu lichid negru, pe care aproape nu le mai puteam suporta aproape de finalul sarcinii. Îmi provocau greață, iar gustul mi se părea că seamănă cu cel al sângelui. Mi-aș fi dorit să fi existat o altă variantă, și dacă aș fi aflat de o alternativă, cu siguranță i-aș fi povestit medicului meu.
Lactiferon nu conține fier, dar proteina pe care o conține, lactoferina, crește semnificativ numărul indicatorilor hematologici (globule roșii, hemoglobina, hematocritul, feritina și fierul seric total). Singurul inconvenient este că nu se poate administra în cazul alergiei sau intoleranței la laptele de vacă.
Pentru femeile însărcinate este recomandat Lactiferon Plus, care are o compoziție mai complexă. Pe lângă lactoferină, conține și fier bisglicinat, o formă inovatoare de fier care se absoarbe mai ușor, este asociată cu mai puține efecte adverse și un prezintă risc de toxicitate, așa cum se întâmplă în cazul altor forme de fier. Restabilește depozitele de fier și menține concentrația constantă chiar și după 6 luni de la terminarea tratamentului.
Mai conține de asemenea și vitamina C, care este cel mai important factor de absorbție al fierului și vitamina B12, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și la formarea normală a globulelor roșii.
La fel de important de menționat este că lactoferina și fierul bisglicinat sunt susținute și recomandate de Ghidul Național de Obstetrică și Ginecologie în profilaxia anemiei în sarcină.
Și povestind terapeutului simptomele, stările și gândurile pe care le avea, toate indicau depresie. Așa că au lucrat pe tratarea depresiei, însă nu apăreau ameliorări. Așa că psihoterapeutul a mers la supervizor, cerând îndrumare. Supervizorul i-a sugerat să își trimită clientul să-și facă analize la ficat. Și într-adevăr, analizele au indicat ceva probleme la ficat, care au fost tratate cu medicamente. Și astfel au dispărut și simptomele de ,,depresie’’…
Nu sunt adepta analizelor doar de verificare sau doar de dragul de a le face. Dar dacă sunteți tot timpul obosite, dacă vă simțiți slăbite, triste, nemulțumite, vă este greu să vă concentrați, poate nu ar fi rău să vedeți cum stați cu fierul în organism. Discutați cu medicul de familie, vedeți ce vă recomandă.
Printre serviciu full-time, școala de formare, blog, Instagram, casă, masă, nu merg să mă verific atâta vreme cât pot să le duc. Dar ce mă ajută să am grijă și de mine este să mă gândesc că îngijirea de sine face parte din îngrijirea copilului meu. Exact ca masca de oxigen din avion pe care părintele o ia primul, pentru a-și putea salva apoi copilul.
Sursa foto: Unsplash