Cărțile care m-au ajutat în meseria de părinte

8 septembrie 2016
Postat de Mamă de Matei în Despre cele 9 luni, trup și suflet
5

Îmi place să citesc. Dacă nu aș avea și alte preocupări, asta aș face non-stop. De când am devenit mamă, desigur că am dezvoltat un anume interes și pentru cărțile de parenting. Am citit câteva, mai urmează, tot mai adaug pe listă, și chiar m-am gândit să creez pe blog, o rubrică separată, cu recenzii de cărți, inclusiv și genurile de ficțiune, nu doar educative. Cum vi se pare ideea? 🙂

Până una alta, vă las mai jos câteva recomandări, cu cărțile pe care le-am parcurs deja, dar și pe cele de care am auzit că sunt bune și merită răsfoite.

Aș vrea înainte de toate să precizez ceva. Cărțile prezintă situații cu care unii s-au confruntat deja, situații cu care este posibil să ne întâlnim și noi la un moment dat, și este bine să știm cum au procedat ei atunci, pentru că astfel vom ști măcar cum să pornim către calea de rezolvare. Eu cel puțin, am învățat foarte multe lucuri utile. Însă, cea mai bună metodă de parenting consider că este aceea în care încerci să îți înțelegi copilul, să empatizezi cu el, pentru că înainte de toate relația copil-părinte se clădește pe iubire. Din cărți găsim și culegem informații despre etapele de dezvoltare ale copiilor, despre cum evoluează nevoile lor, despre cum se dezvoltă creierul, șamd., instinctul de părinte însă, este mai presus de orice manual de parenting.

1.Alfie Kohn , toate cărțile le-aș recomanda eu, însă cea mai populară este „Parenting necondiționat”. Principala recomandare este să renunțăm la recompense și pedepse. „Orice ai face tu, oricât de frustrat aș fi eu, nu voi înceta să te iubesc.”

2.Ghidul pentru alăptare de Dr. Jack Newman -este considerat abecedarul alăptării, care oferă informații practice despre alăptare, dar și soluții la probemele care apar pe parcursul procesului.

3.Crescându-l pe Cain de Michael Thompson și Dan Kindlon. O carte scrisă cu finețe psihologică despre viața emoțională a băieților, în care se prezintă drept cauze ale agresivității băieților, faptul că aceștia nu pot comunica, nu își pot exterioriza emoțiile deoarece așa au fost învățați.

4.Cum să ne creștem băieții/Cum să ne creștem fetele de Steve Biddulph. Recenzia mea completă o găsiți aici.

5.Creierul copilului tău Daniel J. Siegel Tina Payne Bryson Un ghid chiar reușit întocmit pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte inteligența emoțională. Sunt prezentate și noțiuni de neurolgie, adică explică efectiv cum funcționează creierul prin cele două emisfere, cea dreaptă afectivă și cea stângă logică. Oferă și soluții prin exemple practice, despre cum să gestionăm diferite situații.

5.Cele cinci limbaje ale iubirii copiilor de Gary Chapman – cele cinci limbaje identificate de autor sunt timpul acordat, cuvintele de încurajare, darurile, serviciile sau mângâierile fizice. În primele 18 luni, limbajul iubirii al copiilor constă în mângâieri fizice, vorbe duioase și îngrijire. Însă pe măsură ce crește, copilul se identifică cu un anume limbaj, iar dacă îl cunoaștem, îi putem transmite în mod eficient și necondiționat sentmente de respect, afecțiunie și implicare totală.

6.Lacrimi și crize de furie de Aletha Solter consideră că lacrimile și crizele de furie sunt necesare pentru eliberarea tensiunilor și a frustrărilor acumulate de copii. Aletha  explică părinților cum să rămână conectați cu copilul când acesta plânge sau are crize de furie( sau tantrum, în denumirea modernă), și ce este de fapt, în spatele lor.

7.Eu te-am făcut eu te omor Michiela Poenaru -autoarea româncă, ne invită, într-un mod savuros, să reflectăm asupra concepțiilor moștenite de la bunici și părinți asupra concepției „că este greu să crești copii”, și să vedem de fapt privilegiul de care ne bucurăm, când avem copii de crescut.

Pe lista în așteptare am notat până acum

Conceptul Continuum de Jean Liedloff –un fel de manual de parenting, care susține co-sleepingul, alăptatul și purtatul bebelușilor.

Bebelușul meu înțelege tot de Aletha Solter oferă o altă alternativă asupra nevoilor celor mici și este de un real ajutor tinerilor părinți care vor să-și înțeleagă mai bine copiii.

Mami, tati, mă auziți? Jacques Salome descrie universul copiilor care reușesc să ne transmită stări și emoții, fără cuvinte.

Comunicarea eficientă cu copiii- Adele Faber, Elaine Mazlish, Lisa Nyberg  „Felul în care vorbesc părinții și profesorii îi arată copilului părerea lor despre el. Afirmațiile lor influențează încrederea și prețuirea pe care acesta o acordă propriei persoane. Într-o mare măsură, limbajul celor mari, determină destinul acelui copil.”

Părintele eficient Thomas Gordon -pledează pentru ascultarea activă, implocarea celuilalt în găsirea de soluții, și oferă multe exemple practice prin analizarea unor situații concrete.

Lista mea mai așteaptă adăugiri, așa că vă rog, că dacă aveți și alte recomandări, să mi le spuneți.

Sper să vă fie de folos lectura. Spor la citit. 🙂

PS :Nu uitați că ne vedem și pe  facebook, unde dezbatem subiectele cu super-mămici.

Ps1. Dați mai departe, poate le este de folos si altor părinți 🙂

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.