Copiii cresc când încep să pună întrebări care au răspunsuri

20 martie 2023
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Copiii cresc când încep să pună întrebări care au răspunsuri

De cele mai multe ori am impresia certă că sigur copiii cresc peste noapte, fără ca noi să surprindem măcar vreo secundă din proces. Ca o plantă despre care realizezi de la o zi la alta că a mai crescut, că s-a mai înălțat, că a făcut pui. Și pe care deși o vezi zi de zi, nu ai prins niciodată momentul de creștere.

Însă, în cazul copiilor, se mai întâmplă ceva. Realizezi că ei cresc atunci când încep să (își) pună întrebări care au răspunsuri.

Sunt la fel de curioși despre personajele mitologice, despre monștri și zâne, despre căpcăuni și superman, dar parcă încep să-și dea seama că nu prea sunt reali. Și că viața e mai mult de despre altceva.

Parcă sunt și mai curioși despre cum funcționează lucrurile. De ce la noi este noapte și în America este zi?

De unde vine apa de la robinet?

Unde cresc alunele?

Ce înseamnă că fierbe apa?

Cum se formează fulgii de zăpadă? Dar gheața?

Și dincolo de întrebare, vine vremea când copiii sunt curioși și dornici să afle răspunsul. Să afle de ce. Și se frustrează când nu reușesc să înțeleagă.

Eu, personal, am realizat abia zilele trecute despre copilul meu, că a crescut. Ne uitam la o emisiune, în care erau prezentate triburi, care nu aveau electricitate, apă curentă. care trăiesc după propriile legi, unde nu primesc pe nimeni din afara tribului și unde nici măcar poliția sau statul nu pot interveni.

Acolo am văzut și copii mici, copii mai mari și bebeluși. Privind la scena asta, copilul meu răcit fiind, mă întreabă:

-Și ce fac copiii, atunci când se îmbolnăvesc? De unde își iau pastile? Ei pot merge la doctor? Pentru că nu cred că au așa ceva.

Mi s-a părut o observație bună și pertinentă. Un gând pe care l-am avut și eu, adult fiind. Dar și mai mult m-a impresionat faptul că el chiar aștepta răspunsul meu. Adică era chiar interesat să afle cum se descurcă alți oameni, cu o cultură diferită de a noastră.

Mi s-a strâns puțin inima, pentru că am realizat că a crescut. Dar în același, timp, mi-a și crescut inima, pentru că am realizat că a crescut.

Copiii cresc când încep să pună întrebări care au răspunsuri. Și ce perioadă interesantă este aceasta și cele care vor urma…

Photo by Simon Wilkes on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.