Pentru că astăzi este 31 august, zi declarată pentru sărbătorirea Limbii Române, m-am gândit să o sărbătorim așa cum se cuvine.
1.”Noştri” şi „voştri”, cu un singur i. Îmi aduc aminte că după cununia religioasă, am comandat un tort drept mulțumire pentru nași. Mesajul de mulțumire a fost masacrat :))) Dragi noștrii nași… Și restul textului a fost scris la fel, au mers pe alte reguli până la capăt. 😀
2. Întotdeauna „Nu fi!” cu un singur i. Forma negativă a verbului a fi se scrie cu un sigur i.
3. Verbul „a fi”, se scrie cu doi i, doar la imperativ afirmativ (Fii!) şi la conjunctiv prezent (tu să fii, tu să nu fii). În rest, fi se scrie cu un singur i: nu fi!, vei fi, poţi fi, ai fi, ai fi fost, să fi fost.
4. Eu voiam” şi nu „eu vroiam„.
5. „Mi-ar plăcea” şi nu „mi-ar place„.
6. Copii/Copiii . Deci câți i trebuie să folosim până la urmă? Îmi aduc aminte explicația profesoarei de română din generală, pe lângă explicația gramaticală. Copii se folosește atunci când ne referim la anumiți copii – Câțiva copii au lipsit azi de la școală. Copiii se folosește atunci când ne referim la termenul general, atunci când ne putem referi la toți copiii. Toți copiii au fost prezenți azi la școală sau Copiii sunt minunați.
7. Decât se folosește doar alături de o negație. Nu am decât un măr. Este greșit să spui Am decât un măr. Doar se folosește singur. Am doar un măr.
8. Datorită se folosește atunci rezultatul unui eveniment este unul pozitiv. Din cauza se folosește pentru evenimente nefericite sau pentru a acuza pe cineva. Nu putem spune accidentul s-a întâmplat datorită vitezei, ci din cauza vitezei.
9.Vreun și vreo se scriu întotdeauna într-un cuvânt.
10. Întotdeauna „î” la început și sfârșit de cuvânt: ” învață”, „coborî” și „â” în interiorul cuvântului: ” mâncând”!
11. Pleonasmele, adică alăturarea a două cuvinte care exprimă același lucru: Avansați înainte, Cobori jos
12. “Nu face asta!”/ “Nu zice asta!” în loc de “Nu fă asta!” / “Nu zi asta!”
13. Nicioadată virgula dintre subiect și predicat.
14. Întotdeauna îmi, îţi, îşi, într-un cuvânt.
15. Întodeauna trebuie, niciodată trebuiesc. Să nu mai chinuim bietul verb, zic.
Sursă foto articol: Aaron Burden via Unsplash