Pe tine ce te face fericit? Busola emoțiilor la vârsta de cinci ani (P)

17 februarie 2021
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0
fericire emoție copii

Pe tine ce te face fericit? S-a întâmplat să ne aflăm în discuția asta într-o zi de week-end.  Am aflat că pe copilul meu îl fac fericit zilele libere în care suntem împreună, iar el a aflat despre mine că ceea ce mă face fericită este să îl strâng în brațe. Am mai descoperit că pe amândoi ne face fericiți cititul. Și aici am fost la egalitate, așa cum a spus Matei, adică am aflat că avem un lucru în comun.  De fapt, două lucruri. Amândoi ne îmbătăm cu mirosul cărților noi. Cred că este genetică treaba asta, se transmite din mamă în fiu…

Vârsta de cinci-șase ani este o vârstă frumoasă, plină de emoții pe care copilul ajunge să le distingă și să le diferențieze din ce în ce mai bine, mai ales atunci când este ghidat și ajutat să le recunoască.

Timpul petrecut cu părinții, jocul și joaca, sunt cele mai importante unelte prin care un copil descoperă lumea din jur, dar mai ales, se descoperă pe el însuși. Valabil din prima zi de viață până în momentul în care merge la școală, de unde dinamica lucrurilor se schimbă puțin. Despre importanța primilor șapte ani se vorbște de când lumea și toată lumea este de acord cu asta.

Este bine și plăcut să vorbim , îmi plac mult discuțiile cu Matei, însă aseară am încercat ceva diferit.

Am luat două zambile în ghiveci, una de fiecare, și am ales fiecare câte o emoție. Am notat emoția pe ghiveci și de acum înainte, fiecare este responsabil pentru floarea lui, să o îngrijească, să crească sănătoasă, și în același timp, amândoi suntem responsabili și pentru emoțiile alese, să le cultivăm, să le creștem frumos.

fericire emoție copii
Pe tine ce te face fericit?

Matei și-a ales fericirea. Și m-am bucurat, desigur, deși aș fi vrut să aleagă frica, teama de întuneric la care încă lucrăm să o depășească. Așa că mi-am ales eu frica. Pentru ca eu să îi fiu exemplu iar el să vadă  cum o să îmi transform teama de întuneric, cu fiecare zi, într-o floare frumoasă, ale cărei culori nu au nici o legătura cu întunericul.

Așa cum spuneam, pe lângă a ne îngriji florile, fiecare are în datorie să își îngrijească și emoția. Așa că Matei ne-a oferit aseară un moment comic, și ne-a făcut să râdem. Am râs cu poftă, iar el s-a bucurat că ne-a bucurat pe noi. A fost fericit.

Am lucrat și eu pentru frica mea de întuneric. Am lăsat veioza aprinsă atunci când ne-am băgat la somn. Mă gândesc deja la ce voi face diseară. Matei s-a gândit să ne pregătească un desert simplu.

Vârsta de cinci ani este frumoasă, dar labirintul emoțiilor poate fi dificil uneori chiar și pentru oamenii mari. Și noi ne lovim uneori de difcultatea de a îi explica unele lucruri, sau chiar de a îi înțelege emoțiile copilului nostru.
Dacă noi, oameni mari, nu reușim să identificăm emoția pe care o au copiii, vă puteți imagina cum este pentru cei mici, care nu pricep ce li se întâmplă? Și dacă nu pricep ce li se întâmplă, cum ar putea să își auto reglaze emoția sau să se ajute singuri pentru a depăși un moment dificil?

 Și se întâmplă să nu ne găsim cuvintele, să râmânem în pană de idei, să nu știm ce joc să ne mai jucăm. Iar inspirația mea vine de la Blue. Blue este unul dintre cele mai frumoase desene animate, cu cel mai mare mesaj pentru copii și pentru adulți.

Blue este un serial de desene animate, care ilustrează viața de zi cu zi a unei familii cu doi copii. Este o familie de căței, însă mami și tati, și cele două surori Blue și Bingo, sunt figuri reprezentative ale realității zilelor noastre.

Mesaje pentru copii se regăsesc în fiecare episod, însă în unele episoade sunt mesaje profunde destinate oamenilor mari, pentru viața de cuplu, pentru viața de părinte.

Au fost episoade pe care le-am privit cu lacrimi în ochi sau cu piele de găină, pentru că a ajuns la mine mesajul profund, dincolo de lecția care putea fi înțeleasă de copii.

Noi urmărim episoadele de obicei sâmbăta dimineața, începând cu ora 09. În pijamale, sub pătură, cu aromă de cafea  și cacao cu lapte. Așa se începe un week-endul nostru.

Am refăcut toate jocurile din episoadele cu Blue. De obicei, Matei este Blue, eu sunt Bingo sau mami, iar tati e tati. Am refăcut jocul cu spitalul, jocul cu hotelul de nenumărate ori, ( o furtună sălbatică și șuncă de noapte sunt două  replici favorite la noi acasă), taxiul, Hopa Sus ( Nu ai voie să lași balonul să atingă pământul), Moș Crăciun pe veranda( Doamne, iubesc jocul ăsta!-când suntem pe rând Moș Crăciun și ne lăsam cadouri sub pernă atunci când ( ne prefacem  că) dormim). În decembrie chiar am scris și o listă de jocuri pentru vacanța de iarnă, inspirat de serialul Blue.

Mai jos o galerie foto cu noi, în timp ce ne jucam Taxiul. Mai întâi șoferul cu un singur pasager, apoi cu doi pasageri. Și vă rog să nu râdeți prea tare de recuzită și de outfit, eram deja la al treilea personaj. A se observa și expresia soțului meu ?)

Chiar voiam să vă povestesc de ceva vreme despre Blue și iată că a sosit momentul. Este singurul serial animat la care ne uităm la televizor. Suntem la etapa în care căutăm idei de jocuri care să ne aducă împreună, să ne conectăm, și care să ne facă și pe noi oamenii mari, să ne simțim ca niște copii. Că doar așa este joaca autentică, nu-I așa?

Vestea și mai bună este că de lunea viitoare,  22 februarie, de la ora 18:30, se vor difuza episoade noi pe Disney Junior. Noi le așteptăm demult ?

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.