Pe 30 noiembrie îl sărbătorim pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României. La mulți ani tuturor sărbătoriților!

29 noiembrie 2020
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
2
Pe 30 noiembrie îl sărbătorim pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României

La mulți ani de Sfântul Andrei! Unul dintre cel mai răspândit nume din România, Sfântul Andrei fiind considerat ocrotitorul României.

Am botezat până acum un Andrei și o Andreea, dar și o Ioana ♥. Pe soțul meu îl cheamă Andrei și cunosc mulți Andrei și multe fete pe care le cheamă Andreea.

Respectul pe care românii i-l poartă nu este vizibil doar în numărul copleșitor al celor care îi poartă numele. Se observă și în tradițiile pe care le transmitem de la o generație la alta.

Probabil cel mai comun obicei de Sfântul Andrei este acela de a pune grâu la încolțit pentru prosperitatea casei, și cred că cel mai distractiv este pentru copii. Mai ales partea de după, în care trebuie să urmărească grâul înălțându-se.

Tot din popor vine datina în care în noaptea de 30 noiembrie oamenii își îndreaptă privirea către cer pentru a prevesti cât de aprigă va fi iarna ce va să vină. Dacă cerul este senin, atunci este semn că iarna va fi ușoară.

Asta am învățat și eu de la bunici, copil crescut la țară fiind, până la șase ani și jumătate.

La mulți ani de Sfântul Andrei!
Sursă foto: arhivă personală

În continuare, vă las mai jos fotografia mea de suflet de la peștera Sfântului Andrei, care se află în județul Constanța și care se pare că este prima biserică creștină de la noi. Dacă aveți drum prin apropiere, sau poate să mergeți chiar pentru loc în sine, vă recomand cu toată căldură să fie pe lista de vizitat măcar o dată în viață.

Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei“ este situată la 59 km de Constanţa, în pădurea de lângă localitatea Ion Corvin.

La mulți ani de Sfântul Andrei!
Sursă foto: arhivă personală

Pe mine m-au purtat pașii acolo în urmă cu doi ani, și încă le mulțumesc celor care m-au îndemnat să merg. Este un loc care te încarcă de energie și liniște în același timp, aporoape până la lacrimi…

La mulți ani de Sfântul Andrei! Să vă ocrotească sfîntul al cărui nume îl purtați, să fiți sănătoși!

Sursă foto copertă articol: Pinterest

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.