Parentingul nu este o tehnică, este o relație

4 august 2022
Postat de Mamă de Matei în Parenting
1
Parentingul nu este o tehnică, este o relație

Ca să nu existe nici un dubiu asupra termenului, de la început vom clarifica și vom stabili ce înseamnă parenting. 

Parenting= creșterea copiilor

Faptul că este tot mai pomenit acest cuvânt parenting, este minunat pentru că aduce cu sine tot mai mult constientizarea importantei lui. În același timp, folosirea lui, a termenului în engleză, pe o populație românească, ne distanțează de semnificația lui. 

E plin internetul de tehnici de parenting. Și asta este foarte bine. Este însă mai puțin bine atunci când toată lumea se concentrează prea mult pe tehnică. Pentru că tehnica este tehnică și nu iese de fiecare dată. Si părinții se demoralizează, și motivația scade și ea. 

Parentingul nu este o tehnică. Este o relație.

Este o relație care curge necontenit, oriunde, oricând. Și când suntem cu copiii la magazin, și când suntem cu ei acasă. Și când ne supărăm pe ei, și când îi dezmierdăm. 

Și ca în orice relație, contează foarte mult ce aduci tu în relația cu celălalt. Cât de bine ești tu cu tine, câtă încredere ai în tine, ce experiențe ai avut tu cu alte persoane în interacțiuni asemănătoare. Adică cum a fost relația ta, cu părinții tăi. Ce ai reușit să iei și să primești, până acum, din mediu.

Parentingul nu este o tehnică, este o relație. Și asta este o veste foarte bună, pentru că orice relație poate fi învățată. Baza fiecărei ședințe de terapie este să învățăm cum arată o relație sănătoasă.

Știu că toți părinții vor unelte cu care să rezolve ACUM problema. Știu că toți părinții au nevoie să se rezolve lucrurile de la o zi la alta. Chiar de a doua zi, copilul să fie așa cum părinții își doresc. 

Dar adevarul este că cea mai mare unealtă a unui părinte în relația cu copilul lui este el însuși. Părintele.  

Parintele care are încredere in el, parintele care poate accepta că oamenii nu sunt perfecti, ca el nu este perfect. Să accepte că el, părintele, o să greșească indiferent de câte tehnici va aplica în viața asta. 

Parintele care se îngrijește și are grijă de nevoile lui. Părintele care își permite să fie în contact cu el însuși, deși pare că pentru asta nu este timp. 

Parentingul nu este o tehnică. Este o relație. Și in orice relație iubești, greșești și o iei de la capăt. Și nu este capătul lumii. 

Când realizezi că parentingul este o relație și nu o tehnică, realizezi și că nu este nevoie să reții nimic pe dinafară. Pentru că răspunsurile și soluțiile vor veni din inimă, și nu dintr-o carte.

Sursă foto copertă articol: Jon Flobrant on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.