Joaca, cea mai folositoare unealtă a părintelui

28 ianuarie 2019
Postat de Mamă de Matei în Parenting
1

Joaca, cea mai folositoare unealtă a părintelui

Mie nu-mi place să mă joc. Uite că am spus-o. Să mă joc ore în șir, să urlu ca o mașină de poliție, să fugăresc dinozauri, să mă ascund după uși în timp ce ne împușcăm cu pistoalele. Să modelez roboței din plastilină sau din nisip kinetic, când uneori aș vrea doar să stau. Sau să fac baie. Sau să dorm. Să ne drăgălim, să ne pupăm, să ne hîrjonim sau să ne batem cu pernele, da, cu tot dragul. Dar să joc roluri, acolo nu este punctul meu foarte, nu-s prea jucăușă, să spunem.  Însă jocul este unul dintre cele mai importante canale de comunicare ale copiilor, și de aceea fiecare părinte ar trebui să se joace de-adevăratelea cu copilul său, măcar 15 minute. Dar să fie veritabile, după regulile lor.

Este plăcut să te joci toată ziua. Până la urmă, cred că acesta era visul nostru, al tuturor, atunci când eram copii. Însă atunci când devii adult, jucăriile și jocurile preferate sunt altele, cum este și firesc. Să ajungi la o compatibilitate cu copiii, presupune să cauți copilul din tine și să-l aduci la joacă. Lucru care nu este întotdeauna cel mai simplu.

Rețete de jocuri pentru părinți și copii

Însă cum ar fi dacă v-aș spune că există o carte ce se numește Rețete de Jocuri? ( în linkul atașat găsiți și cuprinsul cărții, ca să vă faceți o idee). O carte, unde în mod explicit, adică cu imagini și toate instrucțiunile necesare, sunt descrise o varietate de jocuri pe care puteți juca împreună cu cei mici? Autorul acestei cărți este Dr. Larry Cohen, Psiholog și psihoterapeut de copii în Statele Unite ale Americii. Alte două cărți le găsesc utile, de același autor, și anume Rețete împotriva îngrijorării și Arta hârjonelii care cuprind multe idei de jocuri pentru calmarea fricilor copiilor și părinților, respectiv idei de jocuri fizice.

Datorită Otiliei Mantelers și  Parenting Academy  îl puteți întâlni live, la București, sau îl puteți urmări de acasă, în transmisiune directă. Dr Larry Cohen ne va vorbi timp de opt ore despre joacă, despre ce ascunde de fapt nevoia de joacă a copiilor noștri. Ne va dezvălui despre cât de valoroasă este această unealtă în construirea și solidificarea relației dintre noi și copiii noștri, dar mai ales, cum să o folosim, căci nu-i așa, cei mai mulți dintre noi suntem cam neîndemânatici când vine vorba despre joacă. Biletul în sală costă 350 de lei iar pentru vizionarea online prețul este de 229 de lei. Biletele pot fi achiziționate de aici: https://bit.ly/2Nxa0xE

Ce vom învăța, ce vom exersa și cu ce vom pleca acasă la finalul zilei:

Care sunt primii păși către joacă – pentru toți acei care nu știu cum să înceapă
Cum să te uiți înăuntrul tău – propriile emoții puternice;
Cum să gândești că un părinte jucăuș;
Cum să învățam compasiunea față de noi înșine;
Care sunt punctele dureroase pe care ne apăsa copiii și ne aduc la suprafața durerile vechi;
Călătoria ta pe drumul “a fi parinte”;
Cum să creezi o “echipa interioara” care să înlocuiască “criticul interior”;
Cum să te conectezi prin joc și empatie cu copilul tău;
Cum setezi limite comportamentelor neraționale ale copiilor;
Care este cea mai bună cale de a soluționa conflictele în familie;
Ce trebuie să faci pentru a crește încrederea copiilor;
Cum să ne ajutăm copii în momentele în care simț emoții puternice: furie, teamă, tristețe;

Între timp, pe data de 30 ianuarie, Otilia va realiza un interviu live pe pagina ei de Facebook cu Lawrence Cohen, la ora 20. Vom putea adresa live întrebări si veți putea afla mai multe detalii despre evenimentul ce urmează să aibă loc pe data de 16 martie.

Joaca, cea mai folositoare unealtă a părintelui

Știți care este fraza care îmi place cel mai mult de la Dr. Lawrence Cohen, și care mi se pare că sumarizează tot în doar câteva cuvinte. Iată:

Copiii nu ne vor spune „Știi, am avut o zi grea, am putea să discutăm despre ce mi s-a întâmplat azi?” Nu, ei ne vor spune „Vrei să ne jucăm?” – Lawrence Cohen

Mă simt recunoscătoare pentru șansa și ocazia pe o care o am, aceea de a-l întâlni pe Dr Larry Cohen, o ocazie poate o dată în viață. Mai întâi în calitate de părinte  și apoi ca viitor psiholog. Am multe de învățat și abia aștept să sosească data de 16 martie.

Ne întâlnim acolo? 🙂

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.