De ce să nu copiezi texte fără să menționezi sursa

27 august 2018
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
sursa
De fapt, titlul ar fi trebui să sune astfel:  „De ce să nu copiezi texte.” Și punct.

Însă pentru că știm că de fapt asta nu se va întâmpla niciodată, am ținut totuși să reamintesc de sursă. Pentru că doare, și doare tare.

Pentru că știu că nu este numai durerea mea, ci și a altor colegi ai mei, și pentru că am pățit-o iarăși chiar  zilele trecute, m-am gândit să aduc argumente împotriva preluării textelor fără menționarea autorului. Altele în afară de bunul simț, desigur.

Vinerea trecută, cineva mi-a atras atenția că o persoană, a copiat un text de-al meu pe un grup, și l-a însușit. Adică a afirmat că este scris de ea însăși, că este creație proprie. Postarea nu a rezistat prea mult, a șterș-o după ce alte persoane au venit cu link spre articolul meu și i-au demontat spusele.

Treaba asta se practică foarte mult. Am texte care încă se distribuie pe facebook, care sunt virale, adică de doi ani ele încă circulă activ. Ca și test, puteți căuta în lupă aceste cuvinte Bună. Sunt eu soția ta „ și dați apoi click pe Vezi toate rezultatele . Veți vedea de câte ori este preluat, în câte din cazuri mi se acordă credit ( foarte puține) și în câte cazuri este atașat link activ către mine ( aproape deloc). Căutarea vă arăta fragmente din acest articol.

Așadar, de ce nu trebuie să copiezi texte fără să menționezi sursa:
  • Pentru că autorul a muncit pentru cele 3-5-300-900 de rânduri pe care le preiei. Uneori și câteva ore bune.
  • Pentru că atunci când tu preiei textul fără sursă, altcineva o să-l copieze de la tine, tot fără sursă, altcineva de la acel cineva va face la fel, și astfel nu se va mai cunoaște în veci adevăratul autor. Și foarte mulți și-l vor putea însuși fără nici o mustrare. Vezi cât de repede se împrăștie răul?
  • Pentru că atunci când postezi pe facebook, autorul pierde trafic de pe blog sau de pe pagina de facebook. Asta înseamnă că atunci când verifică cifrele, s-ar putea să fie dezămăgit, că în loc de 50,000 de citiri câte ar avea în realitate, la el se reflectă doar 2,000.  Ce n-a mers, se va întreba…
  • Pentru că s-ar putea ca într-o zi să se lase de scris și să închidă blogul cu totul, din acest motiv.
  • Pentru că Google îl penalizează( culmea!) și îl declasează în motorul de căutare- „Doar preiau un text, ce mare lucru?! „răul făcut nu este atât de mic pe cât pare.
  • Pentru că dacă el scrie cu drag, pentru oameni, de ce să nu spui și altora despre el?
  • Pentru că dacă ție îți place cum scrie, și modul în care în care își deschide sufletul în fața necruțătorului online, de ce să nu îi dai un like sau un share pentru ceea ce face?
  • Pentru că nici ție nu ți-ar conveni ca autorul să vină la sfârșitul lunii să îți ia un sfert din salariu, din munca ta. (practic asta faci și tu preluând textul lui, fără să-i acorzi credit)
  • Pentru că îi faci foarte mult rău acelei persoane. Vă povestesc mai jos, cum.

Textul de care vă povesteam mai sus, a fost preluat de o domnișoară, care s-a și semnat la sfârșit, ca autoare de drept. Până a ajuns la mine, a avut 10,000 de distribuiri pe Facebook. Ca citiri, nu pot estima o cifră, dar cu siguranță că a fost uriașă.  Am încercat să o contactez, să o rog să șteargă ori să menționeze sursa. Nu mi-a răspuns, ba mai mult, m-a blocat. Am plâns o noapte întreagă, jur. Scriam doar de câteva luni și deja fusesem furată. A fost groaznic. Într-un final, am trimis un report la Facebook, și postarea a fost ștearsă. Însă sentimentul acela și starea de atunci, nu mi le mai ia nimeni înapoi.

Gândiți-vă, vă rog, de mai multe ori înainte de a face asta. V-ar plăcea ca la sfârșitul lunii, altcineva să încaseze salariul în locul vostru? ba chiar mai mult, nimeni să nu recunoască tot efortul pe care l-ați depus timp de o lună de zile? Bloggerul, autorul, este plătit în accesări și vizualizări. Nu le luați și nu vă asumați rezultatele muncii lor.

Dacă ați găsit pe facebook un text care vă place, dar care însă nu are sursa menționată, căutați mai întâi textul pe google. Dacă cineva l-a scris și l-a publicat pe un blog, sigur veți găsi autorul. Apoi dați share din blog, ori dacă găsiți că este mai comod sau mai vizibil să îl copiați ca status pe facebook, atunci măcar la sfârșitul textului menționați sursa, cu link activ, adică un link care să te ducă pe pagina respectivului blogger. De exemplu www.mamadematei.ro

Despre acest subiect la un nivel mai mare,desigur, și despre cum îi putem sancționa pe cei care fură texte, a scris și Ioana.

Despre cum îți poți ajuta bloggerul preferat, a scris Miruna.

Săptămână cu inspirație, tuturor.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.