Curățenia de sărbători sau despre cum facem curat doar de două ori pe an

18 decembrie 2015
Postat de Mamă de Matei în Fără categorie
3

Hai să nu exagerez! Nu facem curățenie doar de două ori pe an. Mai sunt și alte sărbători în afară de Paște și de Crăciun. 😀

Acum, lăsând gluma la o parte, toți ( dar mai mult toate), de Crăciun facem curățenie generală, unoeri însemnând să mai reparăm ce s-a stricat în timpul anului, să dăm cu vopsea peste pata de pe perete, să înlocuim covorul tocit cu unul nou, unii mai norocoși își schimbă mobila, șamd.

Vorbeam zilele trecute cu o prietenă și ne întrebam ce ne apucă pe toate în prag de sărbători? De parcă în timpul anului nu am avea casa curată. M-am gândit că are legătura cu tradițiile noastre, așa că am hotărât să il întreb pe Domnul Știe-Tot, adică pe Google. A ridicat rușinat din umeri, nu a știut să îmi răspundă, în schimb mi-a recomandat câteva metode de a face curățenie mai eficient sau mai rapid. ( Nu m-au mulțumit, căci pentru mine cel mai rapid mod de curățenie este cel în care covoarele se bat între ele, perdelele colaborează voluntar cu mașina de spălat, lavetele iau și ele atitudine și se ocupă temeinic de praf, aspiratorul se descurcă singur singurel…..Apoi mă dezmeticesc și mă apuc de treabă :)) )

Apoi m-am gândit la bunica și la viața de la țară, de unde pleacă tradiția și credința. Mi-am adus aminte cum întotdeauna de sărbători, mamaia făcea lut cu care îndrepta podeaua,  cu același amestesc „cârpea” pereții pe la crăpături, apoi îi văruia ca să dea un aer proaspăt casei. Ținea postul și își cumpăra haine noi, de sărbatoare. Și astfel, întâmpina Nașterea Domnului cu trupul, sufletul și casa curate.

Păstrăm și noi tradițiile, dar de la sat până la oraș, se mai pierde din însemnătate. Este adevărat că vremurile s-au schimbat, locuim în altfel de case, care nu impun asemenea proceduri.

Deci ne rămâne mai mult timp să ne curățăm gândul și sufletul, să ne dezbrăcăm de hainele răutății, ale invidiei și ale indiferenței și să îmbrăcăm hainele noi și curate, ale bunătății și ale iertării. Măcar de Crăciun. Până de Paște vom avea timp suficient să le murdărim iarăși și să o luăm de la capăt. Ce bine că avem această șansă de mai multe ori pe an.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.