Cum reușim să păstrăm ordinea și curățenia cu un mic explorator în casă + concurs (P)

26 mai 2017
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
6

„Copiii sunt niște mici oameni de știință care cercetează și descoperă mediul înconjurător, iar forța care îi îndeamnă este curiozitatea.” – J. Piaget, psiholog

După vârsta de un an, când mobilitatea și deplasarea nu mai sunt un impediment, de abia atunci aventura începe cu adevărat. Tot, dar tot ceea ce îi înconjoară, nu reprezintă altceva decât o experiență nouă care așteaptă să fie descoperită.

Poate că nu am cea mai ordonată casă (de obicei doar la sfârșitul zilei, ori dimineața în zori mă ocup), însă curățenia a fost mereu o prioritate. Din anumite considerente, nu mă pot relaxa, nu pot lucra, nu pot dormi, nu pot mânca unde nu este curat. În fine, e o chestiune care „îmi stă pe creieri.” Am și eu piticii mei ?. Atenție, o casă dezordonată nu înseamnă o casă murdară. Curățenia se face o dată sau de două ori pe zi, pe când ordinea se face de mai multe ori pe zi. 😀

Cum reușesc să păstrez casa curată? În principiu la fel ca înainte de a avea copil, doar că sunt mai atentă la dezinfectanți și îi prefer cu precădere pe cei care nu conțin clor. De asemenea, sunt muuult mai atentă la microbi, praf și alergeni. Dacă înainte aspiratorul vedea lumina zilei o dată la două zile, acum cel puțin o dată pe zi iese din dulap ca să se întâlnească cu gresia, covorul și colțurile pereților. Sunt prieteni buni, se cunosc foarte bine 🙂 Lui Matei i se pare amuzant când aspir prin casă, ba chiar găsim un prilej de joacă cu ocazia asta. La final, desigur că aspiră și el ca mami. Așadar, un lucru care la noi funcționează foarte bine, este acela că lucrăm împreună. Copiii, pe lângă faptul că imită exemplul adulților, se simt foarte bine când realizează și ei ceea ce fac parintii.

În ceea ce privește ordinea, cu timpul am găsit soluții rapide pentru a strânge repede jucăriile.

  1. Avem un coș mare de jucării, asemănător unui coș de rufe, doar că seamănă de fapt cu un cățel. De obicei, seara adunăm jucăriile împreună ( ziua este la creșă) și le punem în coș pe toate. Uneori vrea, alteori nu vrea. Nu are nici doi ani, așa că nu îl forțez. De cele mai multe ori însă mă ajută.
  2. Îi ofer mai puține jucării la joacă. Copiii se plictisesc repede de o jucărie, așa că nu i le ofer pe toate. Prin rotație, în fiecare zi, îi scot alte jucării. De fiecare dată este încântat ca și cum ar fi primit o jucărie nouă.
  3. Cărțile au locul lor prestabilit, care se află la nivelul lui. Matei are o grămadă de cărți, iar seara le citim pe toate, pe rând. Unele au doar imagini, altele conțin și povești. Când vine vremea să ne pregătim de somn (pregătim lăpticul de noapte bună), le așezăm pe toate la loc. Sigur că nu le aranjează la linie, dar măcar nu rămân împrăștiate în mijlocul casei.

Însă, adevărata provocare este iginiezarea și dezinfectarea.  Lupta împotriva alergenilor cauzati de praf și a bacteriilor este doar a mamei (sau a tatălui, desigur; depinde cine este disponibil :D). Copiii sunt curioși și explorează, iar mâinile și gura sunt principalele modalități de cunoaștere. Așadar, fac tot posibilul ca la sfârșitul zilei să fiu eroină și să alung toți inamicii din casa noastră, iar Savo este aliatul meu de nădejde, mai cu seamă că este o soluție fără clor. Dezinfectez în general toate suprafețele cu care intră în contact, însă insist destul de mult asupra pătuțului, asupra rafturilor pe care sunt așezate cărțile lui (cărțile de obicei adună și mențin mult praf) și desigur asupra căzii, locul în care ziua se încheie cu o bălăceală pe cinste.

Deși locuim în case mici sau mari, la curte sau la bloc, praful există peste tot. Instabilitatea vremii aduce microbi sau bacterii până în casele noastre. Poate la prima vedere pare greu să menții curată o casă cu copii. Eu zic că lucrurile nu stau atât de rău, mai ales că eu consider că este foarte important să existe un mediu curat. Avem aliați puternici în lupta cu crocobaurii, așa că nu este foarte dificil ca părintele să fie erou, să fie învingător.

În încheiere, aș vrea să vă invit să povestiți (aici, pe blog) despre un moment în care v-ați simțit eroii familiei. Cele mai frumoase trei povești vor fi premiate cu câte un kit Savo fiecare plus un joc funny, cu care se pot juca atât cei mici cât și părinții! Durata concursului este de o săptămână, astfel încât vinerea viitoarea voi anunța cei trei câștigători, care vor fi aleși prin tragere la sorți. 

Spor la treabă! 🙂

Later edit. Revin cu extragerea si anuntarea super-mamicilor catre care se vor indrepta cele trei premii. Nu am putut alege, pentru ca toate sunteti eroine, iar o tragere la sorti mi s-a parut cea mai potrivita varianta.

Asadar, lista participantelor super-mami:

  1. 1. Arsene Georgiana
  2. 2. Serban Carmen
  3. 3. Adriana
  4. 4. Gabriela Cattitude
  5. 5. Cristina Mosescu
  6. 6. Adina Pietraru

Iar premiile merg catre…..

Adina Pietraru,  Gabriela Cattitude si Serban Carmen.

Felicitari fetelor, astept contactele voastre, adresa si numarul de telefon, pentru  a va trimite premiul.

Iar pentru super-mamicile care de data aceasta nu ati avut noroc, sa nu fiti triste. In cateva zile urmeaza un alt concurs, cu produse de infrumusetare. Abia astept <3

Va multumesc pentru participare si va astept la urmatorul concurs. 🙂

Ps. Mai jos am atasat print-screen-urile cu extragerile.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.