Cu ce daruri mergem în vizită la o proaspătă mămică?

27 august 2016
Postat de Mamă de Matei în Maternitate
2

Prietena voastră tocmai a născut, iar primul gând este desigur, să mergeți cât mai repede în vizită, la maternitate sau acasă. Însă cu ce cadou să o bucurați pe mămică și pe bebe, ceva care să le fie într-adevăr de folos?

Înainte să enumăr lucrurile care mi se par într-adevăr potrivite și folositoare, aș vrea să precizez totuși următoarele aspecte:

nu vă grăbiți totuși cu vizita. Lăsați mămica și bebelușul să se acomodeze cu noul mediul. Au nevoie de liniște.

vizitați mămica la maternitate doar dacă faceți parte din familie sau sunteți prieteni foarte apropiați. Primele două zile după naștere, mămica este obosită, poate încă cu dureri și nedormită. Dacă nu v-ați mai văzut de o jumătate de an, este mai bine să așteptați să ajungă acasă, și apoi să vă anunțați vizita

acasă, nu zăboviți prea mult. În primele zile, alăpatarea poate dura ore, iar mămica cel mai probabil va dori să alăpteze în intimitate. Sigur că îi puteți ține companie tatălui, dar vă asigur că și el va fi destul de obosit, așa că probabil nu ar trebui să îl rețineți prea mult.

– pentru a vă anunța vizita sau pur și simplu dacă doriți să vă felicitați prietena, este mai bine să scrieți un mesaj, un sms decât să sunați. Astfel mămica vă poate răspunde când are timp, sau poate chiar deloc, dar va ști că vă bucurați pentru ea. Este chiar obositor să stea toată ziua în telefon când tot ceea ce ea sigur își dorește să doarmă alături de micuțul ei.

renunțați la flori. La maternitate nici nu este permis să se țină în cameră, ele sunt mutate la ușă, iar acasă, pot emana un miros puternic în cameră, și poate fi deranjat pentru bebe.

nu vă lansați cu sfaturi decât dacă vi le solicită, nu întrebați dacă are sau nu lapte, și evitați veșnica întrebare „Și, cum este să fii mamă? „( Sincer acum, cam ce credeți că ar putea  să răspundă? Că e oribil? So…just don’t ask)

Așadar, să trecem la lucrurile practice. Ce daruri putem oferi proaspetelor mămici, în afară de seturile de hănuițe?

 

Pentru bebeluș

-prosoape din bumbac. Sunt foarte utile și niciodată prea multe.

-scutece de finet sau păturici subțiri. Mămica îl poate ține pe bebe oriunde lângă ea, și este mai ok ca bebe să nu stea direct pe covertura de pat. Sunt foarte utile

-lenjerie de pat, din bumbac. ( nu cumpărați pernă sau perniță, până la doi ani, bebe trebuie să doarmă direct pe saltea)

-scutecele pentru bebeluși iarăsi sunt de ajutor. În prima lună niciodată nu sunt de ajuns, bebe se schimbă foarte des. Puteți cumpăra măsura New born sau numărul unu.

-șampon pentru bebe. Vă recomand Klorane sau Mustella, sunt baby-friendly. În nici un caz Jhonson, Matei a făcut o alergie foarte urâtă de la el ( și nu a fost singurul, am auzit multe cazuri în ultima vreme)

-în cazul în care totuși nu reușiți să găsiți nimic care să vă fie pe plac, puteți oferi și bani. Sigur au cheltuit foarte mult în ultima perioadă, și cu banii părinții cumpăra ceva de care este efectiv nevoie.( Cum este de exemplu batista bebelușului).Vă rog însă să nu puneți banii lângă copil, mai bine îi inmânați direct părintelui. Banii sunt murdari, la propriu.

 

Pentru mămică

-cărți de parenting, și sunt o mulțime. ( Cele cinci limbaje ale iubirii copiilor, Parenting necondiționat, Cum ne creștem băieții/Cum ne creștem fetele, Lacrimi și crize de furie ( super carte despre cum să înțelegem crizele de furie ale bebelușilor și ale copiilor)

-cumpărați ceva de mâncare, ceva care îi place. Poate fi pizza, paste, iaurt, fructe, legume, înghețată sau plăcinte. Sunați și întrebați. Ea știe cel mai bine ce poate mânca și în ce proporții. De obicei este permis orice, însă cu măsură.

-nu ezitați să vă oferiți să îi faceți cumpărăturile. În primele zile cel puțin, nu va ieși prea mult din casă. Poate are nevoie de absorbante sau tampoane pentru sâni, prietene fiind sigur va apela  la voi fără reținere. Sunt unele lucruri la care bărbații nu se pricep foarte bine, și până la urmă tăticul îsi dorește ca în primele zile să fie cât mai aproape de cei doi, decât să cotrobăie printre rafturile farmaciilor sau ale magazinelor.

-dacă totuși reușiți să vizitați mămica după doua săptămâni să zicem , sau chiar mai târziu, ajutați mămica să iasă la plimbare. E greu să se descurce cu căruțul, sau însoțiți mămica la cumpăraturi și cărați bagajele. Ea iși poate purta cu ușurință bebelușul în sling, însă cu siguranță îi va fi greu să care pungile de cumpărături.

Dacă vă doriți să întâmpinați mămica cu un dar, să știți că nu este neapărat nevoie de bunuri materiale. Voi puteți fi cel mai bun dar. Îi puteți ține companie, sau puteți urmări un film împreună, puteți să aveți grijă de bebeluș cât timp mămica face o baie sau își aranjează părul.

 

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.