Copiii învață despre iubire doar primind iubire. Iubirea nu ce cere. Iubirea doar oferă

26 mai 2022
Postat de Mamă de Matei în Familia este cheia către fericire
0
Copiii învață despre iubire doar primind iubire. Iubirea nu ce cere. Iubirea doar oferă

Două lucruri vreau să vă povestesc. Vă amintiți despre durerea de cap pe care am avut-o acum două zile? Am plecat de la serviciu cu capul greu, de simțeam că mă prăbușesc în autobuz. Abia așteptam să ajung acasă, să mă întind în pat. Dar mai întâi trebuia să îl iau pe Matei de la grădi.

L-am luat de la grădiniță ți ne-am îndreptat spre stația de autobuz. I-am spus că mă doare capul și că atunci când ajungem acasă, aș vrea să mă întind puțin. Ne așezăm pe băncuța din stație. Și în timp ce așteptam autobuzul, își pune mânuța pe spatele meu și îmi spune:

-Mami, ai vrea să mergem la troleu? Că vine mai repede, și așa ajungem mai repede acasă, ca să te odihnești.

Mi-a topit inima îmi mine, iar faptul că a venit de nicăieri, m-a copleșit de-a dreptul. Grija lui pentru mine, calculul pe care l-a făcut el în căpșorul lui… Dar de fapt, nu a venit de nicăieri. A venit din șase ani și zece luni de iubire necondiționată primită de la părinții lui. De grijă necontenită. De iubit și acceptat, fără a cere să fie cumva pentru asta. Doar pentru că este al nostru. Pentru că este copilul părinților lui.

Și al doilea moment a fost astăzi, tot când l-am luat iarăși de la grădi.

-Mami, ai vrea să mergem în parcul ăla mare de lângă Mega?

-Nu știu ce să zic… Este așa cald… Și am și mâncare de făcut…

-Haide mami, de când nu ai mai fost în parc? Trebuie să te mai relaxezi și tu… Toată ziua ai stat cu ochii în ecran la servici…

Am amuțit. M-am topit. Apoi am zâmbit. Și deși acasă mă aștepta o carne tocată, scoasă de la congelator de dimineață, deși eram transpirată deja după o jumătate de oră în troleu, i-am spus:

-Sigur că da, dragul meu! Ce idei bune ai tu! Îți mulțumesc pentru că îmi porți de grijă.

-Cu plăcere! Chiar am avut o idee bună, nu-i așa? A mai spus el apoi încântat. Și am văzut bucuria din ochii lor pentru că mi-a făcut mie o bucurie.

A fost un moment ca in povești. Și sper să îmi țină Dumnezeu mintea întreagă mulți ani de-acum încolo, ca să îmi amintesc toate aceste momente.

Ce am vrut să spun? Că iubirea nu cere. Iubirea doar oferă. Asta este iubirea necondiționată. Iubirea nu se predă, iubirea nu este vreun curs special. Copiii învață despre iubire doar primind iubire. Altă variantă nu există.

Copiii sunt oglinda părinților și a relației lor, mai ales copiii de vârstă mică. Copiii ne copiază, întregistrează tot ce facem, tot ce spunem. Copiii învață despre iubire doar primind iubire.

Și mai voiam să vă spun ce stare de bine am avut, chiar de mi-a fost rău, fizic. Ce bine este ca atunci când ți-e rău, sau ești obosit sau pur și simplu nu ai o dispoziție bună, persoana dragă ție să te îngrijească. Ca și cum ai atinge cerul cu mâna…

Pesemne că la fel simt și copiii noștri atunci când sunt obosiți. Atunci când au un tantrum. Atunci când au o dispoziție proastă. Ce bine le face pesemne ca noi să îi cuprindem în brațe până se liniștisesc, în loc să îi tulburăm și mai tare.

Sursă foto copertă articol: Kristyn Lapp on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.